Ce se întâmplă cu noi? de Huntley Fitzpatrick – Editura Epica – recenzie

Ce se întâmplă cu noi?

Autor Huntley Fitzpatrick

Titlul original: My Life Next Door

Traducere din limba engleză și note: Cristina Jinga

Editura: Epica

An apariție: 2018

Număr de pagini: 396

Ce se întâmplă cu noi? de Huntley Fitzpatrick – Editura Epica

   Dragi cititori, de câte ori pe săptămână ați încercat să opriți ceea ce vă înconjoară și să vă uitați la cerul înstelat, să ascultați greierii de este vară sau ploaia  ori viscolul de este iarnă? Câteva momente de singurătate, de pribegie în necunoscut pentru a vă reîncărca bateriile; nu este nevoie de mai mult. Am făcut și eu acestea, dar mai era nevoie de ceva. În unele zile trebuie și o plimbare într-un alt loc, plin cu alți oameni. Cum timpul nu ne permite niciodată să dispărem, pur și simplu, peste noapte în cele șapte zări, trebuie să folosim ce avem la îndemână. Eu am avut o carte. Nu vreau să o judec după copertă, dar m-a atras prin ceea ce transmitea aceasta: simplitatea și promisiunea relaxării la care visam. Voiam o scăpare și am primit-o cu brațele deschise.

  Huntley Fitzpatrick și-a dorit să devină scriitoare încă de când era foarte mică și locuia împreună cu familia într-o localitate situată pe țărmul unui golf la Oceanul Atlantic, în statul Connecticut, asemănător cu Stony Bay din romanul său de debut „Ce se întâmplă cu noi?”. După absolvirea facultății a lucrat în diverse domenii, fiind editor și, ulterior,  redactor de cărți romantice. În prezent locuiește în  Massachusetts împreună cu familia sa.

  Volumul „Ce se întâmplă cu noi?” ne arată viața unei adolescente care trăiește alături de sora și de mama sa. Tatăl le-a părăsit familia cu mult timp în urmă, lăsând-o pe doamna Reed să aibă singură grijă de două fete: Samantha și Tracy. Timpul trece și apare o schimbare: se mută o familie în cartier pe care mama Samanthei o dezaproba de-a dreptul: aveau copii și, de la un an la altul, apăreau din ce în ce mai mulți, făceau multă gălăgie, erau dezordonați. Toate acestea erau în contrast cu ceea ce vedea doamna Reed într-o familie: ordine, planuri și învățătură. Distracția și pauzele erau departe de a fi primele. Totuși, Samantha este din ce în ce mai atrasă de clanul Garrett: începe să-i urmărească „mă uitam spre ferestrele luminate și o vedeam pe doamna Garrett spălând vasele, cu unul dintre copii mici cocoțat pe bufet…sau pe domnul Garrett jucându-se de-a luptele cu băieții mai mari, în living”.

  Doamna Reed va intra în politică și devine senator. Viața Samanthei se schimbă, mergând des cu familia la seratele partidului, având grijă la fiecare mișcare, gest pe care îl făcea. Sosesc și noile alegeri, iar mama sa dorește să fie aleasă din nou. Va fi ajutată de o nouă cucerire, Clay Tucker, pe care cele două fete nu îl pot suferi: mult prea încrezut și urmărește doar câștigul. Drept urmare Samantha începe să se distanțeze și mai mult de mama sa. Singura ei consolare era că avea o fereastră spre o altă lume exact lângă camera ei. Din păcate este descoperită de către unul dintre copiii familiei Garrett, Jace, care urcă pur și simplu pe spalierul de flori de sub fereastra dormitorului zicând „Salut!…Ai nevoie să fii salvată?”. Așa începe aventura verii pentru Samantha: fata care, aparent, nu trece peste regulile mamei sale. Nici măcar nu își dă seama când, dar începe să-i povestească tânărului despre viața sa, despre cum mama ei are un iubit și că toate par să se destrame iremediabil. Jace o ascultă și o calmează, spunându-și oful despre oamenii din cartier și despre toate câte se vorbesc despre familia lui. Ajung la final de discuție și Samantha îl întreabă de ce mai este cu dânsa, dar răspunsul nu poate fi decât unul vag „Tu să-mi spui, Samantha”.Ce se întâmplă cu noi? de Huntley Fitzpatrick-Epica-recenzie

  Jace și Samantha vor continua să se vadă, tânăra noastră o va ajuta pe doamna Garrett cu copiii mai mici, lucrând, totodată, ca salvamar la unul dintre cluburile exclusiviste din oraș. Încetul cu încetul cei doi adolescenți se îndrăgostesc, dar mama Samanthei se împotrivește relației. Iubirea este, însă un dar mult prea scump așa că a te întâlni cu cineva pe ascuns pare cea mai bună soluție. Cei doi se descoperă unul pe altul: află ce vor să devină pe viitor, ce așteptări au de la viață, fotbal și studiu, mâncare și ce filme urmăresc. Cu toate acestea, viața nu poate fi mereu roz. Mama lui Samantha îl lovește cu mașina pe tatăl lui Jace și fuge de la locul faptei. Samantha află și nu știe ce este de făcut. Să o aleagă pe mama sa și statutul ei de senator sau să spună adevărul și să fie cu Jace? Întrebare cu sau fără răspuns. Rămâne de citit 😊 .Ce se întâmplă cu noi? de Huntley Fitzpatrick-Epica-recenzie

  Un fel de poveste cu domnița la ananghie, modernă și relaxantă. Mi-a plăcut nespus felul în care autoarea scrie, dezinvolt, liber, parcă ar trăi ceea ce scrie. Acțiunea se derulează lent până la punctul culminant când pare că o ia la goană. Opera este scrisă la persoana a III-a, naratorul este omniscient și obiectiv. Descrierile sunt vagi, tocmai pentru a accentua ceea ce se petrece între personaje. Volumul a fost ca o revelație: o vară poate să fie un simplu anotimp sau poate să însemne transformare și surprize. Nu prea cred în destin, ci în ceea ce face omul zi de zi. Dacă persoana stă pasivă, parese că vine soarta după ea, precum Jace la fereastră 😉.

Stăm cu spatele sprijinit de zid, ținându-ne de mână, cu ochii spre ocean, și privim soarele răsărind peste acoperișul lumii”.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!!!

Nota: 9/10

Verifică disponibilitatea cărţii Ce se întâmplă cu noi? de Huntley Fitzpatrick în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Epica
Recenzi cărţi Young Adult

Ce se întâmplă cu noi? de Huntley Fitzpatrick – Editura Epica

Review overview
4.5
***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

7 COMMENTS

  1. Pare chiar o carte de vara, usurica, relaxanta, numai buna de vacanta. Felicitari pentru recenzie!

  2. O lectură interesantă ca toate celelalte de la Epica 🙂

    Felicitări pentru recenzie, dragă Crina 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.