Cămașa lui Hristos de Lloyd C. Douglas – Editura Orizonturi – recenzie
Cămașa lui Hristos, de Lloyd C. Douglas – Editura Orizonturi – recenzie
Titlu: Cămașa lui Hristos
An apariție: 2021
Autor: Lloyd C. Douglas
Editura: ORIZONTURI
Număr pagini: 560
Traducător: Jul Giurgea
Există perioade în viața fiecărui om, când gândurile sale se îndreaptă spre divinitate mai mult decât în celelalte zile. Sărbătorile religioase sunt, de obicei, prilej cu care oamenii își amintesc că dincolo de cererile lor, dincolo de strigătele și suspinele adresate prin rugăciuni, este bine să slăvească numele lui Dumnezeu, mulțumindu-I pentru toate darurile sale. Tot în aceste perioade de smerenie, există cărți care pot adânci starea de comunicare cu Dumnezeu, pot limpezi gândurile și pot reaminti că suntem, dincolo de lumea concretă, fiii unui creator care ne călăuzește pașii spre desăvârșire.
O carte devenită reper pentru creștini este „Cămașa lui Hristos”, de Lloyd Douglas.
Lloyd Cassel Douglas s-a născut în 27 august anul 1877, în Indiana, însă și-a petrecut mare parte din copilărie în Monroeville și Florence. A fost un autor american de prestigiu, considerat printre cei mai populari scriitori din acea vreme. Majoritatea operelor sale literare au un ton religios distinct, abordând teme morale sau didactice. Chiar dacă și-a descoperit pasiunea de a scrie destul de devreme, a scris primul său roman la vârsta de 50 de ani. „Obsesie magnifică” a fost prima sa carte, publicată în anul 1929, carte care s-a dovedit imediat a fi un succes. După succesul său printre cititori, o mare parte din cărțile sale au fost ecranizate, filmele fiind și ele foarte apreciate de către public. „The Robe”, filmul realizat după cartea „Cămașa lui Hristos” a fost nominat de cinci ori pentru premiul Academiei, câștigând de două ori.
Tatăl său, Alexander Jackson Douglas, a fost preot al bisericii luterane Hopeful Church, de aceea Lloyd obișnuia să petreacă mult timp practicând munca religioasă, asemenea tatalui sau. A studiat la colegiul Wittenberg și la școala Hamma Divinity unde și-a primit diploma în 1903.
Cartea „Cămașa lui Hristos” a avut ca sursă de inspirație scrisoarea unui fan, în care acesta îl întreabă ce crede că s-a întâmplat cu roba lui Iisus. Desigur, de-a lungul timpului cărțile sale au fost apreciate, dar și criticate, în aceeași măsură. Unii critici au fost de părere că acțiunea este previzibilă, și ușor melodramatică, însă cititorii din întreaga lume s-au atașat de stilul autorului și de poveștile sale, atât de mult, încât cărțile îi sunt căutate și astăzi.
Lloyd C. Douglas a murit în anul 1951, pe 13 februarie, la 73 de ani, în plină ascensiune a carierei sale de scriitor. A fost înmormântat în cimitirul memorial Forest Lawn din Glendale, California.
Dintre toate cărțile sale, „Cămașa lui Hristos” a fost în topul preferințelor cititorilor de atunci, dar și de astăzi, subiectul ales fiind unul care sensibilizează pe cei care cred în existența lui Hristos și în rolul său esential în istoria creștinismului.
„Această carte l-a lansat pe autorul Lloyd C. Douglas în lumea marilor scriitori ai umanității. Este povestea lui Marcellus, un ofițer roman, care la un joc de zaruri a câștigat cămașa lui Hristos. Dupa execuția Mântuitorului, condusă din ordin chiar de el, Marcellus este cuprins de sentimentul vinovăției și de remușcări, după ce avusese tot timpul convingerea că acel om este nevinovat. Atingerea involuntară a cămășii lui Hristos îi schimbă starea de tulburare ce-l cuprinsese, într-una de calm, de iertare și de sentimente înălțătoare. El pornește într-o călătorie, în căutarea adevărului legat de cel răstignit pe cruce. Demersul său îi va permite să ajungă să cunoască originile creștinismului și semnificațiile lui, să contribuie la răspândirea credinței în Dumnezeu.
Un roman impresionant despre puterea credinței, despre miracole și despre oameni puternici care au avut curajul să-și rescrie destinul. Cartea este realizată într-un stil accesibil cititorilor, cu mult dialog și fraze alese, acțiunea desfășurându-se într-un crescendo ce te captivează. Lumea Romei antice renaște sub pana sa, împărați, tribuni și jocuri politice recăpătând culoare.”
Din 1942, de la prima sa ediție, cartea a captivat cititorii din întreaga lume, fiecare detectând sensuri noi, emoții și reflecții unice, în raport cu propria conduită creștină.
