un bărbat puternic, înzestrat cu o structura fizică de fier şi cu un mental deplin echilibrat, un soldat perfect antrenat în misiunile din teatrele de război apărute în Europa la sfârşitul secolului trecut.

Destinul lupului singuratic

Destinul lupului singuratic de Adrian Christescu

Publicat la: Adenium
An aparitie: 2015

PREZENTARE CITITOR

Adrian Christescu, născut la Târgu Mureş în 1968, a absolvit liceul Alexandru Papiu Ilarian, facultatea de Hidrotehnică din Iaşi şi facultatea de Drept din cadrul universităţii M. Kogălniceanu. A colaborat ca editorialist la Ziua de Iaşi, apoi pe blogul său personal. Volumul său Trofeul (povestiri 2011) a primit premiul de debut în proză la Salonul Internaţional de Carte din Iaşi.

„Virgil nu este un supererou şi nici un asasin plătit. El este, pur şi simplu, un bărbat puternic, înzestrat cu o structura fizică de fier şi cu un mental deplin echilibrat, un soldat perfect antrenat în misiunile din teatrele de război apărute în Europa la sfârşitul secolului trecut. Un maestru al supravieţuirii în condiţii cumplite, un luptător implacabil pentru apărarea cu orice preţ a principiilor care ar trebui să ne călăuzească oricând, oriunde.”

     A încerca să faci un rezumat al cărţii este imposibil. Ar fi simplu să spui: un roman plin de evenimente, mister, acţiune şi un justiţiar-un fel de Robin Hood al vremurilor moderne. Dar este mult mai mult decât atât. Bazat pe o figura centrală, Virgil Săndulescu, cartea prezintă de fapt pe două planuri, înainte de 1989 şi după, o frescă a societăţii române, o caracterizare a celor ce erau la putere, a celor ce au ajuns la putere, a modului în care pentru a acoperi fraude şi injustiţii (făcute numai pentru că se poate) se concentrau forţe şi logistică în ideea de-a folosi un pion pentru îndepărtarea bănuielilor de adevăraţii vinovaţi. Viaţa lui Virgil Săndulescu reprezintă o modalitate interesantă de-a ne prezenta o parte a vieţii dinainte de 1989 văzută prin prisma unui copil (modul cum ajunge la Casa de copii, viaţa de acolo, prietenii pe care şi-i face), a unui adolescent (marcată de apariţia în viaţa lui a doctorului Săvulescu un adevărat ”OM” care-l şi adoptă) a unui soldat (viaţa din armată şi după). Interesante sunt momentele din perioada revoluţiei: dezinformarea şi modul cum au ajuns să lupte între ele diferite forţe ale armatei, modul cum s-au rezolvat duşmanii, modul cum s-a ajuns în vârf ”călcând pe cadavre” (şi din păcate este multă realitate aici). Virgil Săndulescu este obligat de viaţă să devină un dur, dar în acelaşi timp este un prieten de nădejde, un om calm şi raţional, pe care însăşi evenimentele îl obligă oarecum să pornească pe alt drum.

     Este atinsă şi perioada crizei financiare mondiale din 2008, furturile şi încrengăturile celor care profită pornind de la bancheri la miniştrii şi preşedinţi de state, meandrele ei îmbinând realitatea cu puţină fantezie. Totul este ca un joc ale cărui elemente se îmbină în timp. Este un thriller alert cu personaje bine conturate, cu un firesc al exprimării care te face să recunoşti cu uşurinţă diferite caractere pe care le vezi în jurul tău (şi înainte de 1989 şi în zilele noastre) şi cu mult umor, uneori cu situaţii cum s-ar spune “de râs şi de plâns”, mai ales în descrierea vieţii şi personajelor din armată. Cred că este şi mai real pentru cei care au trăit ambele perioade. Şi culmea, romanul are de fapt un happy-end, uşor maliţios, ţinând cont că relele sunt aproape în totalitate plătite, că cei buni (nu perfecţi) câştigă şi mai ales că eroul supravieţuieşte. Cine ştie, poate vom putea citi şi alte romane, şi sincer mi-aş dori asta. Deci, sper că v-am convins că este o carte care merită citită şi “gândită”.
Un citat care cred eu, îl caracterizează foarte bine pe eroul cărţii:

“Înfruntând pericole inimaginabile, depăşind situaţii limită aparent de netrecut, Virgil îşi făcuse loc printre ceilalţi, împotriva lor, şi îşi construise această lume, căminul său. Locul unde, împreună cu cei foarte puţini aleşi, putea să iubească, să se bucure de împlinirile altora şi să trăiască ca un om fericit”
“Iar pentru cei care îi nesocoteau voinţa şi încercau să distrugă ceea ce clădise cu imensă trudă nu avea nici o milă. Vor trebui să stea faţă în faţă cu el în deşertul îngheţat în care crescuse, învăţîndu-i cumplitele reguli”

Recenzie cititor: autor Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

15 COMMENTS

 1. Arci imi place foarte mult recenzia. Se vede ca ti-a placut . La umatoarea comanda o am in vizor. Felicitari

 2. Bravo Arci. Imi place recenzia. Cartea pare a fi interesanta, desi nu stiu daca este chiar pe gustul meu…

  • Si gata Arci, am zis, trebuie sa o citesc. Vreau sa i-o dau si sotului, sigur va fi o alta provocare literara pentru el.
   Te rog sa mai faci astfel de prezentari, ai un fel de a recomanda cartea, parca ti se face si jena sa afirmi ca nu o vrei 😛 . Esti foarte convingatoare

 3. O recenzie care te intriga si te provoaca sa citesti cartea, care cred ca ne ofera multe doze amarui de realitate. Felicitari, Arci!

 4. Am citit-o. Este o carte pe care nu o poti lasa din mina, bine documentata. Felicitari autorului, un succes, mi-ar placea sa continue cu genul asta de roman. Recenzia e si ea foarte reusita.

 5. multumesc meda,mi-a placut si mie cartea foarte mult,sincer mi-ar placea si o continuare.

 6. […]    Ar fi simplu să spui: un roman plin de evenimente, mister, acţiune şi un justiţiar-un fel de Robin Hood al vremurilor moderne. Dar este mult mai mult decât atât. Bazat pe o figura centrală, Virgil Săndulescu, cartea prezintă de fapt pe două planuri, înainte de 1989 şi după, o frescă a societăţii române, o caracterizare a celor ce erau la putere, a celor ce au ajuns la putere, a modului în care pentru a acoperi fraude şi injustiţii (făcute numai pentru că se poate) se concentrau forţe şi logistică în ideea de-a folosi un pion pentru îndepărtarea bănuielilor de adevăraţii vinovaţi. Literaturapetocuri.ro recenzie […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.