Caruselul iubirii de Chiara Gamberale - Editura Litera - recenzie

Caruselul iubirii, de Chiara Gamberale – Editura Litera – recenzie

Titlu: Caruselul iubirii

Autor: Chiara Gamberale

Editura: Litera

Număr pagini: 224

An apariție: 2019

Titlul original: Per dieci minuti

  Ei bine, nici nu prea știu ce să spun despre această carte. Voi începe prin a sublinia faptul că nu prea a fost pe gustul meu, s-a aflat departe de ceea ce citesc eu de obicei. Mi-a luat aproximativ o oră să o termin și mă chinui de multă vreme să scriu despre ea, pentru că mi se pare o misiune destul de grea.

    Mi s-a părut banală și lipsită de substanță, dar bănuiesc că este potrivită atunci când vrei o lectură ușoară și care să meargă repede. Chiara pare să aibă tot ceea ce-și dorește, dar în foarte scurt timp pierde totul, lumea i se dărâmă din toate punctele de vedere, atât profesional cât și personal. Se hotărăște să apeleze la terapie și acolo începe să afle o mulțime de lucruri despre ea și despre eșecurile care o înconjoară.

  La sfatul terapeutului începe să țină un jurnal și de fapt despre asta este vorba în carte. Este prezentată lumea care o înconjoară, detalii despre relația cu cel pe care îl notează: Soțul meu, cu litere mari. M-a distrat asta, ca și cum i-a dat un titlu nobiliar. Prezintă câteva amănunte de prietenii ei, despre oamenii cu care își petrece timpul și desigur aflăm câte ceva despre viețile lor.

  Terapeutul îi propune ca zece minute pe zi să încerce ceva nou și cu toate că nu mi s-a părut o idee rea, mi se pare că timpul alocat este extrem de puțin. Zece minute pentru o activitate nouă pare suficient cât să te familiarizezi cu asta, uneori nici măcar atât. Am înțeles unde bate această idee, autoarea ne încurajează să ieșim din confortul propriu, cu toate că mie mi se pare foarte puțin.

    Soțul ei este prezentat ca fiind imatur și infidel, un personaj care se simte amenințat de succesul partenerei sale și dorește să facă tot posibilul ca relația lor să redevină ca la început, atunci când ei doi erau foarte tineri și totul se afla la un alt nivel. Se pare că el îi spune cât se poate de clar că îl deranjează faptul că ea este împlinită și desigur consideră că este scuza perfectă pentru infidelitatea lui. Mi s-a părut o parte destul de trasă de păr.

„ – Sigur, ai dreptate. De fapt, adevăratul motiv a fost creșterea ta, știi care este părerea mea. De când te-ai apucat să scrii cărți, de când ți-au încredințat blestemata aia de rubrică, de când ai început să te simți împlinită, de fapt, am văzut  cum murea puțin câte puțin în fiecare zi fetița mea cu cozi împletite pe care o cunoscusem în sala de așteptare a psihologului.

  Totuși se pare că o nouă viață începe să prindă contur în urma acestei încercări ciudate, a jurnalului, care o ajută să deschidă ochii și să meargă mai departe. Se povestește despre ce înseamnă o relație, compromisurile sale și felul în care totul se conturează în normal, mai precis în rutină.

  Am să specific faptul că a fost o lectură amuzantă, de cele mai multe ori, ceea ce înseamnă că măcar m-a amuzat, dacă cu altceva nu a reușit nici să mă captiveze și nici să mă dea pe spate. Totuși sunt sigură că este vorba despre preferințe și gusturi, de aceea nu a reușit să mă tragă de partea ei.

 

„Pe lângă faptul că fugeam de Crăciun, în călătoriile noastre prin lume, făceam tot posibilul pentru a împăca dragostea mea pentru natură și a lui pentru operele de artă. Eu căutam animale ciudate, saline, păduri tropicale, deșerturi: și îl luam de mână. El căuta muzee, catedrale, capodopere: și mă lua de mână.„

    În aceste vorbe m-am regăsit cel mai puternic din toată cartea, o imagine care se aseamănă cu viața mea. Și mi-a plăcut felul în care a fost descrisă. Nu mai rămâne decât să încercați și voi, cine știe, poate voi vă veți înțelege mai bine cu această carte.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Caruselul iubirii de Chiara Gamberale – Editura Litera – recenzie

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.