Comploturile împotriva lui Hitler de Danny Orbach

Comploturile împotriva lui Hitler, de Danny Orbach – Editura Rao – recenzie

Comploturile împotriva lui Hitler

Rezistența germană și arta conspirației

The Plots against Hitler German Resistance and the Art of Conspiracy

2017

Autor – Danny Orbach

Editura Rao, 2017/2020

Traducere din limba engleză Veronica-Delia Zahareanu prin GRAAL SOFT

   Adolf Hitler s-a născut în 20 aprilie 1889 în Austria și a murit în 30 aprilie 1945. Politician fiind, a ajuns la putere în 1933 în funcția de cancelar al Germaniei și în 1934 a devenit  Führer. Cu toții știm că Hitler a inițiat al doilea război mondial în Europa în anul 1939 când a invadat Polonia. Vinovat de moartea a peste 19 milioane de civili, plus soldați și militari, numărul victimelor regimului nazist trece de 28 de milioane de oameni.

  În decursul anilor au apărut multe cărți având ca subiect al doilea război mondial, dar și multe informații noi, pe lângă cele înregistrate în istoria acelei perioade.

   Comploturile împotriva lui Hitler este o carte informativă, care conține date, persoane, întâmplări din perioada în care Hitler a avut puterea în mâinile sale. Această carte ne arată că au existat oameni care au avut curajul să se opună cruzimii din acea perioadă complotând sub diferite forme pentru o țară căreia i s-a furat libertatea de exprimare.

   Singurul partid rămas la conducere a fost cel nazist, iar celelalte au fost scoase în afara legii. Libertatea de exprimare a fost interzisă până și în presă.

   Într-o perioadă crudă, plină de temeri și teroare se găsesc oameni intelectuali care complotează împotriva nazismului. Profesori,  preoți,  foști militari, politicieni caută să elibereze cu orice preț Germania de teroarea singurului partid rămas la putere. Principalul rival al nazismului era Partidul social democrat care sperau că sunt prea puternici pentru a fi înlăturați, crezând în protecția statului. „Au crezut asta până  a fost prea târziu,,. Cele mai multe comploturi  sunt eșecuri, dar toată lupta acestor oameni, toate întâmplările scrise în această carte sunt o completare necesară istoriei.

   Nu aș putea să fac un rezumat al acestei cărți pentru că informațiile sunt multe, personajele/ oamenii sunt nenumărați. Pot doar să recomand acest volum tuturor celor care sunt interesați de acea perioadă, dar și celor care vor să descopere mai multe detalii despre eroii nevăzuți. Cei despre care istoria nu întotdeauna ne vorbește și care poate nu au reușit să salveze viața a milioane de oameni, dar au încercat până în ultima clipă, indiferent cât de mult au riscat. Iată cum Comploturile împotriva lui Hitler scoate la iveală oameni care și-au păstrat onoarea și integritatea în timpurile cele mai periculoase.

  Vă invit să căutați această bijuterie istorico-literară la editura RAO. Cartea cartonată trebuie să fie nelipsită din biblioteca oricărui iubitor de cărți și adevăr.

Despre autor

  „După ce am servit timp de trei ani ca agent de informații în armata israeliană, am absolvit o diplomă de licență (Istorie occidentală și studii din Asia de Est la Universitatea Tel Aviv) Ulterior, am studiat timp de doi ani (2007-9) ca student la Universitatea Tokyo, sub bursă de stat japoneză. În prezent, sunt doctorand la Universitatea Harvard, lucrând la istoria comparativă a revoltelor militare și a asasinatelor politice din Japonia, Germania și din alte părți. Alte domenii de interes sunt mesianismul și violența revoluționară, ordinele militare ilegale, neascultarea militară, atrocitățile din timpul războiului și formarea rețelelor revoluționare.

  De asemenea, am lucrat ca coleg didactic și șef de secție pentru prof. Niall Ferguson și prof. Andrew Gordon și ca coleg extern la Institutul de Istorie Internațională, Universitatea din Boston, Centrul Davis pentru Studii Ruse și Euroasiatice, Universitatea Harvard și un cercetător în Japonia Foundation, Tokyo.”                            Danny Orbach

Carte disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

18 COMMENTS

  1. Îmi plac astfel de cărți. Ele aduc o perspectivă mai amplă asupra unor evenimente sau personaje importante din istoria mondială. Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta, Vero!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.