„Urgia și zorile” e una din acele cărți care poartă nu doar un strop de magie, ci un adevărat covor fermecat pe care cititorul pășește și este transpus în fantastica lume orientală, cu toate aromele și farmecul ei.

URGIA SI ZORILE de RENEE AHDIEH
Literaturapetocuri.ro Urgia şi zorile de Renee Ahdieh recenzie

Urgia și zorile, de Renée Ahdieh-recenzie

Urgia şi zorile

Renée Ahdieh

Titlu original: The Wrath and the Dawn

Editura: Epica

Anul: 2016

Traducere: Iris Manuela Anghel

Număr pagini: 386

   Urgia şi zorile de Renee Ahdieh – o poveste excepţională.

O poveste uluitoare despre ură și iubire

    Când o carte e bună, cuvintele pentru a o descrie, se găsesc, cu siguranță, foarte ușor, dar atunci când e fascinantă, cuvintele potrivite sunt mai greu de găsit. „Urgia și zorile” e una din acele cărți care poartă nu doar un strop de magie, ci un adevărat covor fermecat pe care cititorul pășește și este transpus în fantastica lume orientală, cu toate aromele și farmecul ei.

     Absolventă a Universității Carolina de Nord, Chapel Hill, Renée Ahdieh este membră a „Society of Children’s Book Writers and Illustrators”, dar și a „Science Fiction & Fantasy Writers of America”. Este pasionată de salsa și de pantofi, de baschet, dar și de salvarea câinilor. Copilăria și-a petrecut-o într-un apartament dintr-un zgârie-nori din Coreea de Sud, așa se explică de ce adoră să fie cu capul în nori. Locuiește în Charlotte, Carolina de Nord, SUA.

     Inspirată din colecția de povești orientale „O Mie și Una de Nopți”, cartea „Urgia și Zorile” este primul volum din Saga Șeherezadei și a califului Khalid.

 Romance, suspans, un cadru pictat cu originalitate, câteva picături de magie… și iată rețeta acestei cărți la finalul căreia, remarca „Va urma” este o mare consolare.

      Fără îndoială, pentru iubitorii genului romance, cartea va depăși orice așteptare, întrucât stilul narativ al autoarei este unul original, captivant. Ca printr-o vrajă desprinsă tot dintr-o poveste orientală, cititorul devine personaj… și nu unul tocmai contemplativ, pentru că toate evenimentele care au loc în carte sunt trăite cu o intensitate maximă. Ce are Renee Ahdieh deosebit față de alți scriitori de romance? Ei bine, are abilitatea de a se juca cu emoțiile cititorului, de parcă i-ar permite să se urce într-un montagne russe pentru a-l supune apoi urcării și coborârii bruște.

     „Urgia și Zorile” e o poveste despre ură și despre iubire, despre natura umană și subtilitatea trecerii de la un sentiment la altul, deși vorbim de două sentimente antagonice. Limita dintre ură și iubire poate fi trecută aproape insesizabil… și asta demonstrează cu o măiestrie unică, scriitoarea Renee Ahdieh, de-a lungul poveștii sale.

      Să trecem la subiectul acestei impozante cărți: Șeherezada, cunoscută printre cei apropiați cu numele de Șazi se oferă să-i fie mireasă califului din Khorasan, un tânăr de nu mai mult de 18 ani. Cunoscut pentru actele sale de cruzime, Khalid aducea în fiecare noapte, în dormitorul său, câte o fecioară din ținut, iar în zorii zilei o ucidea cu o frânghie de mătase. Alegerea Șeherezadei de a-i fi mireasă ascunde, în realitate, o imensă dorință de răzbunare, pentru prietena sa ucisă de Khalid și pentru toate familiile din ținut care au suferit o astfel de dramă. Fata speră că va găsi o modalitate de a-l ucide pe Khalid, chiar dacă asta presupune să-și riște propria viață. Pentru a-și amâna sentința, Șeherezada începe să-i spună califului o poveste fascinantă, suficient de lungă încât să depășească zorile, iar fata să-și mai câștige timp și viață.

     Planurile Șeherezadei sunt deviate de răsturnări de situație pe care vă las să le descoperiți pătrunzând în tainele poveștii. Dacă va reuși Șahi să-și ducă răzbunarea la bun final, dacă necruțătorul Khalid va apela la același ritual și în cazul ei, toate acestea, dar și un cumul de evenimente care vă va ține cu sufletul la gură, le veți afla citind cartea „Urgia și zorile”.

     Personajele sunt bine creionate atât fizic, cât și moral, fiind descrise atât de către autor sau având calități/defecte pe care le deducem din replicile și gândurile celorlalte personaje. Dacă inițial, cartea pare a fi o luptă între bine și rău, mai târziu, aflăm detalii despre personajul negativ, iar aceste detalii nu fac decât să ne determine să punem în balanță, să reflectăm asupra noțiunii de bine, de rău, dar și de ură sau iubire. O primă concluzie referitoare la personaje este că fiecare ființă e un suflet egal cu al celorlalte ființe, indiferent de puterea pe care o are asupra altor ființe.

      O altă concluzie este aceea că iubirea este unicul sentiment care poate topi chiar și cele mai crude inimi. Nu se știe însă dacă și inima califului funcționează după aceste reguli. Asta veți afla citind cartea.
Relațiile dintre cele două personaje principale au o traiectorie neașteptată, presărată cu răsturnări de situație, cu izbucniri violente, cu descoperiri neașteptate, toate acestea menite să țină cititorul cu sufletul la gură, să se întrebe neîncetat: „unde duc toate aceste trăiri, toate aceste evenimente?”

