Despre demoni și iubire – „Păcatele fiului” de Theo Anghel-Quantum Publishers

Despre demoni și iubire – „Păcatele fiului” de Theo Anghel-Quantum Publishers

Despre demoni și iubire - „Păcatele fiului” de Theo Anghel

Despre demoni și iubire – „Păcatele fiului” de Theo Anghel-Editura Quantum Publishers

Editura Quantum
An apariție: 2018
Colecție: Fantasy
Număr pagini: 294

   „Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit” spunea Jorge Luis Borges. Poate că oamenii gândesc așa… însă în lumea demonilor, lucrurile sunt diferite! De unde știu? Am citit ultima carte a lui Theo Anghel!

   Trecuseră câteva luni bune de când nu mai citisem nimic de Theo Anghel și lucrurile începeau să intre pe făgașul rigid al normalității… apoi a apărut cartea „Păcatele fiului” și a spulberat orice nuanță de liniște.
Să vorbim despre Theo Anghel… acest adevărat furnizor de cărți excepționale! Volumele sale, încadrate în categoria fantasy, sunt, în realitate, o reușită infuzie de genuri. Romance, erotism, fantasy, acțiune și suspans… toate acestea le găsești în cărțile semnate de Theo Anghel.

   Aș putea spune multe despre măiestria cu care reușește scriitoarea să elaboreze construcția cărților sale, despre tehnica narativă, despre firul epic alert și despre unicitatea personajelor sale… însă în realitate, cred că dincolo de talent și imaginația fără limite, Theo Anghel e una din acele firi pe care natura le-a privat de expresia „nu se poate”. Totul este posibil, mai ales pentru o fire luptătoare, care nu obosește niciodată atunci când scrie… și asta pentru că scrisul este o lume paralelă, izvorâtă dintr-o minte cu multe porți spre realități necunoscute muritorului de rând. Odată contaminat cu aceste realități, cititorul are posibilitatea de a experimenta. Dacă în general, cărțile oferă cititorului rolul de observator, Theo Anghel construiește lumi în care cititorul devine musafir cu dreptul deplin de a simți și de a trăi totul.

   Așa cum vă spuneam la început… erau câteva luni bune de când citisem ultimul volum din seria „Am murit din fericire”. Se atenuase chiar și gustul amar al despărțirii de personaje, mă împăcasem chiar și cu ideea că n-o să mai am vești despre Marc… cu alte cuvinte, simptomele păleau vizibil, spre bucuria celor din jurul meu care vedeau cu ochi buni noul meu raport cu realitatea. Pe fondul acesta, noua carte a lui Theo Anghel mi-a demonstrat că acolo unde imaginația nu are limite, se nasc lumi excepționale… iar cititorului îi place să călătorească în astfel de lumi.

  De data aceasta, protagonista uraganului de întâmplări este Lia, o tânără de 24 de ani, redactor la un ziar bucureștean „Gura Lumii”. Cu un șef pentru care valoarea supremă este banul, Lia nimerește în mijlocul unor evenimente care îi dau peste cap existența liniară de până atunci. Andrei, redactorul șef al Liei, o trimite să ia un interviu unui deținut acuzat de omor în serie. Trebuia să obțină de la el informații suficient de prețioase, încât celelalte tabloide să-și roadă unghiile, iar „Gura Lumii” să fie lider pe piață. Personajul pe care-l întâlnește îi bulversează viața. Lia descoperă că nimic din lumea sa concretă nu e ceea ce pare să fie.

  Luca, noul personaj pe care fanele Theo Anghel îl vor visa nopți la rând, deținutul misterios care știe prea multe detalii despre viața Liei, nu este un simplu pușcăriaș… ci un arhidemon, trimis pe pământ drept pedeapsă pentru că și-a ucis fratele. Povestea – așa cum numai măiestria unei minți ascuțite o poate construi – capătă accentele unui thriller atunci când Lia primește în dar de la Luca un inel. Evident, inelul nu e unul obișnuit, ci unul care îi conferă Liei o protecție împotriva răului.

  Și totuși… când răul este tatăl arhidemonului… e destul de dificil de luptat împotriva lui! De când a intrat în posesia inelului, Lia are niște vise care îi par reale. Care e semnificația acestor vise, veți afla citind cartea și vă asigur că acțiunea e una plină de suspans.

  Elementele de ficțiune se îmbină armonios cu cele ale realității, construindu-se o imagine credibilă, în care temerile demonilor capătă dimensiunile fricilor omenești și invers. Personajele tipic umane dobândesc caracteristici supraomenești. Li se întâmplă lucruri care sfidează realitatea.
Există și o morală desprinsă din povestea demonului Luca și din copilăria acestuia… și anume că toate faptele (bune sau rele) îți sunt răsplătite în decursul existenței.

