Împreună pentru totdeauna de J.A. RedmerskiÎmpreună pentru totdeauna de J. A. Redmerski

Titlul în engleză: The Edge of Always
Număr pagini: 377
Editura Trei
Anul 2015
Traducere: Shauki Al-Careeb

Colecţia Eroscop
 Seria The Edge of Never : 1 Niciodată împreună? (The Edge of Never -2012). 2. Împreună pentru totdeauna (The Edge of Always-2013)

În cartea Niciodată împreună?, Camryn și Andrew se întâlnesc într-un autobuz. Camryn, îndurerată după un șir întreg de pierderi ale oamenilor pe care-i iubea, nesigură de direcția în care se îndrepta viața ei, încercând să se găsească pe sine, șochează pe toată lumea plecând într-o direcție incertă, având la ea doar poșeta și telefonul mobil. Are marea șansă de a-l întâlni, în călătoria sa, pe Andrew Parrish, un tânăr carismatic și aventuros, care o va învăța să trăiască viața la maxim, descoperind dragostea și pasiunea în feluri pe care nu și le-ar fi imaginat vreodată. După un final extrem de emoționant, în care suntem devastați de posibilitatea ca ei să nu poată fi niciodată împreună, întrucât Andrew era diagnosticat cu o tumoare pe creier, soarta decide să le dea o șansă miraculoasă.
În cartea Împreună pentru totdeauna vom vedea dacă dragostea lor este suficient de puternică să reziste unor noi încercări dificile.

O regăsim pe Camryn cuprinsă de temeri, nesigură dacă va face față rolului de mamă la douăzeci de ani. Dragostea pentru Andrew este foarte puternică, dar nu este suficientă pentru a umple tot golul din viața ei. Se înțelege bine cu mama lui, dar nu a reușit să își facă o nouă prietenă. Îi duce dorul lui Natalie și a mamei ei. Andrew, intuitiv ca de obicei, sesizează starea ei și îi propune să se întoarcă în orașul ei, Raleigh.
”- Nu trebuie să iei o decizie chiar acum, dar vreau să te hotărăști unde îți dorești să locuim, și nu vreau să alegi Texasul din cauza mea. Îmi iubesc mama, însă dorul de casă nu va fi la fel de puternic ca al tău.”
Ajunși la Raleigh, relaţia lor e pusă la grea încercare când un eveniment nefericit le întunecă viaţa. Camryn pierde sarcina. Este devastată, dar se ascunde sub o mască, încercând să pară veselă și lipsită de griji. Andrew simte însă că ea se luptă cu depresia și ia o hotărâre curajoasă: să pornească împreună într-o nouă călătorie de-a lungul Statelor Unite, care să îi ajute să redescopere pasiunea și spiritul de aventură.
”- Ai la dispoziție cinci minute să îți aduni toate lucrurile în geantă, spune el.”
Luată prin surprindere, Camryn nu poate să protesteze prea mult. Încă o dată, Andrew a dovedit o intuiție extraordinară. Știe ce o poate ajuta pe Camryn, mai bine decât ea însăși.
” – Nu ai alergat în casa aia pentru că ți-am spus eu s-o faci, ci pentru că e ceea ce tu ți-ai dorit. N-ai făcut niciodată ceva doar pentru că ți-am spus, Camryn. Eu sunt doar cel care îți dă șutul în fund, atâta tot.”
Bine ar fi dacă fiecare dintre noi am avea pe cineva în viața noastră care să ne dea un mic impuls la momentul oportun!
Călătoria nu este lină, vor avea parte de multe aventuri, provocări, momente frumoase şi amuzante, dar și întâmplări mai puțin plăcute, chiar dramatice și periculoase. În tot acest timp, muzica, pe care o îndrăgeau amândoi nespus, i-a însoțit peste tot. Au avut din nou ocazia să cânte împreună, să regăsească plăcerea de a trăi viața la maxim, bucurându-te de fiecare clipă.Drum

”În timp ce admir întunericul infinit al cerului, sunt de-a dreptul copleșit. Cred că regăsesc anumite părți din mine în acele stele. O vreme îndelungată nu-mi mai amintesc de muzică, de faptul că suntem pe drum, despre tumoarea care aproape m-a omorât anul trecut și de momentul de slăbiciune care aproape că a ucis energia lui Camryn.”
”Chiar uit de toate. Pentru că asta e ceea ce-ți face un astfel de moment. Te face să te simți precum un lucru extrem de mic în interiorul unui lucru extrem de mare, care e dincolo de înțelegerea ta. Alungă toate problemele tale, toate bătăliile tale, toate nevoile și dorințele, și poftele lumești, obligându-te să îți dai seama cât de insignifiant e totul.”Impreuna
La capătul unei lungi călătorii, ce a durat mai multe luni, cei doi se întorc la Raleigh, mai puternici, mai optimiști, pregătiți să înfrunte tot ce le rezervă viitorul. O nouă temere pare să le umbrească fericirea, când lui Andrew îi revin durerile de cap. Camryn e speriată ca tumoarea lui să nu recidiveze, dar Andrew o liniștește. Îi scrie o nouă scrisoare, în care o îndeamnă să creadă în ei și îi promite că, de data asta, totul va fi bine.

