„În mod clar, viața n-are nici un sens fără o componentă spirituală”

„Ce știu cu adevărat”, de Oprah Winfrey

Titlul original: „What I know for sure”
Autor: Oprah Winfrey
Editura: Lyfestyle Publishing
Anul: 2016
Număr pagini: 190
Traducere: Hânsa Alexandra

     Viața este, cu siguranță, o călătorie fascinantă, fie că e plină de provocări sau chiar de dificultăți, fiecare om având un rol bine definit și o călătorie pe care o construiește așa cum crede de cuviință. Cei mai mulți dintre noi ne ghidăm atât după vocea interioară, dar și după modele… iar de cele mai multe ori, modelele sunt persoane publice, care apar frecvent în presă, expunându-și viața și modalitățile prin care au reușit să obțină succesul.

    E adevărat, unii dintre noi își doresc succes, alții au ca scop doar liniștea și o viață confortabilă… însă cartea aceasta este despre Oprah Winfrey și despre cum a depășit ea momentele dificile ale vieții, cum și-a schimbat ea percepția asupra sensului existenței.
   Pe Oprah o cunoașteți din celebrele sale show-uri de televiziune, însă citind cartea, descoperim că dincolo de imaginea zâmbitoare care apare pe ecran, stă o femeie cu un trecut plin de dificultăți, de temeri și de lupte interioare.

    Oprah Gail Winfrey s-a născut pe 29 ianuarie 1954 în Kosciusko, Mississippi. Este realizatoare de emisiuni TV, gazdă de talk-show-uri, producător. Celebra revistă „Forbes” a catalogat-o drept „cea mai bogată femeie din lume. În ciuda acestei etichete, viața vedetei nu a fost ușoară. S-a născut din părinți adolescenți, aceștia separându-se imediat și a fost crescută de bunici până la vârsta de șase ani. Așadar nu a avut parte de căldura părintească atunci când a avut cea mai mare nevoie. Bunicii trăiau la limita sărăciei. Mai târziu, la 14 ani, Oprah a rămas însărcinată, însă copilul a decedat la scurt timp după naștere. La vârsta de 19 ani, apare șansa de a lucra într-un radio, iar acela a fost punctul de declanșare a ascensiunii lui Oprah.
    Cartea e despre cum să pornești de la nimic, dintr-un punct în care nu există niciun viitor și să reușești bazându-te doar pe propriile tale forțe și pe voința de a-ți creiona viața altfel decât părea ea la început.

    Cele 190 de pagini ale mărturisirii sunt structurate în opt capitole și introducerea, fascicule în care cititorul descoperă că la categoria „temeri” și „vulnerabilitate”, percepțiile și emoțiile oamenilor – indiferent că sunt oameni simpli sau persoane publice – sunt similare. Cele opt capitole – Bucurie, Reziliență, Relații, Recunoștință, Posibilitate, Venerație, Claritate și Putere – sunt țesute cu povești din viața lui Oprah, povești care amintesc de poveștile noastre cu tâlc, din care oamenii trag concluzii și extrag sfaturi pe care să le folosească în propria viață.

    Cartea lui Oprah este una inspirațională, e o mărturie sinceră a unei vieți care ar fi putut avea oricare altă turnură, dacă nu ar fi existat voința de a merge mai departe și de a trăi frumos. Titlul cărții, în aparență o expresie simplă, este de fapt, o esență a ceea ce exprimă autoarea cu deplină sinceritate. „Ce știu cu adevărat” exprimă o mărturie plină de culoare, plină de îndemnări la care cei care dau curs, își pot schimba viața. Se pare că ideea acestui titlu i-a venit după ce a fost întrebată de către Gene Siskal (critic de film), în timpul unui show: „Ce știm cu adevărat?” .

