P.S.: Îmi placi de Kasie West-Editura Corint-recenzie

P.S.: Îmi placi, de Kasie West-Editura Corint-recenzie

Titlu original: P.S. I Like you (2016)

Editura: Corint Books, Leda Edge ( 2018)

Colecție coordonată de Shauki AL-Gareeb

Traducere din limba engleză de Iulia Dromereschi

Număr pagini: 304

Despre autoare

   Kasie West  născută în 23 octombrie 1976, este mama a patru-trei fiice și un fiu. Locuiesc în California centrală. Pasionată de sky nautic și de scris. Absolventă a Universității de Stat din Fresno într-un domeniu care nu are nici o legătură cu scrisul.

Autoare a mai multor cărți:

Seria Pivot Point: 1. Pivot Point -2013, 2. Split Second- 2014

Romane:

The Distance Between Us 2013

On The Fence 2014

The Fill-In Boyfriend 2015

P.S. I Like You 2016

By your side 2017

Lucky In Love 2017

Love, Life, and The List 2017

Listen to your Heart 2018

Traduse în România: P.S.: Îmi placi şi Distanţa dintre noi 

   În ultima vreme genul Young Adult este foarte la modă. Ce-i drept e un gen pe care-l citești la orice vârstă. Aventura, dragostea și problemele adolescenților pot fi pline de emoție, iar cititorii apreciază o carte care transmite. Eu întotdeauna asta caut, cărți care transmit stările personajelor, indiferent de genul abordat.

P.S. ÎMI PLACI mi-a plăcut mult. O lectură ușoară care te ține cu sufletul la gură, pagină după pagină.

Romanul are ca subiect viața adolescenților, cu probleme de familie, de școală.

  Lily Abbot este o tânără, aparent ciudată. Ieșită din tiparul de liceană obișnuită. Purtând haine, deseori, cumpărate second hand, mai largi, un pic hippie. Cu o familie numeroasă. Doi frați mai mici, o soră mai mare și doi părinți amuzanți, veșnic într-o competiție.

  Tânăra e pasionată de compus versuri, visează ca într-o zi să compună melodii pentru o trupă, asemănătoare cele pe care le ascultă ea. Are o chitară, a muncit șase luni să adune bani să o cumpere. Câteodată o însoțește pe mama ei la târg, unde vând bijuterii confecționate de părinții ei.

Azi printre gânduri și cuvinte obișnuite, pe care nu le mai puteam scrie în caiet, îmi traversa mintea și cântecul pe care învățasem să-l interpretez la chitară, cu o zi înainte. Era un cântec ca o  tortură: îmi plăcea și îmi displăcea, totodată. Îmi plăcea fiindcă era deosebit, genul care mă făcea să-mi doresc să scriu unul la fel de bun. Îmi displăcea fiindcă era deosebit, genul care îmi dădea de știre că nu aveam să scriu vreodată un cântec nici pe departe la fel de bun.

Și mă tot gândeam la concursul acela.

Cum să câștig? Cum să particip, măcar?”

  Lily este poreclită Magnet. Această poreclă i-a fost pusă de  Cade Jennings, fostul iubit al prietenei ei cele mai bune, Isabel. Un băiat cu care nu s-a înțeles niciodată. Întotdeauna se certau. Acesta a fost și motivul pentru care Isabel a renunțat la relația cu Cade.

   La ora de Chimie, Lily, se plictisește. Nu-i place chimia deloc. Într-un moment de plictiseală scrie câteva versuri, pe bancă, dintr-o melodie cântată de una din formațiile ei preferate. Surprinsă, a doua zi a găsit următoarele două versuri. Așa începe să corespondeze cu cineva care are aceleași gusturi în muzică, prin bilețele ascunse sub bancă. La început crede că e fată, apoi află că e băiat. Scrisorile sunt singurul motiv de bucurie pentru a participa nerăbdători la ora de chimie. Corespondența lor anonimă îi ajută să spună lucruri pe care nu le-au spus nimănui. Își scriu despre formații noi de muzică, despre pasiuni și despre viața de familie.

