Discrepanțe - Gabriela Grigoraș - Editura Velvet Story - recenzie

Discrepanțe – Gabriela Grigoraș – Editura Velvet Story – recenzie

 

Titlu: Discrepanțe

Autor: Gabriela Grigoraș

Editura: Velvet Story

Anul apariției: 2022

Număr de pagini: 404

   „Discrepanțe”, un roman de dragoste de la autoarea Gabriela Grigoraș, este povestea care îți va face inima să palpite. După emoțiile și sentimentele de iubire adevărată pe care ni le-a arătat în cartea de debut „Ani bisecți”, ne pregătim să simțim din nou din toată inima ce înseamnă dragostea și cum în fața ei cad toate barierele.

    Discrepanțe s-a dovedit a fi o explozie de sentimente, o avalanșă de trăiri, o poveste tumultoasă de dragoste ce a reușit să îmi rămână impregnată în suflet. Cu personaje puternice, complexe, Discrepanțe este lectura care te va prinde în mrejele sale, invitându-te într-o lume a emoțiilor, în care singura salvare este iubirea.

    Emi și Nina se întâlnesc întâmplător în spital. Amândoi se recuperează după ce au fost la un pas de moarte. El, accident de mașină, ea, împinsă pe scări de propriul tată. În cel mai nepotrivit loc, cei doi se apropie, dar Nina știe că acest lucru este doar temporar. Tatăl ei i-a interzis să aibă relații, și are doi frați mai mici în grijă.

   Emi- Emile Ackman provine dintr-o familie foarte bogată și are toată lumea la picioarele lui. Nu are nicio limită, are o viață dezordonată, plină de petreceri și excese care îi pun viața în pericol. Aparent rece, insensibil, nu are nicio relație serioasă, evitând orice implicare sentimentală.

    Nina Harris ascunde un trecut dureros, o copilărie nefericită, și are în prezent o viață plină de greutăți. Nu își permite să iubească sau măcar să se gândească că va fi fericită. Cei doi frățiori o impulsionează să meargă mai departe și sunt raza ei de speranță. Altruistă, își sacrifică propria tinerețe pentru a-și crește singură frățiorii, rămași în grija ei după moartea mamei lor. Crescută și ea într-o familie adoptivă, nu dorește ca cei mici să ajungă în grija statului. Tatăl său violent profită de acest lucru, punând pe umerii ei, greutăți mult prea mari pentru vârsta ei.

    După ce iese din spital, Emi îi simte lipsa și se hotărăște să o caute. Când îi descoperă povestea tragică de viață se sperie și își dă seama că între ei sunt ziduri înalte ce nu pot fi trecute. Amândoi sunt din clase sociale diferite, au standarde de viață total opuse, discrepanțele sunt vizibile și dureroase. 

    ,,Ultima săptămână a fost infernală. Nimic nu merge așa cum ar trebui. Ea a schimbat totul. A apărut cu ochii ăia scăpărând de inocență și felul umil de a fi, și mi-a dat viața peste cap. M-a făcut să tânjesc, să-mi doresc lucruri care nu erau în plan înainte. Și, mai rău decât orice, m-a făcut să mă simt nesigur și însuficient. Și nu mai trece.’’

    Emi decide însă să îi fie alături, și printr-o serie de răsturnări de situație, îi propune Ninei o căsătorie de conveniență, fără a fi implicate sentimentele. Amândoi ar avea de câștigat, ea ar duce o viață lipsită de griji și ar putea să le ofere un viitor fraților săi, el ar beneficia de moștenirea bunicului său, fără a mai apela la banii tatălui său. Nina acceptă, dar nu știe prea bine în ce s-a băgat, căci este mai degrabă un pact cu diavolul decât o căsătorie. 

    Evoluția personajelor mi-a plăcut. Ea, fata blândă, iubitoare și devotată, care se îndrăgostește de bărbatul nepotrivit. De ce spun nepotrivit? Pentru că, Emi pe cât de atrăgător este, pe atât de toxic este. Bărbatul de bani gata, crede că totul îi este permis, dar cu Nina va avea o mare surpriză. Din punct de vedere financiar îi oferă Ninei totul, dar nu îi poate oferi și iubirea. Nina acceptă o căsătorie pe hârtie cu Emi, de dragul fraților săi, pentru a le oferi o viață mai bună, dar oare este suficient acest lucru? În vila luxoasă în care Emi îi aduce să locuiasă nu le lipsește nimic, dar Nina începe să îl vadă cu alți ochi pe bărbat. 

    Relația lor este plină de tensiune și atracție, iar Emi deși refuză să creadă în iubire, se simte tot mai atras de Nina. Oficial, Nina este soția lui, dar el o ține ascunsă, neafișându-se în public cu ea. 

    Emi, total imatur, se refugiază în droguri, și relații pasagere, evitând sentimentele pe care le nutrește față de Nina. Ea, pe de altă parte, se refugiază în arta sa, evoluând ca artistă, investind în educația sa. Este conștientă de sentimentele pe care le nutrește pentru Emi, dar știe că el nu este pregătit pentru iubire. 

    Într-o lume în care imaginea și banii sunt totul, va reuși oare dragostea să doboare discrepanțele? Va reuși iubirea să rupă bariere, să vindece inimile rănite ale personajelor și să le dea aripi să zboare?

  ,,Să-l am în brațe, îmi umple sufletul. Sunt îndrăgostită de el. Simt dragostea în culori splendide, vibrante, din nucleul celulei primordiale până-n ultimul vârf de unghie. Sunt atât de fericită că nu-mi încap în piele. ’’

    Trebuie să recunosc că mi-a plăcut foarte mult modul în care autoarea a reușit să transpună fiecare emoție a personajelor, permițându-mi să trăiesc alături de ele, sentimente amalgamate. Emi și Nina sunt acele personaje care rup barierele cărții, reușesc să te acapareze, și să îți rămână în suflet. Este o poveste despre maturizare, despre pierdere și regăsire, despre puterea vindecătoare a iubirii.  

    Traseul personajelor și evoluția lor sunt elemente care te țin în priză, nu am fost niciodată tentată să abandonez cartea sau să fiu plictisită. Talentul autoarei de a te ține ancorată în poveste este evident, de aceea este o carte pe care o recomand. Pentru amatorii de scene hot, vă spun că acestea există, dar sunt descrise voalat, punându-se accent pe emoții. Bănuiesc că va urma și o continuare, de aceea aștept cu nerăbdare și următorul volum.

   Rotițele sorții se pun în mișcare și aduc laolaltă două persoane aflate la capetele opuse ale societății. Nina îl întâlnește pe Emi în spitalul unde este internată, după ce se rostogolește un etaj pe scări. Traiul ei și al celor doi frați pe care îi îngrijește se schimbă complet. Traumele din trecut o urmăresc pe tot parcursul poveștii, dar și dorința de a evolua, de a deveni cea mai bună versiune a sa.

   Emi este vijelia care o ia pe sus, dar și umbrela care o apără de ploaie. Dincolo de sentimentele pe care ea i le insuflă, există un amestec de contradicții și convingeri, care-l împiedică să o lase prea mult în viața sa.

   Cei doi se provoacă unul pe celălalt, clădesc, apoi distrug. Transformă ruinele în pietre de temelie, doar ca să le dinamiteze iarăși.

    În cele din urmă, discrepanțele ajung să fie mistuite de simțăminte și împreună se regenerează.

Carte disponibilă pe site-ul Velvet Story

Recenzii cărți

Discrepanțe – Gabriela Grigoraș – Editura Velvet Story – recenzie

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.