     Descoperim, urmărind rând cu rând fiecare poveste și crâmpei de mărturisire a lui Oprah, faptul că viața nu e implacabilă și nu e prescrisă de undeva de sus, ci e o călătorie care se poate schimba, în bine sau în cealaltă extremă, dacă ne dorim asta. Ceea ce exprimă Oprah în această carte, este că putem trăi frumos, chiar extraordinar, dacă credem suficient de mult în forța noastră interioară, pentru că noi, oamenii, suntem ființe minunate, capabile să ne construim și să ne modelăm existența așa cum ne dorim.
  Nu a fost ușoară viața lui Oprah, asta e sigur, însă faptul că a știut să lupte pentru ceea ce și-a dorit, demonstrează că fiecare din noi este capabil să facă asta. Indiferent de vârsta pe care o avem, percepția asupra vieții poate fi frumoasă: „Să înaintez în vârstă este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată”, mărturisește ea, explicând mai departe că fiecare clipă, indiferent din ce etapă a vieții vine, este o adevărată binecuvântare.

    Tot din această carte, aflăm că „În mod clar, viața n-are nici un sens fără o componentă spirituală”, frază care demonstrează atât sensibilitatea acestei femei, cât și înclinarea spre credință, spre latura spiritual ca modalitate de a crea o existență echilibrată.

    Nu știu dacă mulți vor aplica sfaturile din această carte în propria lor existență, însă știu că fiecare rând te determină să meditezi asupra vieții tale, asupra a ceea ce vrei să faci cu acest minunat dar, numit viață.
    În lumea aceasta rapidă, stresantă și care tinde să-și piardă adevăratele valori, sfatul autoarei este acela de a acorda atenție lucrurilor mărunte care ne pot aduce bucurie și liniște. Unul din lucrurile aparent neînsemnate, dar esențiale pentru existența noastră, este respirația, iar sfatul scriitoarei este acela de a acorda timp suficient acestui proces:

„Știu cu adevărat că respirația este ancora ta, darul care ți-a fost oferit, care ne-a fost oferit tuturor, pentru a ne echilibra chiar în acest moment. De fiecare data când am o întâlnire care presupune cea mai mica urmă de tensiune, mă opresc, inspire adânc, apoi mă eliberez. Ai observat vreodată cât de des îți ții respirația? De îndată ce începi să acorzi atenție, te-ar putea surprinde să vezi cât de multă tensiune purtai în interiorul tău”.

    Stilul lui Oprah este fluent, direct, așa cum îi stă bine unei mărturisiri și odată ce deschizi cartea e ca și cum te așezi pe o canapea și bei o cafea cu autoarea care îți povestește amănunte din viața sa, subliniind cum poți tu să beneficiezi de mărturisire, folosind concluziile în propria ta existență. Cartea se citește ușor și se simte tendința de asimilare a informațiilor, de parcă fiecare rând ar pleca încet, spre un sertar deschis din creier și din inimă. Recomand cartea tuturor, dar mai ales celor care cred că viața, chiar dacă e dificilă, e un dar extraordinar.lifestyle-publishing

    Cartea Ce ştiu cu adevarat de Oprah Winfrey, a fost oferită pentru recenzie de Editura Lifestyle Publishing. Poate fi comandată de pe site/ul editurii Lifesyle Publishing.

Autor: Rodica Puşcaşu
Review overview
5
***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

14 COMMENTS

  1. Felicitari pentru prezentare. Nu ma atrag cartile de genul acesta, insa mi s-a parut chiar interesanta prezentarea.

  2. Am văzut câteva din show-urile TV al moderatoarea. Mi-a plăcut sinceritatea și sensibilitatea ei dar și puterea atitudinii. Frumoasa prezentare Rodica

  3. Vreau neaparat carteaa! :O Vreau, vreau vreauu! :)))
    Felicitari pentru recenzie! locco_smiley_10

  4. felicitari rodica!interesanta viata,cand te gandesti cata vointa sa razbata.multumim! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. Cartea pe de-o parte mi se pare destul de interesanta, insa nu stiu cu exactitate daca este genul de carte ce se incadreaza in topul preferintelor mele literare. Multumim!

  6. Rodica recenzia ta este minunata. Eu nu prea citesc carti de genl acesta. Rar am facut-o, si atunci a fost pentru ca m-a atras ceva anume. Asa si cartea aceasta. Chiar ma atrage. Oprah este o femeie deosebita 🙂 . Mi-ar place sa citesc cartea aceasta 🙂
    Mersi de recomandare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.