   Între timp, Isabel, încearcă să-i găsească fetei un iubit, aranjând întâlnire în patru. Isabel, Gabriel, actualul iubit al ei, Lily și David. Nu prea iese așa cum se așteptau. Lily îl admiră în secret pe Lucas, care seamănă mai mult cu ea, oarecum retro.

   În cercul acesta de tineri, se întâmplă multe lucruri neprevăzute. Cade este antrenor de baseball al unuia din frații ei. Fratele ei invitându-l la masa de ziua recunoștinței. E nevoie de un armistițiu pentru a supraviețui unei zile petrecute împreună. Mai ales că Lily a descoperit că cel cu care coresponda era chiar Cade. Puțin cam târziu. Își dă seama că e deja îndrăgostită de el.

Ceea ce nu știe Lily, e că și el a aflat cine e fata cu care-și scrie.

  Lily refuză să accepte acest lucru, temându-se că relația ei cu Isabel ar avea de suferit. Un mic conflict se ivește, totul trebuie să se așeze cumva.

   Sasha este o fată care-l place pe Cade, ea profită de un eveniment sportiv unde Cade este prezent, invitând-o și pe Lily, și citește o poezie din caietul furat al lui Lily. Poezia se numea Abandonat și era despre viața lui Cade, abandonat de tată, crescut de tată vitreg, care nu era practic o poezie, ci versurile unui cântec. Sasha citește la microfon versurile în fața întregii școli.

Trec cei doi tineri peste probleme?

   Se pare că de multe ori ne e mai ușor să scriem, decât să vorbim. Ce-i drept în scris nu ne tremură vocea, nu se citește expresia feței. Și ochii, în ei se poate citi totul. Nu e de mirare că de multe ori e mai ușor să fii tu însuți în scris. Fără a simți nevoia de a purta o mască, de a-ți ascunde emoțiile.

   Acest roman pe lângă povestea de dragoste dintre cei doi este despre familii și relații. Despre cum percep tinerii problemele care apar neinvitate în viața lor.

   Cel mai mult mi-a plăcut la acest roman umorul. Având în vedere că acțiunea se petrece între personajele de toate vârstele, amuzamentul ivit se potrivește ca o mănușă genului YA.

Chiar atunci a apărut iepurele țopăind. S-a dus direct la David și a început să facă pipi pe ciorapul lui. Nu am fost sigură dacă din reflex sau de scârbă, David  i-a tras  un șut, trimițând iepurele la vreo doi metri de-a curmezișul camerei.

Jonah  a icnit.

– L-ai lovit răule! a strigat el, în timp ce din gură continua să i se prelingă tot mai mult sânge.”

 

Lily este una dintre cele mai amuzante eroine pe care le-am întâlnit de multă vreme. Dintre cărțile lui Kasie West, aceasta este preferata mea! „

                MIRANDA KENNEALLY, autoarea romanului CATCHING JORDAN

„ Inteligentă și emoționantă. P.S. Îmi place această carte și o să-ți placă și ție „

         LISA SCHROEDER, autoarea romanului THE BRIDGE FROM ME TO YOU

 Sunt sigură că acest roman o să fie pe placul cititorilor de orice gen, iubitori ai lecturii!!!!!!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint
Recenzii cărţi Editura Corint

P.S.: Îmi placi de Kasie West-Editura Corint-recenzie

 

 

 

 

 

15 COMMENTS

  1. Felicitari Vero,mi-am adus aminte cat de mult mi-a placut cartea!!o relaxare bine venita !!

  2. Faina recenzie! :* Am citit si eu cartea de curand si mi-a placut. Nu asa de mult ca „Distanta dintre noi”, dar important e ca m-a relaxat. De asta si citesc, nu? 😀

  3. Recunosc ca n-am citit nimic scris de autoare dar m-ai convinsa sa-i dau o sansa. Felicitari pentru o prezentare deosebita si atractiva.

  4. Foarte frumoasa prezentare Vero! Nu am citit nimic de aceasta autoare, datorita recenziei tale o sa o pun si eu pe lista 🙂 ! Multumesc frumos de recomandare!

  5. Frumoasa recenzia Vero! Nu am citit cartea dar o am pe lista 😉 . Imi plac cartile YA iar subiectul acestei carti este unul interesant 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.