Stiati ca… Iranul-cultura persana, statutul femeilor, shaorma
Ştiaţi că… Iranul
Iranul este ţara care a moştenit cultura uneia dintre cel mai vechi civilizaţii de pe pământ şi anume cultura persană. De-a lungul timpului, cultura persană a influenţat gândirea multor popoare, fondul religios al acestei străvechi mitologii, pline de mistere creează şi astăzi o atracţie aparte. O călătorie pe ruta istorică a Drumului Mătăsii ne vorbeşte despre civilizaţia Imperiului Persan şi ne arată patrimoniul alcătuit din ruine şi monumente sfinte al Iranului. Numele acestei ţări este un înrudit cu cuvântul “arian” care înseamnă „teren de aur”. Până în 1935 Iranul era cunoscut după numele grecesc Persia, termen folosit în prezent doar de englezi. O vizită în această ţară se poate compara cu vizita unui tărâm străvechi locuit de oameni cu totul deosebiţi.”Iranul a fost o ţară demonetizată timp de decenii, dar aproape toţi cei care vin aici, cu anumite idei preconcepute în minte, vor rămâne cu amintiri de neuitat despre gazdele lor primitoare şi peisajele magnifice din aceste locuri.”
Statulul femeilor din Iran este unul dintre cele mai controversate subiecte, complexitatea lui poate fi înţeleasă din interacţiunea dintre religie, istorie şi cultură.
Hijabul în limba arabă înseamnă „toate tipurile de val plasate în faţa unei fiinţe sau a unui obiect pentru a le ascunde vederii sau a le izola”. Felul cum este privit de către femeile acestei ţări ne ajută să înţelegem o mică parte din cultura lor.
„Hijabul este pavăza moralităţii, dar şi “viziunea asupra lumii a acelei ţări”. “Relaţia dintre val şi castitate nu este una de identitate, ele sunt două faţete ale aceleiaşi monede. Există şi cazuri rare de persoane care poartă val, dar nu sunt caste. Valul şi castitatea sunt ca trupul şi sufletul”, mai spune filosofia aceasta. Castitatea este o adevărată obsesie, la fel prevenirea delictelor sexuale de orice gen. Într-o ţară unde adulterul este pedepsit cu lovituri de bici sau chiar cu moartea există un cult extrem al familiei şi monogamiei şi o propagandă intensă împotriva seducţiei: “Când femeile încep să concureze una cu cealaltă pentru atenţia sexului opus, multe prietenii dintre femei se pierd”, afirmă sentenţios codul de comportament iranian emis de Departament. În plus, “hijabul aduce demnitate femeii, ea nu va mai fi privită astfel ca un obiect sexual, ci ca o fiinţă umană. Hijabul întăreşte legăturile de familie”…”
Am ales pentru d-voastră câteva particularităţi specifice Iranului şi le voi prezenta în cele ce urmează.
–“Iranul este cel mai mare explorator de caviar, cea mai scumpă mâncare din lume. Nu numai atât, cea mai rară și mai scumpă specie de caviar provine de asemenea din Iran. Caviarul Almas, provenit din icrele morunului de 60 la 100 de ani, se vinde la un preț uimitor de £20,000 pe kilogram!”
-“ Politeţea persană este o formă de artă.
Dacă urci într-un taxi, oriunde în Iran, este posibil ca atunci când vrei să plătești, șoferul tău să refuze să-ți primească banii. Intră într-un magazin să cumperi ceva, și se întâmplă același lucru. Surprins?
Practicile culturale t’aarof sunt normele de etichetă proprii Iranului. Nu ți se oferă de fapt ceva gratuit, este o formă de politețe și tot ce trebuie să faci este să accepți. Regula este simplă – abține-te să-i faci pe plac celeilalte persoane – și asta se aplică în fiecare situație de socializare.
