Book Club între real și virtual!

    Timpul sau poate mediul în care ne trăim ne forțează să citim și să împărtășim impresiile doar cu cine se poate. Unii dintre noi suntem norocoși, avem pe cineva apropiat care se simte cititor de cursă lungă și profită de fiecare ocazie pentru a parcurge câteva rânduri, dar sunt destule cazuri când gândurile rămân doar în mintea noastră.

    În 2013 am simțit nevoia să împart cu voi prima recenzie care apărea pe blogul Literatură pe tocuri, astăzi cred că ar trebui să susțin mai mult acest proiect și să stimulez cititorii să descopere, să comunice și să arate ceea ce simt după ce termină o carte. Experiența personală m-a îndemnat să cunosc și participanții de la Seară de carte Târgoviște, o mână de oameni inimoși care știu să te facă să mergi și cu alte ocazii.

    Amuzant este că tot amânam ziua, efectiv cărțile nu se pliau pe gustul meu, iar termenul de două săptămâni mi se părea scurt, dar mi-am făcut curaj și prima dată am mers cu gândul: „Fie, ce-o fi, mă prezint și eu acolo, doar nu mă pun pe tocător”. Spre rușinea mea cartea Revolta maselor nu mă prinsese în mrejele ei  și mă blocasem la celebrele 30 de pagini, dar m-am așezat foarte frumos pe un scaun. Timp de o oră și jumătate nu am comentat nimic, doar am ascultat fascinată părerile lor. Și-au dat seama că-s speriată de bombe și nu trebuie să mă sufoce cu întrebări. La final le-am potolit curiozitatea și au aflat cine sunt, dar și de ce mă ascund de atâta timp.

    Timpul sau lipsa curajului determină pe mulți să stea liniștiți în zona de confort și să citească ceea ce au chef, dar de multe ori tocmai aceste întruniri ne îndeamnă să socializăm, să ieșim în societate și să depășim propriile inhibiții.

    Pentru a doua oară consecutiv voi vorbi la seară de carte, de data aceasta nu-mi voi exorciza audiența cu ceva masculin precum cartea autorului Radu Găvan, ci aleg altă zonă-Măștile fricii de Camelia Cavadia. Scopul meu este să scap de emoții și să nu mă mai bâlbâi când trebuie să vorbesc în public (dacă nu scap de trac, măcar ameliorez simptomele). Da, știu sigur că nu este ușor, dar profit de micile sfaturi clasice și merg mai departe.

    Dacă și voi sunteți ca mine, emotivi și ocupați, dar în același timp vă face plăcere să citiți, atunci haideți să profităm de mediul online și să readucem în atenție plăcerea de a citi.

    Știu că vă plac provocările, dovada o reprezintă interesul maxim pe care l-ați acordat propunerii lansate de Alina în grupul de facebook, dar ne mai trebuie mobilizare.

   Vă invit să alegem câteva titluri, iar cea mai votată să fie citită în două săptămâni sau o lună. Împreună ne putem întâlni la o cafea virtuală la ceas de seară și să dezbatem o carte. Oricine poate participa cu argumente pro sau contra, dar fără să aducă prejudicii autorului sau să strice farmecul de a o citi. Scopul este să fie ceva educativ, să ne construim propriile idei, să le dăm curs, să citim cărți care sunt diferite și să descoperim ceea ce gândesc cititorii.

     În mediul virtual nu trebuie să ne îngrijorăm că nu avem locație sau că la ora aceea plouă și nu avem chef să părăsim propria canapea, important este să avem citit romanul și internetul să funcționeze strună.

Voi ce părere aveți? Avem nevoie de un Book Club la fel ca cel creat special pentru cărțile autoarei Jane Austen, dar să-l folosim în mediul virtual?
Acceptați provocarea?
Susține campania noastră folosind hashtagul #PromovamLiteratura!

8 COMMENTS

 1. O initiativa care pe mine m-ar ajuta sa-mi depasesc timiditatea. Sau …poate ca nu timiditate, ci felul meu retras de a fi. Nici acum, dupa atatia ani de cand fac recenzii, incercand sa tentez cititorii, nu-mi vine sa cred ca am fost acceptata cu felul meu de a fi ( o fiinta tacuta care prefera sa fie un spectator / observator), dar stiu ca (uneori) trebuie sa si comunic, sa schimb impresii. Cat despre provocari, deja imi fac curaj sa trec la … Aproape de cer de McNaught 😀

  • Da, aici ai dreptate Alina, dar sa stii ca prima data cand ne-am vazut fata in fata nu ai luat-o la fuga, ci ai reactionat perfect normal, ai socializat, nu te-ai speriat de fetele noastre angelice.
   Sa fim sincere acum, nici noi nu am muscat din tine precum vampirii pe care tot ii invoci cu incantatii de fiecare data cand apare cate o caramida pe la vreo editura locco_smiley_4 locco_smiley_1

   In ce priveste provocarile, pastreaza-ti obiceiurile pentru ca urmeaza si Regatul viselor, cartile autoarei Arlette Geneve, plus alte restante. locco_smiley_4

 2. Imi place initiativa ta si ma bucur ca vrei sa faci acest lucru, sa determini oamenii sa discute tot mai mult asa cum se intampla la inceputul crearii grupului Literatura pe tocuri. Era locul meu preferat cand deschideam netul in fiecare dimineata.
  Momentan sunt pasionata de distopii asa ca asta citesc in perioada de fata, dar am avut ani in care historical romance erau pe placul meu ceea ce ma face sa consider ideea ca e posibil sa imi revina la un moment dat pasiunea pentru carti istorice, romantice, cu predilectie cele scrise de Jane Austen.
  Ce propuneri de carti ai pentru provocare? Poate prind curaj sa citesc si eu ceva ce nu as citi ori as amana din diverse motive.

  • Anto, gusturile in materie literara ni se schimba, ne facem mari, descoperim altceva. Chiar daca la baza sunt o romantica incurabila, imi face placere sa sa abordez si alte genuri, unele ma prind, altele nu.
   Speram sa incante cititorii aceasta intiativa si sa fie starniti sa citeasca ceea ce ii reprezinta. Daca vor fi reticenti, noi vom stii ca am incercat si am impulsionat oamenii sa descopere si alte carti daca nu pentru cumparat, macar pentru a afla cateva informatii despre ea.

 3. O idee super si mi-ar placea foarte mult sa fac si eu parte din acest Book club. In felul asta sunt sigura ca as iesi din zona mea de confort in materie de carti. Cand o sa ai mai multe detalii si o sa hotarati primul titlu pe care sa il dezbatem contati si pe mine.

  • Da, ar fi frumos daca interesul cititorul ar creste si ar dori sa citeasca. Mai multe informatii vei gsi in grupul de facebook Literatura pe tocuri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.