  Ceea ce este fenomenal la cărțile lui Theo Anghel este abilitatea cu care descrie aspecte sumbre ale realității societății noastre. Dacă în seria „Am murit din fericire” am văzut viața oamenilor străzii, în „Păcatele fiului” ni se descrie viața în orfelinate, cu episoadele în care unii oameni mari, cu viciile și cu caracterul lor animalic, se simt superiori ființelor neajutorate și cred că au drepturi de viață și de moarte asupra acestora:

 

„Unii dintre băieți, speriați deja de ce pățise David, își lepădară hainele și se înghesuiră într-un colț. Eu și cu încă vreo doi am strâns din pumni și i-am înfruntat pe angajați. Ploaia de lovituri abătută asupra noastră i-a determinat pe rebeli să renunțe la mândrie și să se alăture celor supuși”.

   Este un fragment din confesiunea pe care demonul Luca – devenit om prin prisma păcatelor pe care le are de spălat – o face Liei.

  Între cei doi se naște o atracție irezistibilă… însă, dacă personajele sunt gata să cedeze acestei imense pasiuni, circumstanțele nu le permit acest lucru.

Și-a strecurat un braț în spatele taliei mele și m-a lipit cu totul de el, iar pe celălalt l-a petrecut pe după ceafa mea, susținându-mă protector. Senzația mi-a provocat o amețeală stranie, extrem de plăcută.
-N-ar trebui să-ți folosești abilitățile alea magice acum, am bâiguit.
-Nu fac asta. E doar fluxul natural dintre noi, îmi răspunse cu gura foarte aproape de buzele mele.
Respirația lui caldă îmi arse pielea.
-Ce Dumnezeu ești?
-Lia…, șovăi o clipă. Continuă după ce își depărtă ușor chipul de al meu: Sunt un arhidemon. Numele meu este Beleth.
Am deschis ochii pe jumătate.
-Arhi… ce?

   Deși povestea celor doi începe cu o clară respingere, iubirea lor, inițiată cu mii de vieți înainte, este o eternă căutare. De ce s-au întâlnit cei doi și cum vor evolua viețile lor, dacă vor fi împreună sau nu, veți afla citind cartea „Păcatele Fiului”.

   Firul epic aduce laolaltă personaje fantastice care interacționează cu personajele umane, generând episoade fantasy creionate original, în stilul deja consacrat al lui Theo Anghel. Povestea actuală se întretaie periodic de episoade dintr-o altă viață. Se pare că uneori, ceea ce nu este definitivat într-o viață, ne bântuie în următoarele existențe, până când conturile se reglează.

   Limbajul folosit este unul simplu, dialogul este plin de replici amuzante. De altfel, există foarte multe situații în care tensiunea (fie ea erotică sau de suspans) atinge cote maxime, dar este ulterior stinsă cu o replică plină de umor. Este una din notele de originalitate ale scriitoarei.

   Volumul reprezintă cartea întâi a seriei. Se pare că aventura va continua în următoarele volume… unde situațiile nereglate în „Păcatele fiului” vor avea – cu siguranță – un final.

   Nu vreau să vă dezvălui mai mult din acțiune. Dacă ați citit prima serie a lui Theo Anghel, atunci știți deja că toate cărțile sale sunt excepționale. Cât despre demoni… nu vă grăbiți să-i judecați prea aspru, nu uitați că și „sfinții sunt doar păcătoși care se descurcă”, după cum spune Robert Louis Stevenson.

Păcatele fiului de Theo Anghel poate fi comandată de pe site-ul Editurii Quantum Publishers

Verifică disponibilitatea cărţilor în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi Editura Quantum
Review overview
5
***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

14 COMMENTS

    • Într-adevăr, aspectele sumbre ale societății se îmbină cu elementele fantastice atât de frumos. E destul de greu să realizezi o imagine reușită combinând elemente atât de diferite, însă Theo Anghel e o adevărată maestră a condeiului. Să citești și seria „Am murit din fericire”! O să te captiveze!

    • Mulțumesc din suflet, Arci! Când îmi place o carte atât de mult, mă străduiesc să o descriu cât mai bine!

  1. Doamne, Rodica, recenzia ta este cireasa de pe tort! Daca nu as fi avut deja cartea, sigur o comandat chiar astazi. Promit sa o citesc zilele astea.
    Iti multumesc pentru recomandare. Felicitari pentru frumusetea asta de recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.