Celine Kiernan

Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! – Celine Kiernan – recenzie

Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase!

Autor– Celine Kiernan

Titlu original: Begone The Reggedy Witches!

Autor: Celine Kiernan

Editura Storia Books

Anul apariției: 2018

Traducător: Bogdan Voiculescu

Număr de pagini: 304

Recomandată: 9+ ani

   Cadrul fantastic compus de Celine Kiernan bucură sufletele tinere și nu exclude adulții, pentru că, deși cartea Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! este dedicată copiilor, lectura este pe gustul tuturor celor ce îndrăgesc stilul fantasy și sunt dornici de magie. Fiind un volum plin de aventură, povestea energică și instigând imaginația, cititorul este captivat, iar dacă pentru un adult cartea este o oază de plăcere, rostită celor mici este o călătorie palpitantă, misterioasă, cu personaje demne de statutul lor de partea binelui sau a răului și o acțiune petrecută pe un tărâm primejdios dar magic.

  Intrând direct în focul întâmplărilor, Mup se confruntă cu imaginea teribilă pe care tuși Boo a avertizat-o să nu i-o dezvăluie mamei sale. Vrăjitoare și vrăjitori se ascund în umbra nopții, printre ramurile copacilor și zboară din unul în altul în ritm cu viteza mașinii în care se află, înspăimântând-o pe micuța Mup. Dând crezare vorbelor lui tuși, știind despre locul unde ea și mama lui Mup s-au născut și au fugit ulterior de sub tirania reginei cea rea, bunica ei, vrăjitoarele cu chip „oval palid și lucitor” și ochi negri inexpresivi le-au găsit în lumea reală. Dar cum îi poate da Mup de veste lui tuși despre aparițiile înfricoșătoare care urmăresc să o răpească pe mama ei, când Boo nu e fizic lângă ea? Puterea de influențare a vrăjitoarelor aproape le despart pe mamă și fiică, însă cu prezența fantomatică a tușii Boo și puterea pe care nu era conștientă că o posedă, Mup o salvează pe mama ei. Oare aici să se fi încheiat lupta cu cealaltă lume?

   Când tatăl lui Mup este dat dispărut, aventurarea în Cătunul Vrăjitoarelor este iminentă, pentru că este singurul loc unde poate fi, vrăjitoarele găsind astfel o slăbiciune. Familia formată din mama Stella, Mup, fratele Tipper, câinele Badger și nu în ultimul rând, năluca tușii Boo, pășește dincolo de granița dintre lumi. Odată cu ieșirea la suprafață, lucrurile se schimbă: Tipper este acum câine, iar mama este mai hotărâtă și puternică, cu un văl sumbru pe chip. Colindând păduri stranii, întâlnesc oameni ai locului și sunt întâmpinați cu mirare și nesiguranță. Vrăjitoarele încă le urmăresc pașii, iar prezența mamei lui Mup este văzută ca un pericol pentru Regină. Ce reprezintă tuși Boo și Stella pentru această lume?

   Misiunea de salvare a tatălui său îi aruncă în cale lui Mup o serie de obstacole care o fac pe copilă să își descopere calități și abilități ce o vor ajuta. Empatică situațiilor asemănătoare ei ale celor pe care îi întâlnește, împreună cu Tipper și Badger alege să o înfrunte pe Regină și odată cu tatăl ei să îl salveze și pe cel al companionului ei neașteptat, Corbul. Lucrurile nu pot fi atât de simple, nu? Cum va fi primită Mup la castel de bunica ei, cum îl va scoate pe tatăl său de acolo, va reuși mama ei să învingă răul?

   Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! este o carte excelentă, ce punctează pe imaginație, magie, vrăjitoare și lupta dintre bine și rău, dar totodată aduce în prim plan familia, inocența de copil, compasiunea și cum pot influența alegerile făcute viitorul. Construcția poveștii atrage implicare, pornind încă din primele pagini cu scene antrenante, menținând un ritm alert până la final, cititorul fiind mereu surprins cu peripețiile personajelor. Scrierea este curată, ușor de parcurs, descrierile limitându-se la strictul necesar vizualizării de ansamblu, însă, creează farmecul perfect. Povestea simplu de urmărit, cu liniile bine definite ale unei cărți mai mult decât încântătoare pentru copii, ascunde de fapt o acțiune complexă, solidă, cu intrigă bogată și turnuri de situație ce impun atenție.

