De neoprit de Joshua M. Greene - Editura RAO - recenzie

De neoprit, de Joshua M. Greene – Editura RAO – recenzie

De neoprit

Autor: Joshua M. Greene

Editura: RAO

Anul aparitiei: 2022

Nr. pagini: 352

Categoria: Biografii

  Autorul Joshua M. Greene își propune prin intermediul relatărilor regăsite în paginile acestei cărți, să aducă în atenția noastră povestea vieții remarcabile și uimitoare a unuia dintre cei care au reușit să supraviețuiască atrocitaților din lagărele de concentrare. Diferită de multe dintre cărțile de memorii și biografii, acesta dezbate subiectul experiențelor de după Holocaust, despre cum se pot strânge resturi ale ruinelor propriei vieții adunându-le într-un edificiu, despre curajul de a porni de la zero ajungând acolo unde îți poți lasă amprenta asupra lumii.

  Probabil că nu va mai exista niciodată un om de afaceri asemenea lui Siggi B. Wilzig, singurul supraviețuitor al lagărelor de concentrare de la Auschwitz și Mauthausen, care a venit în America sărac și needucat și s-a ridicat de la curățarea toaletelor unui atelier de croitorie la a deveni director executiv al unei companii petroliere tranzacționate la Bursa din New York și al unei bănci comerciale de multe milioane de dolari.

  Așa începe cartea pe care astăzi mi-am propus să o prezint, o carte impresionantă menită să dezvăluie implicațiile unui război nedrept, urmat de percepțiile nejustificate ale unei lumii care nu a înțeles sau acceptat nedreptățile întreprinse împotriva unui popor pașnic și meritoriu.

  Primul capitol prezintă anii de detenție ai lui Siegbert Wilzig în două dintre lagărele de concentrare,  demersurile făcute de acesta pentru a supraviețui fiecărei zile, urmând pașii unui destin în al cărui viitor ajunge să nu se mai vadă. Ororile trăite și întâlnite aici, pierderea familiei, bătăile frecvente, reușind uneori  să scape prin sclipiri de moment, foamea chinuitoare omniprezentă, experiențele inimaginabile ale celor care considerau că practică medicina, toate aceste și multe altele sunt trecute de autor într-o înșiruire care te lasă fără cuvinte.

  Oamenii din SS impuneau o politică numită Vernichtung durch Arbeit, “ distrugerea prin muncă”, obligându-i pe prizonieri să îndeplinească sarcini la fel de aberante pe cât erau de chinuitoare. Prizonierii erau puși să ridice pietre care cântăreau până la cincizeci de kilograme, să alerge cu ele dintr-un loc în altul, să le stivuiască cu grijă, apoi să ducă pietrele acelea înapoi în locul din care le luaseră.

  – Doreau să ne omoare prin epuizare, explică Siggi, sau prin înfometare. Nu exista mâncare adevărată. Aveai un bol de supă împuțită, făcută din coji putrezite de cartofi și varză stricată care putea până la cer.

  Ajutorul oferit armatei americane la sfârșitul războiului pentru ai captura pe cei răspunzători de crimele comise în lagărele morții, are ca rezultat posibilitatea acestuia de a ajunge în America pentru a începe o nouă viață. După ce  profesează în joburi plătite inadecvat unui trăi decent, dar care îl vor ajuta prin experiența acumulată și o serie de cunoștințe întâlnite în decursul anilor, ajunge prin multă muncă și istețime să activeze pe poziții administrative în două domenii greu accesibile evreilor, în special al celor refugiați. Coordonarea celor două firme, una în domeniul petrolier și cealaltă în domeniul bancar, succesul fără precedent avut în fiecare dintre acestea, este remarcabil și merită menționat.

  Când Siggi B Wilzig, în vârstă de treizeci și nouă de ani, devenea președinte al Wilshire, în anul 1965, compania înregistra o pierdere netă în jur de jumătate de million de dolari pentru ultimele nouă luni, la un venit brut de 1.3 milioane de dolari. În ciuda tentației de a vinde proprietățile cu potențial, pentru compensarea pierderilor, Siggi  i-a convins pe acționari să aștepte și  să acorde o șansă noii sale echipe, de a dezvolta compania. Asemenea unui cal de curse care-și întinde botul spre o breșă în grup și zvâcnește ca să preia conducerea, Siggi a apucat momentul și a alergat, conducând Wilshire spre venituri mai mari decât cunoscuse compania vreodată. Până în 1966, acei membri încă opozanți din consiliu au fost obligați să admită că președintele lor evreu, cu discurs și comportament stranii, dispunea de abilități remarcabile.

  Lupta împotriva antisemitismului  pe care nu a încetat să o ducă întreaga viață, încercările repetate de a transmite istoria celor mai întunecate vremuri  generațiilor care au urmat, dovada că într-o lupta ce pare fără sorții de izbândă poți ieși învingător, sunt doar câteva dintre aspectele care fac acestă poveste de viață să fie una specială, unică și demnă de cunoscut.

  Este impresionant comportamentul plin de blândețe și înțelegere dovedit în multe dintre etapele vieții, modul cum a reușit să ascundă proprii demoni ca urmare a impactului din anii de detenție, pentru a nu-i afecta pe ceilalți, puterea de a merge mai departe și încrederea în cel ce ne veghează de după nori.

  Despre întâmplarile care au dus la întâlnirea celor patru președinți americani, primirea medaliei de onoare Ellis Island și introducerea în analele Congresului, de unde a avut puterea de a lupta pentru un mâine mai bun, fără o pregătire care să îl ajute, fără familie sa care să îl sprijine în momentele de cumpănă, într-o țară străina și uneori neprietenoasă, vă las să aflați citind această impresionantă și bine documentată biografie a unui om care își merită locul printre eroi.

   Există multe lucruri din viața lui Siggi care erau specifice exclusiv celor care scăpaseră din lagărele lui Hitler. Totuși, în efortul de neoprit al acestui supraviețuitor emigrant, pentru a-și depăși trecutul amar și pentru a-și construi un viitor strălucit, descoperim un mesaj care este universal, înălțător și tipic uman.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

De neoprit de Joshua M. Greene – Editura RAO – recenzie

8 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.