Confesiunile unei suspecte de crimă de James Patterson-Maxine Paetro

Confesiunile unei suspecte de crimă, de James Patterson-Maxine Paetro – Editura Meteor – recenzie

Confesiunile unei suspecte de crimă
James Patterson și Maxine Paetro
CONFESSIONS OF  A  MURDER  SUSPECT
Editura  Meteor Press – 2021
Număr pagini: 303

James Patterson a vândut peste 300 milioane de cărți în toată lumea, în SUA la fiecare 20 de cărți vândute una e scrisă de el, a fost tradus în 38 de limbi și scrie în medie cam 9 cărți pe an. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii, printre care: Național Book Foundation’s 2015 Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community Național Parenting Publications Honors Awards
Internațional Reading Association’s Young Adults’ Choices Booklist American Library Association „Teens Top Ten” Pick London Times Book Sense Children’s Pick Children’s Choice Book Awards Național Humanities Medal 2019”

“Malcolm și Maud Angel erau infecți, dar nu meritau să fie uciși și scoși din casă împreună cu gunoiul.
Suspecta principală este Tandy Angel, fiica lor de șaisprezece ani. Ea se vede nevoită să lămurească pe cont propriu misterul, deși nu poate avea încredere în nimeni – poate nici măcar în ea însăși.
În goana ei după adevăr, Tandy va coborî în subteranele fetide ale New York-ului, va scoate la lumină secrete întunecate și va descoperi lucruri periculoase și tulburătoare despre familia în care a crescut. Asta pentru că nimeni nu știe ce-i poate pielea cuiva din neamul Angel.”

  Mărturisesc că m-a surprins modul în care este scrisă cartea. Mă așteptam la o poveste polițistă, în genul  celorlalte, scrise de James Patterson, pe care le-am citit.

Cartea este de la prima până la ultima filă o confesiune, confesiunea lui Tandy, unul dintre copiii familiei Angel.

  Confesiunea începe cu moartea părinților Malcolm și Maud Angel. În noaptea aceea în casă mai erau Tandy, fiica de 16 ani, fratele ei geamăn Harry, fratele de 10 ani Hugo și Samantha, secretara mamei.  Fratele  mai mare Matthew, sportiv de performanță, locuia cu iubita lui. Pentru polițiștii Caputo și Hayes primii și singurii suspecți sunt copiii familiei, mai ales fiica cea mare Tandy, deoarece   măsurile de siguranță ale blocului și apartamentului nu permiteau intrarea străinilor. Toată lumea este surprinsă de stăpânirea de sine a copiilor, de inteligența, dar și de lipsa lor totală de emoții.

  Peter era fratele tatălui și partener cu el la firma de medicamente naturiste  Angel Pharma. Maud Angel era fondatoarea și directoarea executivă a unui fond de investiții de success Leading Hedge, care acum era cercetată, după o reclamatie făcută de un bogat și influent om de afaceri.

  Odată cu poliția vine și Peter, care se instalează în casă, ca tutore al copiilor. Dar oare voia numai să- i ajute pe copii sau avea și alte planuri ascunse?!!!

  Văzând că poliția se axează numai pe copii mai ales pe ea,Tandy hotărăște să investigheze. Începe cu vecinii din clădire, clădirea Dakota, locație de lux, păzită ca un fort. Deci nu putea intra oricine!!!

  Apartamentul era mare și opulent, cu multe suveniruri, dar și multe secrete ale părinților. Copiii fuseseră iubiți de părinți în felul lor, după cum bine sintetizase Mathew când se certase cu ei:

“Ne-ați creat pe fiecare dintre noi ca să întrupăm fanteziile voastre trăsnite din copilărie.  Suntem marionetele lui Malcolm. Păpușile lui Maud. Micile trofee prețioase ale lui Malcolm și Maud.”

  Dacă în Peter, unchiul ei,Tandy nu are deloc încredere, se bazează în schimb pe Philipp, avocatul familiei.

  Tandy realizează că au fost educați, duși la psiholog, recompensați sau pedepsiți, ca într-un experiment, tocmai în ideea de a-i face să se poată stăpânii, controla, să nu-și arate sentimentele, să pară niște roboți, dar în același timp să exceleze la școală sau în activitățile care le erau permise. În timpul cercetărilor ea găsește laboratorul tatălui, unde prepara pastilele, pe care le dădea copiilor lui pe post de vitamine, și unde ținea tot felul de statistici și dosare. Tandy și frații ei realizează că au fost cobai pentru medicamentele firmei, că erau ca un experiment al familiei. Află adevăruri sordide despre părinți, Samantha și presupusa iubită a fratelui și a tatălui lor.

 În timpul cercetărilor copiii sunt ținuți o noapte în detenție la poliție, detectivii sperând că-i vor face să vorbească, să mărturisească crima.

O crimă de care nu se făceau vinovați!!!

  Apoi Mathew este arestat pentru că iubita lui este găsită moartă, iar Tandy are flashuri de memorie cu întâmplări din viața ei, momente reprimate de părinți cu ajutorul pastilelor și al psihiatrei. Astfel că Tandy hotărăște să nu mai ia pastilele, dar continuă cu determinare cercetările: verifică conținutul pastilelor,își confruntă vecinul, găsește camerele de filmat din casă și realizează că erau urmăriți  tot timpul.

Oare cine filma și de unde îi urmărea ?!!!

  Sigur că până la urmă Tandy și frații ei descoperă adevărul în toată urâțenia lui, și-l comunică poliției, dându-le inclusiv caseta doveditoare.

“Reușita” o determină chiar să se gândească la o carieră ca și detectiv.

Dar….

Cine i-a ucis pe Maud și Malcolm?

Care era secretul lor?

Ce relație avea Maud cu Samantha?

Dar Malcolm cu iubita fratelui lor?

Ce experimente făceau cei doi cu copiii lor?

Unde găsesc DVD-ul și restul înregistrărilor?

Ce vor face copiii mai departe?

Ce se întâmplă cu Angel Pharma?

Sunt numai câteva întrebări la care veți găsi răspuns citind  “Confesiunile Unei Suspecte De Crimă”

  Cartea este o fină analiză psihologică și nu numai, a unei familii disfuncționale, a unor părinți care se erijau în mici Dumnezei în ce privește viața copiilor lor, care-i țineau închiși în casă, exceptând școala, ca într-o cușcă cu zăbrele de aur. Niște părinți care le controlau fiecare minut de viață, fie prin activități, camere de filmat sau pastile. Poți spune “doi sociopați”, care au creat la rândul lor alți “mici sociopați”.

Cartea este foarte interesantă, deși pe alocuri cam statică datorită modului în care este structurată.

O confesiune ciudată a unei tinere extrem de  inteligente, o confesiune care-ți dă fiori reci.

O carte care merită citită.

Carte disponibilă pe Meteor Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Mulțumesc pentru impresii, Arci! Pe mine nu mă miră faptul că autorul a abordat altfel povestea-confesiune. Am citit atât romane politiste, literatură pentru copii, dar și romance sau fantasy, toate sub semnatura Patterson. Îmi place că el încearcă mereu sa schimbe genul. E surprinzător!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.