   Mup, personajul principal, este o fetiță plină de culoare, cu un caracter puternic și spirit de eroină. Inocentă, curajoasă și descurcăreață, Mup – pe numele ei real Pearl – este o mică bijuterie ce iese din carapace. Sufletistă și stăpână pe sine, personajul lui Mup se evidențiază de celelalte, parcursul în carte și acțiunile ei punând-o într-o lumină de luat ca drept exemplu și de adulți. Ca personaj este prezentată ca fiind de origine Irlandeză și Nigeriană, lucru ce nu influențează nicicum povestea, și se remarcă prin ținuta vestimentară neobișnuită: „colanții cei mai călduroși – cei dungați, ca niște curcubeie”, „șosetele mov, pufoase”, „galoșii preferați – nu cei negri, ca pentru adulți, ci cei vechi, verde-deschis, cu fețele de broscuțe”, „rochia stacojie din lână”, „pe deasupra un tutu roz, făcut din tul, acoperit cu paiete”, „haina roșie”, „căciula ei preferată – cea portocalie, cu un chip de iepuraș și urechi”. Culorile reprezintă un atu pentru Mup, iar ca cititor o îndrăgești negreșit. Povestea redată prin viziunea ei, se conturează a fi îmbietoare, puternică și emoționantă.

   În drum spre Cătunul Vrăjitoarelor, pe lângă transformarea micului Tipper în câine, experiență ce stârnește amuzament și plăcere pentru personaj și lectură, Mup întâlnește oameni care se transformă în pisici și corbi. O legătură frumoasă și care unge sufletul cititorului, o reprezintă cea cu Corbul, un tânăr băiat ce se străduiește a vorbi în rime, așa cum e dat pentru acele locuri. Conflictele nu lipsesc, printre vrăjitoare se ascund secrete și jocuri urâte, magia este interzisă și pedepsele pentru încălcarea regulilor scumpe. Puterea stă în grupul ce urmărește același scop: de a scăpa de vrăjitoare și Regina cea rea. Misiunea de salvare devine mai elaborată decât și-a imaginat Mup. Cum vor face față personajele puteți descoperi alegând să pășiți dincolo de graniță.

   Cartea are multe dedesubturi interesante, dar aceste aspecte sunt pentru un adult să le înțeleagă și pentru copil să le descopere și să le învețe. Lectura propune o gamă largă de imagini prin care râzi, te bucuri, te întristezi, te revolți. Familia este importantă și îndârjirea cu care luptă Mup pentru a o reuni este impresionantă, și chiar dacă planul opus al acestei iubiri este reprezentat de relația dintre tuși Boo, mama Stella și Regină, sunt legături de familie care arată și binele și răul.

   În mintea și sufletul unui copil, Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! aduce jocul imaginației și plăcerea unei aventuri. Vor regăsi în Mup un prieten ce inspiră curaj, putere, determinare și acceptare, o explozie de culoare care îi va însufleți. Ca orice poveste fantastică, este nelipsită de personaje negative, dar cum binele învinge mereu se vor bucura de forța sentimentului.

   Ceea ce se anunță a fi Trilogia Magia de nestăpânit, va continua călătoria lui Mup și soarta Cătunului Vrăjitoarelor, căci Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! este o primă parte iar finalul acesteia plasează curiozitate pentru mai mult. Autoarea ce locuiește în Irlanda, este de urmărit cu această dintâi serie scrisă pentru copii. Celine Kiernan se bucură de premii pentru cărțile sale, Into the Grey fiind prima care a primit distincțiile Cartea anului și Children’s Choice ale organizației Children’s Books Ireland. A scris cinci romane Young Adult, fiind cunoscută mai ales pentru seria The Moorehawke Trilogy, care a primit premiul pentru cea mai bună carte din partea organizației Reader’s Association of Ireland și a fost tradusă în nouă limbi.

„- Ajunge! Băiatul nu e important. Pricepi? Numai tu ești importantă. Tu și Stella și copilul!

– Dar de ce sunt eu mai importantă decât Corbul?

Tuși s-a aplecat, ca să se înțeleagă mai bine cu Mup. I-a atins obrazul.

– Pentru că te iubesc, draga mea. Nu înțelegi? Te iubesc. Am să fac tot posibilul să te protejez.

Mup s-a gândit o clipă la cuvintele ei.

– Dar dacă nu m-ar fi iubit nimeni? Dacă aș fi fost singură, așa cum e Corbul? Aș mai fi fost destul de importantă încât să fiu protejată?”

„- Numai pentru că zici tu că ceva e rău, nu înseamnă că acel lucru chiar e rău. Și numai pentru că tu nu ești de acord cu ceva, nu înseamnă că acel lucru n-ar trebui să existe. N-ar trebui să fim cu toții siliți să trăim așa cum ți se pare ție mai bine!”

Cartea Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! – Celine Kiernan poate fi comandată de pe site-ul Editura Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi pentru copii

Celine Kiernan – Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! – Editura Storia Books – recenzie

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

8 COMMENTS

  1. Initial imi parea o carte pentru copii, buna de citit seara la culcare celui mic, insa pare sa fie putin mai mult de atat. Ai reusit sa punctezi aspecte esentiale care sa atraga atentia. Felicitari! 🙂

  2. De cand astept recenzia asta! Pare o carte super draguta, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Perfecta de sarbatori.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.