Într-o atmosferă a jocurilor politice din Roma antică, cu împărați și comploturi, cu evenimente care se desfășoară dincolo de cortine, dintr-o țesătură de personaje, autorul îl pune sub reflector pe Marcellus, tânăr tribun, fiul senatorului Marcus Gallio. Spre deosebire de ceilalți tribuni care își tratau sclavii cu asprime și cu brutalitate, Marcellus devine prieten bun cu Demetrius, pe care îl numește însoțitor personal.
În contextul luptelor pentru putere, a setei de supremație, Marcellus află că prin mulțimea de oameni care se pornise spre Ierusalim, se alfă un om care se autoproclamă Mesia. De Florii, privirea Mântuitorului se întâlnește cu cea a tânărului tribun, aflat în mulțime pentru a menține ordinea. Momentul este unul plin de emoție, dar și de semnificații profunde. Dincolo de cuvintele cu care este descrisă această scenă, există un înțeles adânc, a faptului că putem să-l întâlnim pe Dumnezeu oriunde, chiar și acolo unde circumstanțele par ostile… și mai ales, nu trebuie să uităm faptul că Dumnezeu este mereu prezent în inimile noastre. Dacă ne permitem să îl descoperim, este doar alegerea noastră. O altă idee desprinsă din carte este iertarea. Fie că vorbim despre iertarea celor care ne-au greșit sau iertarea față de noi înșine, aceasta este un prim pas spre dobândirea armoniei sufletești și a împăcării cu divinitatea.
Povestea lui Lloyd continuă fluent, cu dialoguri firești, cu replici care ascund emoții și țes comploturi și escaladări ale evenimentelor. Demetrius, sclavul lui Marcellus, simte că Iisus este un om deosebit și vrea să afle cât mai multe despre el. În acest proces, Demetrius descoperă că Iisus este mai mult decât un simplu om, el are un har, o conexiune strânsă cu Dumnezeu.
Evenimentele care urmează reliefează iscusința autorului de a creiona personajele cu temerile, cu năzuințele lor, unii cu capacitatea de a recunoaște că s-au înșelat, alții cu o neîncetată sete de putere, unii cu credință în Dumnezeu și cu speranța că toate sacrificiile sunt pentru crearea unei lumi mai bune.
Dincolo de toate, cămașa lui Iisus capătă în această carte valențele unui personaj principal, un personaj puternic cu o influență covârșitoare asupra tuturor celor care se află în preajma ei. Ea este simbolul protecției divine, al ajutorului nesperat, al salvării omenirii. Fiecare personaj din această carte suferă o turnură emoțională puternică în momentul în care ia contact cu cămașa lui Iisus.
Cum ajunge această cămașă să fie jucată la zaruri de către soldați? Cine o va câștiga și ce va face cu ea? Veți afla toate acestea citind o carte cu un mesaj colosal, acela de a recunoaște puterea lui Dumnezeu și de a-l purta mereu în inimă.
Iată câteva citate:
„Dar mulțimile entuziaste care-l urmaseră pe Iisus zi de zi, indiferente față de foame și lipsuri, întreagă Galileea cunoștea adevărul, deoarece întreagă Galileea fusese martoră. Puteai să ai motive întemeiate pentru a te îndoi de unele dintre aceste minuni, dar totuși, de aceasta nu te puteai îndoi pentru că o vedeai cu ochii. Neînsemnata Galileea, cu obiceiurile ei patriarhale și primitive, cu dialectul ei atât de caraghios încât toată Iudeea făcea haz pe socoteala lui, se trezise pe neașteptate.”
„Dacă vrei să fii mulțumit, va trebui să faci pe alții să se simtă mulțumiți. Făcu o pauză și, întâlnind ochii Mateliei, fu plăcut surprins să o vadă că ascultă cu atenție și că înțelege.
-Și ce a făcut Iisus acesta, așa încât ceilalți oameni să se simtă mulțumiți? întrebă moșneagul pe care îl cunoscuse în prima zi.
-De… omul acesta, le explică Marcellus, n-a fost un bărbat obișnuit deoarece săvârșise multe vindecări ale celor suferinzi. Orbilor putea să le dea vedere; era de ajuns ca oamenii să pună mâna pe veșmintele lui, pentru a se vindeca”.
Cartea se citește repede, chiar dacă are 560 de pagini, iar povestea, deși fiecare dintre noi cunoaște istoria Mântuitorului, are suficiente elemente de neprevăzut, încât să devină surprinzătoare și captivantă.
În ciuda deceniilor care s-au scurs de la scrierea acestei cărți, ea surprinde prin structurată, fiind complexă nu doar prin acțiune, ci mai ales prin traseele emoționale și psihologice ale personajelor, dar și prin mesajul transmis… un mesaj de actualitate, acela de a nu ne pierde credința.
Carte disponibilă pe site-ul Orizonturi
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Mulțumesc pentru recomandare. Am pus-o pe lista de dorințe
Foarte frumoasa recenzia Rodica!
O recenzie complexa,felicirtari Ro!
Am citit cartile autorului cu interes si placere,dar mi-a ramas la suflet Obstacole poate pentru ca era prima lui carte pe care am citit-o.
O carte ce îți rămâne în suflet și o recenzie pe măsură! Felicitări!
Multumesc pentru impresii, Rodica!