Ultima dorință (Cartea I Witcher) de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira –...

Ultima dorință (Cartea I Witcher) de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira – recenzie

Ultima dorință (Cartea I Witcher) de Andrzej Sapkowski

Ultima dorință (Cartea I Witcher), de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira – recenzie

Ultima dorință (Cartea I Witcher)

Autor: Andrzej Sapkowski

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2019
Titlu original: Ostatnie życzenie (1993)
Traducere: Mihaela Fiscutean
Număr de pagini: 296

  Romanul Ultima dorință este primul volum al de-acum celebrei saga The Witcher, o serie epic fantasy ce și-a câștigat fanii în trei valuri. La apariție, mai mult pe plan local, în Polonia, prin transformarea cărților sale în video-games și, cei mai numeroși, odată cu ecranizarea într-un serial Netflix de succes.

  Pentru autorii de fantasy din Europa central-estică, numele scriitorului polonez Andrzej Sapkowski a devenit sinonim cu dovada că poți atinge succesul maxim și din această zonă geografică, nu trebuie neapărat să debutezi în literatura anglo-saxonă pentru a te impune internațional.

  Geralt de Rivia este un vânător predestinat de monștri, adică dedicat atribuției sale într-o măsură mai mare chiar decât un profesionist, fiindcă a fost modificat prin magie neagră ca să servească acestui scop. Este un mutant antrenat încă din copilărie pentru a ucide creaturi malefice și își dedică întreaga existență acestei misiuni.

  Îndeletnicirea lui este complicată de faptul că, adesea, monștrii cei mai mari sunt chiar oamenii obișnuiți și de descoperirea că nu toate ființele care arată monstruos fac rău. Pentru aceste situații complexe, și-a clădit propriile principii și judecăți de valoare, pe care le aplică numai când este sigur că nu a fost indus în eroare de vreo prefăcătorie sau de vreo vrăjitorie.

  Regi incestuoși creatori de urmași blestemați, duhuri răzbunătoare, fecioare amăgitoare crude, harpii teribile și vampiri vicleni îi apar în cale, aproape întotdeauna, nefiind ceea ce par a fi…

  Geralt are părul complet alb, deși nu e la vârsta când trebuia să albească, pricepere demonică în mânuirea săbiilor, forță impresionantă… dublată de puteri magice și utilizarea unor elixire care îl întăresc, îl imunizează împotriva farmecelor sau îi ascut simțurile.

  Viața lui este cea a unui însingurat, în afara momentelor de camaraderie cu alți vânători din specia lui, până când destinul său se leagă de Cirilla (o fată ce nu știe că este sortită să devină punctul de coliziune a două universuri) și de Yennefer (frumoasa și periculoasa vrăjitoare de care se îndrăgostește iremediabil).

  Acest prim volum este structurat într-un soi de povestiri cu legături între ele, care descriu fiecare un caz preluat de Geralt spre rezolvare, și sunt separate de scurte interludii ce au drept leitmotiv refugiul din templul zeiței Melitele, unde Geralt se reface sau își vindecă rănile, după fiecare aventură, îngrijit de preoteasa Nenneke și acolitele ei.

  Misiunile pe care și le asumă vânătorul de monștri, în partea întâi a seriei, amintesc de povești celebre europene (chiar de variantele lor estice, fiind un pic mai familiare cititorilor români și polonezi decât celor occidentali), ce sunt însă reinterpretate din punct de vedere al motivațiilor psihologice și sunt rescrise astfel încât să aibă finalizări surpinzătoare.

  Tonul narativ este când unul dur, preapocaliptic, când unul amuzant, jucăuș, nuanțele acestea fiind influențate de profeții sumbre sau personaje tonice, cum e bardul zăpăcit Jaskier, ce insistă să devină prietenul solitarului Geralt.

  Sapkowski construiește o lume a feeriilor oglindite oribil sub lumina adevărului și a frumuseții ascunse în chestii respingătoare, jucându-se cu teama ancestrală de monștri, din mentalul colectiv. Lumea basmelor lui este infestată de realism și de aceea pare mai periculoasă decât orice poveste pur fantastică.

  Eu am văzut serialul înainte să citesc cărțile și, trebuie să mărturisesc, că am găsit protagoniștii un pic diferiți decât îi știam din ecranizare. Taciturnul Geralt mi se pare uimitor de comunicativ și simțitor în varianta lui literară, prin comparație, iar relațiile sale cu celelalte personaje devin astfel mult mai volubile. Am observat și ceva mai puțină reținere la el în a vărsa degrabă sânge de toate soiurile, nu numai de monștri, dar și de oameni, la cea mai mică provocare. Toate aceste mici diferențe constituindu-se în surprize aduse de scriitură, celor care o descoperă via Netflix.

Recomand cărțile, serialul și jocurile video, fiecare cu viziunea proprie asupra operei fantasy.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

 

Ultima dorință (Cartea I Witcher) de Andrzej Sapkowski

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

 

 

 

 

8 COMMENTS

  1. O serie excelenta, foarte complexa, foarte inteligent scrisa. Sincer, mie mi-au placut mult aceste volume care il au in centru pe Geralt, fiindca de la volumul 3 incolo perspectivele incep sa se multiplice, la care se adauga si Anotimpul furtunilor. Toata seria este un must-read pentru iubitorii de fantasy, are de toate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.