Brioșe aperitiv cu ceapă verde și telemea de vaci, Ciorbă de lobodă
Brioșe aperitiv cu ceapă verde și telemea de vaci, Ciorbă de lobodă, Cartofi cu cârnați sau bacon la cuptor, Napolitane cu cremă de biscuiți
1.Aperitiv: Brioșe aperitiv cu ceapă verde și telemea de vaci (Iliuţa):
-într-un vas mixăm 4 ouă cu 25 g zahăr brun până când compoziția rezultată își dublează volumul;
-adăugăm 200 ml lapte, 120 g iaurt grecesc cu 10 % grăsime și 100 g unt topit;
-mixăm pentru 4-5 minute la viteză mare;
-în compoziția obținută astfel punem 350 g făină albă fără gluten sau 300g fulgi de ovăz, un pliculeț de praf de copt, sare, piper și boia dulce;
-amestecăm cu o spatulă toate ingredientele;
-2-3 cepe verzi tocate cubulețe și 150 g telemea de vaci răzuită le adăugăm în compoziție;
-într-o tavă de brioșe tapetată cu hârtie de copt punem compoziție, presărăm cașcaval pe fiecare brioșă în parte urmând să le lăsăm pentru 15-20 minute în cuptorul preîncălzit la 220 grade Celsius.
2. Ciorbă de lobodă:
-1 legătură (grămadă) de lobodă albă+1 legătură de lobodă roșie+1 legătură de măcriș=le spălăm și le tăiem fideluţă;
-o ceapă mică o tăiem bucățele și o călim puțin în ulei;
-adăugăm loboda și măcrișul, le călim puțin apoi adăugăm apă și punem să fiarbă;
-după ce dă câteva clocote adăugăm ½ cană de orez (spălat în strecurator), potrivim de sare și piper și lăsăm să fiarbă;
-când orezul e aproape fiert adăugăm amestecul de verdeață;
-servim așa sau dreasă cu smântână sau iaurt (avantajul este că se poate mânca și rece chiar de la frigider).
3. Cartofi cu cârnați sau bacon la cuptor:
-curățăm cartofii și-i tăiem în două sau patru în funcție de mărime;
-punem puțin ulei în tavă adăugăm cartofii, condimente și apa cât acoperă și punem la cuptor;
-atenție la sare că va fi sărat și cârnatul sau baconul;
-când cartofii sunt pe jumătate gata punem deasupra bucăți de cârnat crestat sau felii de bacon (felii puțin mai groase și crestate);
-când cârnații sau baconul sunt gata le scoatem și mai lăsăm puțin cartofii să se coacă;
-serviți cu murătură sau salată proaspătă.
4. Napolitane cu cremă de biscuiți:
-caramelizăm 200 gr zahăr;
-separat frecăm 4 ouă întregi cu 200 gr zahăr și 200 gr margarină sau unt;
-amestecăm cele două compoziții și le lăsăm să fiarbă pe foc până se îngroașă (atenție amestecați continuu);
-se ia crema de pe foc adăugăm 200-250 gr biscuiți măcinați și esență de rom;
-cu compoziția umplem 2 foi de napolitane;
-punem deasupra ceva să țină foaia până se răcește;
-tăiem cu cuțit ud când crema e întărită;
-dacă vreți ceva mai festiv puneți deasupra o glazură de ciocolată.