Parallel – Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Parallel – Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Parallel - Monica Ramirez - Editura UP - recenzie

Parallel – Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Titlul: Parallel
Autoare: Monica Ramirez
Editura: UP
Anul aparitiei: 2020
Nr. pagini: 270
Colectia: Ametist

Sunt cărți care ne poartă în universuri pastelate în nuanțele sentimentelor autorului în momentului conceperii acestora. Abordând povești de un realism extrem sau relatând întâmplări din lumi imaginare devenite realitate, în toate regăsim paginile unor zile păstrate parcă pe rafturi destinelor celor plecați cu mesajul emblematic al propriei vieți. Prin intermediul povestirilor cuprinse în cartea pe care mi-am propus să o prezint, autoarea Monica Ramirez ne poartă pașii în aceste lumi fascinante în stilul unic, cel care a consacrat-o și a adus-o aproape de noi, cu profunzimea caracteristică, o scriere inteligentă și multă imaginație.

  Ignoranță criminală….și o poveste ce te pune pe gânduri, spionaj, sentimente amestecate, împușcături și… o umbră prudentă, derivat al suspiciunii cum o denumește autoarea, un portal spre o dimensiune secretă în… freamătul culorilor neliniștite ale unui tablou, sunt câteva dintre reperele primelor povestiri.
Trecerea prin diferite genuri literare, aflate uneori la poli opuși, este captivantă, încercarea de a alege care poveste îți place mai mult, este dificilă, toate au un farmec aparte, fiecare personaj ajunge să îți placă, să îl înțeleg, să vrei să îl cunoști. Povestea Orizontul de dincolo m-a fascinat prin profunzimea sentimentelor protagoniștilor într-o lume dură, periculoasă, incertă până la limită. Un thriller cu nuanțe psihologice în miniatură, dar care conține toate elementele necesare. Mi-ar fi plăcut să continue, sentiment pe care îl încerc de fiecare dată când citesc romanele Monicăi. Îmi place popasul în lumea lor și vreau mai mult !

  De la bun început, nu-i oferise niciun compromis și se aștepta la același lucru din partea ei. Orice idealuri ar fi avut odată, dacă într-adevăr le avusese, se evaporaseră în conceptul supraviețuirii de la o zi la alta. Orice alt mod de abordare l-ar fi distrus cu siguranță, așa cum o distrugea pe ea încetul cu încetul. Iar acum o privea răbdător, cu ochii de un albastru pal precum cel al animalelor de pradă, așteptând. Felix trăia doar în prezent, eliberându-se de povara trecutului și incertitudinea viitorului. Era mai liber decât libertatea în sine și Nicky își dorea același lucru mai mult decât orice pe lume.

  Portal spre o dimensiune secretă ne prezintă o poveste de dragoste ce pare imposibilă, și totuși, în lumea magică a culorilor, nimic nu este de neatins, niciun vis nu rămâne în urmă, trebuie dar să accepți misterul ce le înconjoară. O lume ce-ți aduce norii aproape, înotând parcă în spuma unei marii fără sfârșit, acesta a fost senzația resimțită, un amalgam de sentimente și întrebări te însoțesc pe întreg parcursul ei.

  Redevenise tânărul puternic de odinioară. Trupul îi era întreg, piciorul stâng la locul lui. O voce interioară îi șopti că-l vedea pentru ultima oară. O întrista gândul pierderii lui, dar intuia că așa trebuie să fie. O lumina puternică izvorî din centrul tabloului… Lumina se estompa treptat, întipărindu-i pe retină bărbatul și femeia care rămaseră îmbrățișați privind în larg pentru ceea ce probabil avea să devină o eternitate împreună.

  Pirați, corăbii, o lume unde sabia aduce dreptatea, un trecut tulbure, fascinant și plin de aventurile unor eroi, mulți dintre ei rămași necunoscuți, sunt câteva dintre ingredientele povestirii Kit Black. Am adorat povestea, modul cum reușește să te captiveze prin descrierile acelor vremuri, prin deciziile surprinzătoare ale personajelor, prin principiile de viață într-o lume care pare să uite de existența lor, și prin curajul de care dau dovadă.

  Amurg de cenușă, ultima dintre povestiri ne aduce într-o lume a cotidianului, ne vorbește despre familie și secrete, despre decizii și consecințe ale acestora. Lecțiile învățate ca urmare a unor decepții, uneori traume, sunt valoroase. Însușirea lor determina viitorul, schimbă vieți, așterne alte rânduri și uneori, sfârșitul constituie un nou început. Final este surprinzător, niciodată altfel în tainicele pagini ale Monicăi. Recomand cu mult drag aceste povestiri în nuanțe de gri, culoarea zilelor ce schimbă cursul unei vieți.

  La fel ca valurile care cotropesc plaja și apoi dispar, fericirea se poate retrage uneori și apoi revine precum o existență paralelă. Întotdeauna.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.