”Însă noi doi, chiar înainte să ne fi cunoscut, am riscat totul, am luat propriile decizii, fără să-i ascultăm pe cei din jurul nostru spunându-ne în atâtea feluri că e greșit ceea ce facem. Nu, noi am făcut-o în felul nostru, indiferent cât de nesăbuiți sau de nebuni, sau de originali am fost. Cu cât ne străduiam și ne luptam mai tare, cu atât mai dificile erau obstacolele. Pentru că noi a trebuit să dovedim că suntem autentici. Și știu că exact asta am și făcut.”
”Tu ești totul pentru mine, iar eu vreau să rămâi puternică și să nu permiți fricii de trecut să întineze calea spre viitorul nostru. De data asta, totul va fi bine, Camryn, totul va fi bine, îți jur.”

Andrew s-a ținut de promisiune. Fetița lor, Lily, s-a născut sănătoasă, iar tumoarea nu a recidivat. După naștere, Camryn este cuprinsă din nou de temeri, dar Andrew, înțelept ca de fiecare dată, o îndeamnă să le depășească:
”- Inventează acea frică și acele scuze care formează linia despărțitoare. Iubito, vom fi bine. Lily va fi bine. O să facem ce ne dorim, o să mergem unde vrem, ne vom bucura de viețile noastre și nu vom alege acel stil de viață pe care nu ni-l dorim.”
Și au reușit. Au vizitat locuri uimitoare, îndepărtate de pe glob. Lily i-a însoțit pretutindeni.
Și ce uimitoare și minunată s-a dovedit a fi viața.”
În acest timp în care Camryn și Andrew se bucurau de stilul lor neconvențional de viață, fratele lui, Aidan a ajuns un prosper om de afaceri, iar soția lui, Michelle, un medic de renume. Din păcate, munca asiduă, stresul de zi cu zi, lipsa de comunicare și preocupări comune și-au spus cuvântul și au divorțat, după ani de căsătorie și doi copii împreună.
”- Nu fac decât să muncească, mi-a spus Camryn anul trecut, într-o seară. Muncesc, au grijă de Avery și Molly, se uită la televizor și se duc la culcare.
Am încuviințat gânditor.
– Da, mă bucur că noi n-am sfârșit-o ca ei.
– Și eu.”
Înainte de toate, cartea îți oferă o lecție de viață. Trebuie să înveți să te bucuri de fiecare clipă trăită, de micile plăceri, de lucrurile simple. Iar când problemele, inevitabil, vor apărea, trebuie să fii în stare să găsești o cale de a le depăși, de a o lua de la capăt, de a te ”ridica din propria cenușă”.Camryn si Andrew
Pentru că avem doar o viață. Și nu primim decât o șansă de a o face demnă de trăit. Am primit acea șansă și am fugit cu ea în lume. Și cred c-am făcut o treabă destul de bună.”

Mi-a plăcut mult cartea Împreună pentru totdeauna, pe mine m-a provocat să îmi pun multe întrebări.
Vă invit să îi însoțiţi pe Camryn și Andrew în călătoriile lor, să vă lăsați îmbătați de senzația de libertate și poate veți fi tentați să rupeți rutina din viața voastră și să găsiți combinația perfectă între necesitățile practice și plăcerea de a face ceea ce îți dorești cu adevărat, indiferent de părerile celorlalți.

Autor: Tyna

6 COMMENTS

  1. Frumoasa recenzie Leo si te felicit pentru asta! Se vede ca ti-a placut aceasta „lectie de viata” semnata Redmerski, si ai reusit sa ne transmiti acest lucru! Bravo! :*

  2. Mi-a placut mult recenzia ta, Tyna!
    Am perceput cartea, din recenzia ta, ca pe o maturizare, calatorie spre cunoasterea de sine… Clar va fi pe gustul meu!

  3. O recenzie deosebita, mi-a placut foarte mult cum ai perceput si prezentat cartea si mesajul transmis.
    Felicitari Tyna! locco_smiley_21

  4. Tyna , stii parerea mea despre recenzie! Ei bine, acum a venit randul sa citesc si cartea, ca de amanat am tot amânat-o…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.