Castelul umbrelor de Laurie R.King – Crime Scene Press – recenzie

Castelul umbrelor de Laurie R.King – Crime Scene Press – recenzie

by -
1
Castelul umbrelor de Laurie R.King - Crime Scene Press - recenzie

Castelul umbrelor, de Laurie R.King – Crime Scene Press – recenzie

Castelul umbrelor

Autor: Laurie R.King

Crime Scene Press 

CASTLE  SHADE
Traducere din engleză: Georgiana  Nuțu
An apariție 2022
Număr pagini: 394

O regină, un castel, o amenințare fără de vârstă – cea mai nouă aventură a lui Mary Russell și Sherlock Holmes.

 Regina este Maria a României, nepoata Împărătesei Victoria și Țarului Alexandru al II-lea, o frumusețe vestită care a intrat la șaptesprezece ani în dinastia României și a transformat țara. Castelul este Bran, pe care Regina l-a primit în dar de la popor și pe care îl iubește ca pe propriii copii. Amenințarea e… mai puțin clară. Siluete încețoșate, șoapte abia perceptibile, temerile unor fete, pericole care ar putea fi doar accidente. Dar ne aflăm pe un tărâm care-și amintește multe și e plin de unghere ascunse, un tărâm care l-a cunoscut pe Vlad Țepeș, un tărâm unde din cimitire se strecoară umbre. Când Regina Maria îi cheamă în ajutor, Mary Russell și Sherlock Holmes sunt pe cât de suspicioși, pe atât de reticenți. Totuși, o să elucideze rapid misterul care strânge laolaltă o regină, un castel și ceea ce par a fi strigoi…, nu-i așa?”

„Un deliciu și pentru vechii fani, și pentru cititorii nou-veniți” ( Publishers Weekly)

  Adevărat!!! Este prima carte a lui Laurie R. King pe care o citesc și deja aștept cu nerăbdare alte povești.

  Când am văzut prezentarea cărții m-am gândit: ce are Sherlock Holmes cu Regina Maria și cu România?

  Dar “King strecoară cu pricepere amănunte istorice fascinante despre viața Mariei de România, în același timp păstrând ritmul galopant al acțiunii.”( Publishers Weekly)

Să le luăm pe rând.

   Povestea este aparent o situație pe care Sherlock Holmes este chemat s-o investigheze. Este solicitat chiar de Regină,  speriată de amenințările primite la adresa Principesei Ileana, o tânără de 16 ani, un spirit liber și curajos. Curios este că amenințarea se manifestă numai la Bran și numai când regina și fiica ei sunt la castel. Se petrec și fapte ciudate, care au doar o explicație supranaturală în mințile oamenilor.

  Holmes este însoțit de soția lui Mary Russell. Doctorandă, mai tânără decât el, este o persoană cu  mintea deschisă, cu deducții rapide și inteligente, fire sportivă,  sigură că poate “să-l pună la punct “ pe Holmes, și să-l determine să fie mai deschis. Era partenera lui și-n viața de familie  și în cercetările întreprinse. Holmes mai fusese aici și-i face soției o relatare a situației politice și sociale, a istoriei, a locuitorilor. Revenise datorită invitației exprese a Reginei și a sugestiei făcute de fratele sau Mycroft, care suspecta o situație de spionaj.

  Abia ajunși în sat află despre evenimentele care au loc când Regina și fiica ei sunt acolo. De fapt lucrurile parcă au menirea de-a le împiedica pe cele două să stea la Bran, și cei care le provoacă se folosesc de dragostea mamei. Altfel n-ar fi avut șanse ca amenințările aparente să fie luate în seama, se știa că Regina este o femeie hotărâtă și curajoasă.

  Chiar când sunt și ei acolo sunt otrăvite niște păsări, Russell găsește un săculeț al cărui conținut ar putea însemna vrăji de protecție împotriva vampirilor, o fată este  abordată de strigoi “iubitul mort”, o alta este răpită. La un moment dat și Russell este răpită dar va reuși să ajungă la castel.

Cei doi stau de vorbă cu  sătenii, cu preotul Constantin și cu binefăcătorul doctor Miko.

  Află o grămadă de povești, de istorii, de superstiții locale, legende despre vampiri și strigoi, și-și dau seama că intenția, celui/ celei care creează toate aceste momente, este ca sătenii s-o creadă pe Regină la fel de malefică ca şi contesa Bathory, și-n loc s-o iubească s-o alunge din Bran.

  Holmes și Russell admiră îmbunătățirile aduse de Regină unui castel aflat în ruină când îi fusese oferit de oficialități, dar și grădinile superbe. Cercetând pas cu pas castelul găsesc pasaje ascunse și-l găsesc și pe “strigoi”, pe Andrei,  un soldat care dezertase din armată și era ascuns de majordomul casei.

  Când Russell fusese răpită văzuse doar o mantie neagră,  care o învăluise,  și simțise un miros puternic de cloroform. Răpirea Gabrielei, tânăra servitoare de la castel, care semăna foarte mult cu Principesa Ileana, precipită lucrurile.

  Discuțiile cu sătenii, mai ales cu notabilitățile locului: preotul și doctorul, și cercetarea vieții acestora aduce ultimele lămuriri, salvarea fetii și rezolvarea cazului, precum și explicația halucinantă a vinovatului.

Cine?  De ce?  Cum?

Sunt întrebări la care detectivii găsesc răspunsurile și le veți vedea și voi citind cartea.

Mărturisesc că la început cartea mi s-a părut puțin statică, dar apoi “m-a prins”.

  Autoarea (bine documentată) ne poartă prin istoria României în perioada primului război, în istoria regalității și mai ales în povestea Reginei Maria.

  Ne relatează de asemenea istoria castelului Bran, făcând o incursiune în spiritul țăranului și satului român,  cu temerile, superstițiile, obiceiurile, basmele și legendele locului.

  “Castelul Umbrelor” a lui Laurie R. King este o carte valoroasă nu neapărat ca  parte polițistă,  dar ca un document accesibil al istoriei țării și conducătorilor ei din acea perioada, la fel ca și o radiografie a satelor și locuitorilor lor.

Sigur când îl mai combini pe Holmes cu puțină fantezie, paranormal și acțiune,  rezultatul este grozav

  Așa cum spune: Bookreporter – „Asta e frumos când amesteci supranaturalul într-o poveste cu Sherlock Holmes – vrei să crezi că totul are o explicație logică, și totuși nu poți să nu iei în calcul varianta că unele mistere să fie atât de malefice încât să sfideze un raționament atât de elementar.”

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.