Capcana de Lilja Sigurdardottir - Crime Scene Press - recenzie

Capcana, de Lilja Sigurdardottir – Crime Scene Press – recenzie

Capcana de Lilja Sigurdardottir

Crime Scene Press – 2021

NETID
Traducere și note Liviu Szoke
Număr pagini  284

  “Lilja Sigurðadóttir s-a născut în Islanda, la Akranes, în 1972, și a crescut în Mexic, Suedia, Spania și Islanda. Operele de dramaturgie ale Liljei au fost răsplătite cu premii, dar a scris până acum și șase romane polițiste.
Lațul, primul dintr-o serie nouă, a devenit bestseller internațional, iar drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Palomar Pictures din California.
În 2019, Lilja a primit „Drop of Blood”, premiul islandez pentru literatură polițistă, pentru romanul Betrayal”

“După ce s-a stabilit în Florida cu fiul ei, Sonja crede că a scăpat, în sfârșit, de lațul întins de lumea interlopă a drogurilor. Dar când fiul ei, Tómas, e răpit, ea se vede nevoită să ia totul de la capăt – în Islanda, la Reykjavík, ascuns încă sub cenușa vulcanului Eyjafjallajökull .

Aici, iubita ei, Agla, își așteaptă sentința pentru fraudele financiare comise în timpul crizei, iar Sonja refuză să o întâlnească. În același timp, Agla datorează bani unor indivizi extrem de puternici, care nu se dau în lături de la nimic să-i recupereze.

Avându-l alături pe fostul ei dușman, Bragi, ofițerul de la vamă, Sonja își pornește planul împotriva lumii interlope și a diabolicului ei fost soț ca să-l salveze pe Tómas.

Însă lucrurile nu merg chiar atât de simplu, iar Sonja se pomenește prinsă într-o capcană care va pune în pericol viețile tuturor…”

  Al doilea volum al seriei “Reykjavik Noir” este parcă și mai interesant decât primul. Finalul primului volum te lasă cu multe întrebări și totuși cu speranța că Sonja și fiul ei Tomas au scăpat, dar…

  Deși se mută dintr-un loc în altul, în momentul când stă mai mult în Florida se relaxează și nu-l mai urmărește atât de atentă pe Tomas. Acesta,de pe computerul prietenului său,își întreabă tatăl ce mai face câinele Teddy.  E suficient ca Adam să-i dea de urmă, să trimită doi mexicani care să-i răpească și pe el și pe Sonja. Ia copilul,a cărui custodie o avea, dar interesul lui era ca Sonja să transporte în continuare droguri pentru el. Așa că-i monitorizează cu zgârcenie  accesul la copil. Sonja trebuie să înceapă din nou drumurile Amsterdam,Londra și Islanda.

Dar Sonja începe să-și pregătească terenul.

  Thorgeir, fostul partener debarcat al lui Adam, îi dă numele altor cărăuși pe care ea le da lui Bragi, agentul vamal. Arestarea acestora și confiscarea mărfii fac ca acesta să fie bine văzut, chiar dacă era aproape pensionar, iar banii de la ea îl ajută s-o țină pe soția lui să moară acasă.

La Londra trebuie să ia legătura cu Jose și Nati. Îi era frică de Jose, de răceala și răutatea lui, de răgetul tigrului pe care-l ținea în beci.

  La unul dintre drumuri Bragi o avertizează că s-a primit un pont. E cercetată, dar reușise să  lase ferit coletul în avion, iar Bragi îl  va prelua și-l va ascunde. Sonja le  spune vameșilor că probabil pontul e de la Adam, povestindu-le despre problemele de custodie cu fostul soț.

  Scapă, dar Adam o caută acasă și drept răzbunare că-i trimisese agenții pe cap își pune omul de  încredere, Rikki, s-o bată crunt, fără a o desfigura.

  Agla, prietena și iubita ei, hotărăște să se răzbune pe Adam. De fapt el și Johann au vrut s-o înfunde când apăruseră problemele la bancă, învinovăţind-o pe ea pentru tot. Dar cum nici ei, nici procuratura nu puteau dovedi nimic, Agla e cercetată în libertate. Așa că, atunci când este căutată de Ingimar, de la care banca împrumutase o sumă mare de bani, îi propune acestuia un plan excelent. Ingimar e de acord să lucreze împreună. Doar că de data asta  Johann și Adam nu află  nimic, Agla hotărând să lucreze pentru ea.

  Când o vede pe Sonja bătută are grijă de ea și își jură că se va răzbuna pe Adam. Angajatul de la bancă,  plătit de ea,care-l exonerase pe Adam, își schimbă depoziția la cererea ei. Adam va ajunge la închisoare.

  La noul drum către Londra, Sonja o găsește pe Nati disperată că Jose a fost ucis (va afla mai târziu că de fapt ea l-a ucis). Acum o ajută să rezolve cu cadavrul și cu sângele.

  Are un pic de încredere în ea, doar că Nati o filmează și o șantajează să lucreze pentru ea și chiar îi cere să învețe să se scufunde, având noi planuri.

  Dar la înmormântarea lui Jose, unde Nati pare că a preluat în totalitate afacerea, este abordată de Sebastian, care îi cere să colaboreze cu el și partenerul lui.

  Acasă ia legătură cu ea  Henri Thor Gunnarson, un simplu avocat, un tip șters, dar nimic nu e ce pare a fi. Până și Rikki (fostul om al lui Adam) schimbă tabăra.

  Cei doi îi cer un serviciu pentru că ea e singura care se poate apropia de Nati. Ei  îi promit că e ultima cerere și că vor acționa astfel ca ea să obțină custodia totală a lui Tomas și să-și crească liniștită fiul.

Ce i se cere lui Sonja?

Va accepta?  Va reuși?

Va primi custodia?

Va reuși Agla să se răzbune pe Adam?

Va intra Adam în închisoare?

Va reuși procuratura să dovedească faptele Aglei?

Vor reuși să-l incrimineze pe Ingimar?

Sunt multe întrebări și multe, multe întâmplări, urmăriri, crime, alianțe, pe care le veți vedea dacă veți citi cartea.

Oricum și acest roman dovedește câteva caracteristici ale societății de azi.

  Pentru putere și bani oamenii calcă literalmente pe cadavre, faptele sunt acoperite și cei care, de bună credință, vor să afle adevărul își pierd locul de muncă, credibilitatea sau chiar viața.

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Capcana de Lilja Sigurdardottir – Crime Scene Press – recenzie

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.