Să presupunem că ești invitat la cină. Chiar dacă tu vrei să zici „da”, răspunsul politicos este să zici „nu”, ca apoi gazda să insiste, și tu să refuzi încă o dată. Normal, poate deveni un pic ciudat, dar nu-ți face griji, a treia oară se încheie, și, cel mai important, trebuie să termini jocul fiind de acord.”
–“Dacă ai norocul să fii invitat la cină în casa unei familii iraniene, pregătește-te de un festin – aici poți degusta cele mai bune feluri din bucătăria țării.
Ca să fii invitatul perfect, urmează câteva sfaturi pentru a avea bune maniere la masă. În primul rând, nu te aștepta să mănânci la masă, perșii mănâncă în mod obșnuit așezați pe podea, uneori fără tacâmuri. Fie că acestea îți sunt sau nu oferite, tu trebuie să mănânci doar cu mâna dreaptă.
Trebuie să accepți toate ofertele de mâncat și băut (dar ai grijă ca prima oară să refuzi o dată sau de două ori!) și este politicos să guști câte puțin din tot ce este servit.”
-“După un vechi proverb persan „un covor persan este perfect de imperfect și precis de imprecis”.
De ce? Este chiar simplu. Un covor persan bun este țesut cu imperfecțiuni în mod intenționat, pentru a simboliza că numai Dumnezeu poate crea perfecțiunea.”
-“N-o să-ți vină să crezi, dar Iranul este țara cu cele mai multe operații estetice la nas din lume, pe cap de locuitor.
Dorința de a avea nasul perfect are, bineînțeles, legătură cu restricțiile codului vestimentar hijab (de purtare a voalului pe cap) ce atrage atenția spre față, dar ea reprezintă mai mult decât dorința de frumusețe fizică. Pentru femeile persane (și unii bărbați), operația estetică la nas este de asemenea un indicator al bogăției și al statutului social.
De fapt, această operație este atât de râvnită, încât mulți pacienți își țin bandajele mult după ce s-au refăcut, doar ca să arate că au făcut operația – iar unii oameni chiar poartă bandaje false!”
“Cu o istorie ce datează de mii de ani, Iranul este una din cele mai vechi civilizații. Însă, nu te aștepta ca populația sa actuală să fie una îmbătrânită. În jur de 60% din iranieni au sub 30 de ani!”
-“Shaorma a apărut în epoca medievală în taberele de războinici din zona Persiei, adică a Iranului de astăzi. Cea mai la îndemână modalitatea de a găti pentru aceştia era frigerea cărnii pe sabie şi, deoarece acest proces lua destul de mult timp, au găsit o soluţie în a îngrămădi carnea pe sabie şi a o consumă progresiv de la exterior către interior. Firimiturile de carne erau aşezate în lipie şi combinate cu diverse salate. Iniţial, poziţionarea sabiei cu carne era orizontală, verticalizarea de astăzi fiind doar o varianta culinară citadină menită să ofere un plus de savoare. “
– “In mai 2007, un arhitect iranian, Elaheh Sofali, a construit prima bicicletă pentru femeile musulmane din Iran. Ca să nu li se vadă niciun pic de piele, bicicleta are o cabină din plastic fumuriu, care acoperă complet corpul femeii care pedalează.”
– “Costumul de baie „burkini”, inventat în august 2006, în Italia, pentru ca femeile musulmane să poată merge la plajă, a fost explicit interzis în Iran, unde este considerat „satanic”.
– “Femeile din Iran nu pot fi acuzate că au întreţinut relaţii sexuale în afara căsătoriei decât dacă sunt patru martori sau dacă o fată nemăritată rămâne însărcinată.”
– “Articolul 1.129 din Codul Civil spune că o femeie poate divorţa dacă bărbatul nu o întreţine. Întreţinerea materială a soţiei este obligatorie pentru bărbaţi în Iran, chiar dacă vine dintr-o familie bogată. Femeia este liberă să se mărite cu cine vrea ea (nu este căsătorită împotriva voinţei sale) şi dacă se dovedeşte că suferă în mariaj Curtea desface căsătoria. “
– “Biologia feminină se amestecă inextricabil în sistemul legal: formula divorţului trebuie pronunţată de către femeie numai dacă nu este la menstruaţie sau nu s-a culcat cu soţul ei în luna de dinaintea procesului.” Interesant de demonstrat, nu !