      Cartea este condimentată cu poveștile pe care Șahi i le spune califului. Această construcție, a poveștii în poveste, este, de foarte multe ori, periculoasă, întrucât interesul cititorului față de firul epic principal se poate diminua. Nu este cazul aici. Dimpotrivă. Aici suspanul se dublează, cititorul fiind pus în situația de a aștepta cu nerăbdare să afle deznodământul poveștilor spuse de Șahi, dar mai ales finalul poveștii sale și al lui Khalid.

      Urgia și zorile își depășește stadiul de simplu romance, fiind un volum elaborat, elevat, cu frumoase descrieri ale cadrelor unde se petrece acțiunea, cu dialoguri care cuprind replici acide, ironice, savuroase sau dramatice. Pe lângă aceste descrieri, un alt element care dovedește faptul că „Urgia și Zorile” nu este un simplu romance, este complexitatea personajelor și modalitatea inovatoare prin care autoarea le evidențiază și pe cele secundare, oferindu-le parcă posibilitatea de a arăta că și ele sunt parte esențială din poveste. Jalal și Despina sunt două personaje secundare, însă acțiunile lor și modul lor de a comunica, de a relaționa cu ceilalți, aparenta lor simplitate, complexitatea gândirii lor, induc faptul că rolul lor în vâltoarea evenimentelor este unul important.

     Cantitatea de mister, împreună cu doza justă de romance, calitatea personajelor și plasarea lor în acțiune la momentele atent alese, gradul mare de suspans, fac din această poveste, una formidabilă… și să nu uităm că este doar primul volum din „Saga Șeherezadei și a califului Khalid”.

    Iată câteva citate din carte:
„-Viața îmi este pecetluită oricum. Mi-ați spus asta foarte clar. Poate că ar trebui să trecem peste acest aspect și să ne concentrăm asupra problemei de față.
-Fără doar și poate!
-Aș vrea să vă spun o poveste, continuă Șeherezada, după o clipă de tăcere, în care încercă să-și domolească freamătul lăuntric.
-Poftim? întrebă califul, trădându-și, pentru prima oară, sentimentele.
Ești uimit? Nu va fi pentru ultima oară, Khalid Ibn al-Rashid, de asta te asigur!”

„-Tare iscusită mai ești la vorbă, draga mea Șeherezada! spuse Salim cu un zâmbet pe buze. Te-aș întreba unde ai găsit-o, Khalid-jan, dar…
Califul strânse mâna dreaptă în pumn, iar Șeherezada își stăvili cu greu dorința de a-i înfinge un cuțit în ochi.
-De ce vreți să știți unde m-a găsit, Domnia Voastră? Vă aflați cumva în târg și doriți să cumpărați ceva? îl întrebă ea cu nonșalanță.
-Poate că da, îi răspunse Salim, cu ochii scăpărând scântei. Mai ai rude, draga mea? Vreo soră cumva?
Știe că am o soră. Îmi amenință… familia?”

-Ar trebui să știi că nu accept cu ușurință să mă tratezi ca pe o posesiune, îi răspunse ea privindu-l printre gene.
-Dar nu te-am tratat niciodată ca pe o posesiune, Șeherezada.
-Asta până acum, când te-ai hotărât să mă alungi”.

„-Câtă dreptate poți să ai! Nu-mi aparții, e adevărat, îi spuse el, retrăgându-și mâna rezemată de ușă. Eu îți aparțin ție.
Șeherezada își strânse mâinile în pumni, încercând să evoce vremurile când ea nu însemna nimic pentru el. Vremurile când nici el nu însemna nimic pentru ea, iar singurul lucru ce-i anima sufletul era legea talionului”.

    Nu doar iubitorii de romance vor savura această carte, ci și cei care preferă suspansul și cărțile atât de bine scrise, încât fiecare rând e o rampă care propulsează cititorul direct în miezul evenimentelor din carte.

 Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

Recenzii cărţi

Urgia şi zorile de Renee Ahdieh – o poveste uluitoare despre ură şi iubire.

 
Review overview
5
***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

18 COMMENTS

 1. Am tot vazut cartea pe Facebook, dar niciodata nu am avut ocazia sa aflu despre ce e vorba . Pana acum. Ma atrage foarte mult, atat continutul, cat si recenzia. Multumesc pentru recenzie. Este pe placul meu !

 2. Am tot vazut cartea si mi-o doream, dar in urma recenziei, sunt sigura ca va urca in lista mea de cumparaturi viitoare.

 3. Da, o carte foarte interesanta 😉
  Am trecut-o pe lista de dorinte si sper sa reusesc sa o citesc cat mai repede. Chiar sunt curioasa 🙂

 4. Nici cartea aceasta nu este mai prejos de dorintele mele. 🙂 Doamne cat de mult mi-o doream dupa ce am citit prima recenzie, pentru ca aceasta nu este prima, dar este cea mai detaliata si mai bine structurata. Felicitari, Rodica! Este superba! 😀 “Urgia si sorile” este pe lista mea. Sunt sigura ca o sa ma incante. 😀

 5. interesanta carte,seamana oarecum cu “o mie si una de nopti”.felicitari rodica!
  locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 6. Recenzia aceasta chiar m-a facut sa imi doresc sa citesc cat mai repede cartea, asa ca am profitat de promotii, si mi-am comandat-o. Acum abia astept sa o primesc, si sa am timp de citit.

 7. Am intrat astazi pe Elefant. Am vazut ca e ieftina, am adaugat cartea in cos, am scos-o din cos, apoi am adaugat-o iar. M-am uitat in portofel si am vazut ca sunt saraca. Cam asta e scurta mea poveste. Finalul cred ca e de la sine inteles. :))

 8. O astfel de poveste trebuie sa descoper si eu. Stiu ca este diferita si incepe intr-un fel inedit, dar restul, deja este sare pe rana. Da, clar, sunt de mine cartile de la Epica.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.