Croco-deal de Carl HiaasenCroco-deal-de Carl Hiaasen

Titlu original: Nature Girl
Editura Nemira, Colecţia suspance
An apariţie: 2010
Nr. pagini: 480
Traducator: Iris Manuela Gatlan-Anghel

Carl Hiaasen s-a născut în 1953 în statul Florida şi este unul dintre cei mai importanţi jurnalişti şi scriitori americani contemporani. După ce a absolvit Universitatea din Florida, Carl Hiaasen s-a alăturat echipei cotidianului The Miami Herald ca reporter. Ca jurnalist, a obţinut mai multe premii, printre care şi prestigiosul Damon Runyon Award. De asemenea, Carl Hiaasen este un faimos autor de romane poliţiste şi un maestru al literaturii de suspans pentru adolescenţi, fiind tradus în peste treizeci şi trei de limbi. Bestsellerul mondial Bufniţa a fost încununat cu douăsprezece premii internaţionale şi ecranizat. Dintre romanele sale apărute şi la noi fac parte: Croco-deal, Striptease, Goală puşcă şi Operaţiunea Chinta Royală.

Cartea de faţă face parte din colecţia suspans a editurii Nemira, şi este încadrată la genul poliţist.
În planul central al cărții se află Honey Santana, o tânără care suferea de tulburări bipolare și avea un comportament imprevizibil, fiind însă foarte simpatică. Era auto-proclamata regină a cauzelor pierdute, ducând o luptă fără sorți de izbândă împotriva nesimțirii din ce în ce mai mari a semenilor săi în general, și a agenților de vânzări prin telefon în particular, care, ca un făcut, o deranjau de fiecare dată când se așeza la masă! Era divorțată și locuia într-un parc de rulote împreună cu Fry, fiul ei de doisprezece ani, un băiat adorabil! M-a amuzat foarte tare cum se exprima când vorbea cu Fry despre tatăl acestuia (care era în continuare prezent în viața lor). În loc să spună ”fostul meu soț”, spunea ”fostul tău tată”, ceea ce pe ”fostul” nu-l deranja prea tare, fiind foarte îngăduitor cu ea, și foarte îndrăgostit în continuare – ca și ea, de altfel – doar că ciudățeniile comportamentului ei l-au adus la exasperare pe bietul om!
După nașterea lui Fry, a făcut o adevărată obsesie pentru idioții, mincinoșii și ticăloșii care le tulburau existența, nemaiputând să-i tolereze. A ajuns să-i privească pe toți – de la angajații supermarketului Winn-Dixie, care îi aruncau priviri pofticioase, până la parlamentarii lacomi, aflați la al treilea mandat – ca pe un pericol pentru fericirea și bunăstarea fiului ei.”
Ea se gândea la fiul ei, așa cum făcea în zorii fiecărei zile. Răsăritul era momentul în care se simțea în siguranță și era din nou încrezătoare că lumea avea să-l primească cu brațele deschise pe Fry – un băiat atât de sincer și de generos. Zorile erau momentul în care temerile sale dispăreau, chiar dacă pentru scurt timp, lăsând locul speranțelor și optimismului. Știrile pe care le vedea seara o făceau să se întrebe dacă nu cumva Dumnezeu a murit; soarele de dimineață o convingea însă că trăiește.
Cartea Croco-deal ne prezintă pe rând, mai multe personaje aparent fără nici o legătură între ele, ca mai apoi sa le aducă împreună, printr-o ciudată întorsătură a sorții.
Totul a început de la un telefon, pe care un agent de vânzări l-a dat într-o seară lui Honey Santana, pentru a o convinge să cumpere o oarecare proprietate, iritând-o cumplit pe aceasta!

”Mama dumneavoastră știe cu ce vă ocupați, domnule? Știe că hărțuiți oamenii cu telefonul? Că încercați, pentru un venit fix, să-i convingeți să cumpere lucruri de care nu au nevoie? Asta v-a învățat mama dumneavoastră, să fiți un parazit de profesie?
Cu aceste vorbe ”înțelepte”, Honey, ar fi încheiat convorbirea, dar nefericitul i-a ripostat:
Du-te dracului, poamă acră și zbârcită ce ești!
Nu-și închipuia el ce lecție de viață îi va servi Honey pentru a-l învăța minte!
Dacă un parazit precum Boyd Shreave putea fi adus pe calea cea dreaptă, se gândea Honey, atunci viitorul va fi mult mai luminos pentru toată omenirea, inclusiv pentru Fry.”
Avem așadar: o mamă singură, frumoasă şi sexy și fiul său; fostul ei soţ, Perry Skinner actual viceprimar, fost traficant de droguri; fostul ei şef, Louis Piejack, un împuţit “care miroase ca un peşte de mâl” ce lucra la piaţa de peşte, obsedat sexual de ea; un cuplu vai de mama lui, dintre un banal şi plictisitor agent de vânzări prin telefon, Boyd Shreave și amanta lui super-sexy; un detectiv tocmit de soţia agentului de vânzări să-l urmărească pe acesta și să surprindă în poză sau filmare nici mai mult nici mai puţin decât actul…penetrării!!!; un indian, Sammy Tigertail, pe jumatate irlandez, care vedea spiritele celor morţi; o studentă vorbăreaţă de te doare capul fugită de acasă şi o adunătură de sectanţi ameţiţi rătăciţi pe o insulă! Închipuiţi-vă toate aceste personaje inedite şi ţicnite aduse laolaltă, urmărindu-se, căutându-se, ameninţându-se sau…omorându-se, după caz, pe parcursul unei călătorii printre Cele Zece Mii de Insule din Florida (ţinutul mlăştinos Everglades, pe care l-am întâlnit şi într-unele din cărţile Norei Roberts) şi veţi avea o idee despre acţiunea acestei carţi!
Ca bonus, avem parte și de ceva romantism, călătoria în insule trezindu-i lui Honey amintiri dragi și făcând-o să-și reanalizeze la rândul ei prioritățile.

”Golful Chokoloskee. Honey și-a amintit de prima ei incursiune în acele locuri. Perry o dusese acolo cu vasul lui de pescuit crabi ca să vadă apusul. Au băut șampanie și au făcut dragoste – amurgul se răsfrângea în apă, iar cerul era stacojiu. Apoi a întrebat-o dacă mai voia să rămână cu el, spunându-i că o înțelegea dacă se răzgândise și voia să se întoarcă acasă în Miami. După două zile s-au căsătorit.”
Deşi este destul de stufoasă, cartea se citeşte relativ repede, fiind scrisă într-un stil lejer, deloc obositor, în ciuda numărului mare de personaje. Mie mi-a plăcut, m-a amuzat şi m-a binedispus această lectură. Are un umor negru de bună calitate, iar acţiunea, ipostazele în care sunt puse personajele şi dialogurile spumoase te fac să nu o poţi lăsa din mână până la final.

elefant.roAutor: Oli

6 COMMENTS

  1. Foarte buna recenzia! M-ai facut sa doresc sa o citesc si eu. Daca nu o gasesc, o imprumut 🙂

  2. Un review interesant. Clar se vede ca este amuzanta. O lectura care face cititorul sa se simtă bine.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.