Colecţionarul de oase de Jeffery Deaver

Titlul original: The Bone Collector

Editura: Polirom

Număr pagini: 560

An apariţie: 2007

     Jeffery Deaver, născut la data de  06 mai 1950 în Chicago, Illinois, este un american, scriitor de romane crime-mistery.  Are o diplomă de licență în jurnalism de la  Universitatea din Missouri și o diplomă în drept de la Universitatea Fordham. A început inițial să lucreze ca jurnalist. Mai târziu, el a fost şi în slujba legii, înainte de a începe o carieră de succes ca romancier, ajungând să fie cel mai bine vândut. A  fost distins cu Dagger Steel și Short Story Pumnalul de la British Association Crima și Premiul Nero Wolfe, si este câştigător de trei ori a Premiilor Ellery Regina Reader pentru cea mai bună poveste de scurtă durată a anul și câștigător al British thumping Good Read Award. Romanele sale au apărut pe listele de bestseller – uri din întreaga lume, inclusiv The New York Times, The Times, italianul Corriere della Sera, Sydney Morning Herald, si Los Angeles Times.

     “Colecţionarul de oase este primul său roman tradus în limba română şi face parte din seria investigaţiilor lui Lincoln Rhyme.
      Lincoln Rhyme, fostul şef al departamentului de medicină legală a poliţiei din New York a fost cel mai reputat specialist în domeniu din S.U.A., a cărui pricepere devenise legendară.”

       Romanul începe cu descoperirea unei crime, doi colegi de serviciu, care se întorc cu avionul şi de la aeroport iau un taxi, şi nu mai ajung acasă. Bărbatul este găsit primul, îngropat în pământ, cu mâna afară, cu degetul inelar curăţat de carne până la os şi cu inelul femeii pe deget.
          Amelia Sachs, agent, care mergea către noul ei loc de muncă- un birou, recepţionează apelul şi găseşte victima, constatând că a fost de fapt îngropat de viu. Încearcă să izoleze perimetrul şi să facă primele cercetări. Poliţia preia cazul şi foştii lui colegi îl cooptează şi pe Rhyme, siguri că vor avea nevoie de competenţă lui. Lincoln Rhyme, cercetând locul unei crime, în cazul uciderii unor poliţişti de către un alt poliţist, are un accident (cade o grindă) în urmă căruia rămâne infirm pe viaţă, imobilizat de la gât în jos. La început refuză să-i ajute cu mai mult decât câteva sfaturi, pentru că avea întâlnire cu doctor Berger. Acesta făcea parte dintr-un grup care practica sinuciderea asistată (practică interzisă prin lege) pentru bolnavii incurabili, iar el dorea să moară salvându-şi ultimele rămăşiţe de demnitate, refuzând să fie legat toată viaţa de nişte mecanisme care să-i facă viaţa posibilă. Mai mult, în ultimul timp făcea nişte crize urâte şi doctorul Peter Taylor, care-l îngrijea, îl învăţase pe asistentul lui personal Thom cum să-l resusciteze, pentru că un atac mai sever putea conduce la un atac de cord fatal. După accident, Rhyme scrie o carte cu locurile unor crime celebre, unele soluţionate altele nu, având în minte toate locurile văzute sau imaginate, construcţii vechi, izvoare subterane. Tot el fusese cel care, înainte de accident, înfiinţase o baza de date cu diferite substanţe, plante, minerale, lemn, beton, pentru că el obişnuia să spună:
      “Criminalistica nu există într-un spaţiu vid. Cu cât ştii mai multe despre mediul care te înconjoară cu atât mai bine poţi aplica…”

      Şi în aceeaşi zi apare şi a doua crimă, femeia din taxi, ucisă într-un mod oribil, şi aşa începe colaborarea dintre Amelia şi Rhyme, poliţiştii aducând aparatură de laborator şi adunând echipa la el acasă. Apoi este atacată o nemţoaică pe care poliţiştii reuşesc s-o găsească şi care le mai furnizează unele informaţii.
       E momentul în care intervine rivalitatea şi FBI, în urmă unor alerte cu bombe (urma o conferinţă ONU în oraş) preia cazul, agentul Dellray (zis şi Cameleonul) încercând să se afirme şi mai mult.
     FBI-ul pe baza amprentei găsite de Amelia la locul faptei, crede că a identificat criminalul în persoana unui sârb, cu permis de conducere ca taximetrist. Dar, surpriză, când vor să-l aresteze îl găsesc mort, maşina furată, deci altcineva îi folosea identitatea.
       Apoi ca într-un carusel dispar un bătrân, o tânără care face jogging, şi o mamă cu fetiţa ei. Cazul revine la poliţie şi la Rhyme, ei încercând să salveze victimele, având de data asta completa colaborare a FBI-ului.
      Rhyme îşi dă seama că ucigaşul se inspiră dintr-o carte ”Crime din vechiul New York”, identificându-se cu un criminal James Schneider, precum şi de cunostinţele despre cercetările poliţiei dintr-o carte a lui.
      Este impresionantă cultura enciclopedică şi mintea analitică a lui Rhyme, care-l ajută din frânturi să lege indiciile, tenacitatea, curajul şi determinarea Ameliei. Viaţa Ameliei şi apoi a lui Rhyme sunt ameninţate de acelaşi ucigaş, şi este foarte surprinzătoare, ca şi în alte cărţi ale lui Deaver, aflarea identităţii criminalului, a motivaţiilor lui şi a adevărului.

      Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre derularea cercetărilor, corelarea indiciilor şi a pistelor, despre tacticile de cercetare, despre relaţiile între poliţişti şi viaţa lor, despre structurile de conducere şi rivalităţile lor, citiţi cartea. Vă asigur că merită, este scrisă într-un limbaj fluent cu mult dialog.
    Am să vă mai spun că am văzut ecranizarea romanului făcută de Studiourile Universal cu Denzel Washington şi Angelina Jolie în rolurile principale. M-a impresionat foarte mult, mi s-a părut una dintre cele mai bune ecranizări ale unui thriller, iar jocul actorilor a fost extraordinar. Deşi filmul urmează cu acurateţe întâmplările din roman, jocul nuanţat al actorilor te determină să-l priveşti de fiecare dată cu alţi ochi şi să-ţi doreşti să citeşti romanul.
      Oricum aşa cum scrie pe coperta cărţii acestui roman: ”Deaver dă un sens nou expresiei CU FRICA ÎN OASE” (People).

targulcartii.ro

Cartea Colecţionarul de oase de Jeffery Deaver este oferită pentru recenzie de TârgulCărții.ro. Cartea poate fi comandată de pe librăria/anticariat online www.targulcarti.ro. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei/anticariatului online urmăriți site-ul și pagina de facebook.

Autor: Arci

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

9 COMMENTS

  1. Minunat! Multumesc Arci! Desi am vazut de nenumarate ori ecranizarea, inca nu mi-am cumparat cartea. Sper sa o gasesc pe undeva!

  2. Am vazut filmul de vreo doua ori si mi-a placut, Cred cu tarie ca si cartea este minunata si merita citita.

  3. Felicitari, Arci ! O prezentare foarte frumoasa si bine structurata pentru o carte cu un volum mare de informatii ! Imi plac foarte mult prezentarile tale ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. E ciudat faptul ca am vazut filmul, dar nu mi-am dat seama ca e facut dupa o carte. As vrea sa o citesc pentru ca mi-a placut foarte mult filmul, iar cartea e cu siguranta mai buna.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.