– “Teheranul are mai multe autostrăzi decât va avea întreaga Românie prin 2040 !”
30 lucruri interzise în Iran:
-Gmail, Facebook, Youtube
– Ziua Îndrăgostiţilor
– Părul cu ţepi, tatuajele de orice fel, aparatele dentare
– Romanul “Codul lui Da Vinci”
– Blugii mulaţi – skinny jeans, hainele colorate strident
– Pisicile şi câinii ca animale de casă
– Păpuşile Barbie, coafura: coadă de cal
– Harry Potter, George Michael, Kenny G, Batman, Filmul “300”
– Pantalonii scurţi din jeans, decolteurile, cravatele, manechinele pentru magazine
– Alcoolul, carnea de porc, suplimentele proteice
– Muzica rap, părul lung la bărbaţi, homosexualitatea.
Voi încheia acest articol cu o legendă persană despre provenienţa uneia dintre cele mai iubite flori, laleaua roşie.
“Conform unei legende persane se spune că un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de frumoasa Shirin. Când tânărul a aflat că fata de care el s-a îndrăgostit a fost ucisă a fost atât de copleşit de durere încât s-a sinucis sărind cu calul sau de pe marginea unei stânci. Legenda spune că acolo unde cădeau picături din sângele sau apărea câte o lalea roşie, iar astfel laleaua roşie a devenit simbolul iubirii perfecte, iubirii eterne sau pasionale. De asemenea, se mai spune că centrul lalelei reprezintă inima celui ce o oferă şi că motivul pentru care acesta este negru, catifelat şi întunecat este datorită căldurii pasiunii iubirii ce o poartă cel îndrăgostit în suflet.”
Cu drag,
Iliuţa Raduţi
Surse: www.fiicurios, google , Wikipedia, http://www.momondo.ro/
Superb 😀
superb articol,felicitari Iliuta locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Abia astept urmatorul tau articol,sunt curioasa despre ce tara va fii vorba!!! locco_smiley_37
Fascinat ceea ce ati scris.
Va multumesc ! locco_smiley_37
Un articol foarte interesant. Multumesc mult Iliuta!
imi place!foarte multe lucruri interesante si zic si eu ca nicol :oare ce tara urmeaza?!!!
felicitari iliuta! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Felicitari, Iliuta! Cultura persana m-a atras mereu prin controversele sale dar nu m-as putea adapta vietii lor. M-ar omora cu pietre inainte sa-i conving de contrariu! 🙂
Felicitări, Iliuța! Cu ajutorul tău, am vizitat și Iranul. Un teritoriu foarte controversat, într-adevăr. Pentru noi pare o lume plină de mister.
Felicitari Iliuta!Imi place foarte mult articolul tau! locco_smiley_10
Un articol foarte bun! O placere sa il citesc.
Curiozitati a la Iliuta! Super fain articolul.
Am aflat multe chestii de care habar nu aveam.
Felicitari pentru articol! Ma bucur ca am putut sa aflu atatea lucruri interesante despre o tara care pentru mine e o enigma.
Va multumesc mult ! locco_smiley_37
Oau! Cel mai interesant articol de pana acum. Stiam foarte putin despre Iran iar dupa aceasta lectura privesc aceasta tara cu alti ochi. Abia astept sa vad pe unde ne mai duci in viitoarea calatorie imaginara.
Ar fi interesant de trăit măcar o lună la ei. Chiar sunt curioasă dacă m-aș putea adapta, deși la o primă gândire nu cred. Mi se pare una dintre cele mai fascinante culturi. Felicitări pentru articol!
Multumesc din suflet tuturor ! 🙂