Destinul meu ești tu – Corina Lupu - Petale Scrise - recenzie

Destinul meu ești tu – Corina Lupu – Editura Petale Scrise – recenzie

Destinul meu ești tu

Autor: Corina Lupu

An apariție: 2022

Nr. de pagini: 264

Gen: romance

  În această perioadă a anului am nevoie de povești frumoase, cu momente emoționante, care să-mi umple sufletul de bucurie, încredere și speranță, iar cartea de față, ,,Destinul meu ești tu”, apărută la Editura Petale Scrise, s-a potrivit perfect cu ceea ce căutam. Am simțit din plin magia sărbătorilor și a iubirii, care apare exact când nu mai crezi. Pe tot parcursul lecturii am avut sentimentul că urmăresc un film de Crăciun pe postul Hallmark, ceea ce este un lucru minunat, din punctul meu de vedere, pentru că le urmăresc cu deosebită plăcere.

   Trăiesc cu senzația că autoarea Corina Lupu mi-a oferit un cadou tare frumos, prin intermediul acestui roman. ,,Destinul meu ești tueste o poveste perfectă pentru o seară răcoroasă de iarnă, cu o acțiune captivantă, personaje minunate, pline de candoare, clipe tensionate care se întrepătrund cu momente înduioșătoare și, nu în ultimul rând, foarte multe emoții. Cred că aceasta este o lectură uimitoare, tocmai pentru că te învață despre prietenie și dragoste, dar și despre puterea de a crede în tine și de a crede în magie.

   Din punctul meu de vedere, astfel de romane sunt necesare atunci când treci printr-o perioadă mai neplăcută și ți se pare că lucrurile nu vor mai fi niciodată bune. Autoarea ne oferă o astfel de poveste – o poveste în care magia nu apare din senin, ci este acolo, trainică, ascunsă între pagini, învăluind cititorul în mod involuntar. Ea ne arată că dragostea poate înflori în cele mai magice moduri, chiar și atunci când ne-am pierdut speranța.

  De asemenea, am remarcat o frumoasă evoluție a scriiturii, realismul cu care descrie sentimentele personajelor este uimitor. Chiar nu m-am așteptat ca ea să surprindă atâtea stări și să îmbrace totul într-o imensă mare de emoție. Cartea se citește într-un timp scurt, are un limbaj blând, dar cu greutate, povestea oferă o stare de bine, prietenia și atașamentul fiind punctele forte. Însă, ceea ce consider eu mai important e faptul că, în timp ce citești această poveste, simți magia, că intri în spiritul Crăciunului. Când întorci paginile și ajungi la final, aștepți să se întâmple o minune în viața ta.

  ,,Există momente în viață când ne este greu să credem în noi înşine, când toate felurile spre care tindem par doar nişte iluzii, ceva de neatins. Și totuși, nu încetăm niciodată să sperăm, fiindcă speranța e o trăire atât de intensă, de copleşitoare, încât, vrem, nu vrem, o simţim în toţi porii.”

  Am început să citesc cartea convinsă fiind că voi avea parte de o lectură relaxantă, ușoară, precum celelalte cărți ale autoarei, dar m-am înșelat. Spre marea mea încântare, povestea este una profundă și emoționantă și, ca subiect, este total diferită de tot ce a scris autoarea până în prezent.

  ,,Destinul meu ești tu” nu este un roman ce narează o idilă romantică, învăluită într-un strop de magie, ci povestea a două suflete, Mina și Nicholas, care și-au petrecut copilăria între zidurile reci ale orfelinatului, apoi au fost despărțiți pentru o perioadă lungă de timp. Fiecare va fi nevoit să-și caute singur propriul drum în viață, să-și depășească condiția, însă deasupra lor va plana umbra unei promisiuni încălcate.

,,Noi doi am fost despărțiți în copilărie şi n-a depins de niciunul dintre noi acest lucru, însă el a făcut o promisiune de care a uitat, lucru ce mi-a demonstrat că n-am fost nicicând o prioritate pentru el. Când ții la cineva, când ți-e dor de cineva, nu încerci să faci totul pentru a-l revedea?”

  Cu toate că mi-a plăcut mult latura romantică a acestei povești și momentele tensionate furnizate de anumite personaje secundare (mă refer aici la Bryan, iubitul Minei, un bărbat care ar putea fi perfecțiunea întruchipată, dacă a fi un fustangiu de meserie nu s-ar pune la socoteală, și la Lucy, o tipă obsedată de Nicholas, care încearcă să-l manipuleze, să-i conducă viața), mintea și sufletul mi-au rămas la acea parte a cărții care vorbește despre copilăria umbrită de chin şi durere a celor doi copii, Mina și Nicholas, care se iubeau ca frații, despre legătura lor incredibilă, despre anii petrecuţi în orfelinatul dezgustătoarei Onda. M-a impresionat felul în care se consolau reciproc, se ajutau în orice împrejurare și îşi deschideau sufletul unul în fața celuilalt.

  Amândoi ies în evidență, fiind creionați într-o manieră care te determină să te atașezi ușor de ei. Nicholas – băiatul nimănui, a trăit atâtea orori în acel orfelinat, fără iubire și înțelegere, fără o vorbă bună, încurajatoare, a reușit să treacă peste orice obstacol cu dârzenie, cu capul sus, ca un învingător. Mina – un copil care a suferit, dar nu s-a dat bătut, care a plâns mult, dar care şi-a păstrat un zâmbet palid pe față. Nu a renunțat la speranță și a supraviețuit copilăriei de coșmar datorită poveştilor. Acestea ,,erau singura modalitate de a înfrunta clipele grele, dificile, din viața ei, ajutorul de care avusese nevoie pentru a le face față. În cazul ei, această evadare din realitate dăduse roade și adesea o făcuse să se simtă chiar fericită”.

  ,,Mina era un copil special care reușise să-și înfrângă psihicul vulnerabil, prin capacitatea ei de a fi optimistă. Lipsa afecțiunii umane o înlocuise cu dragostea pentru cărțile de povești. Iubea prințesele, iar ele o iubeau pe ea. Îşi avea aproape prietenii imaginari, cei care n-o părăseau niciodată.”

  Pe cei doi copii îi unea speranţa, firea lor blândă şi liniştită, timiditatea, bunătatea inimii. Onda Duran, directoarea orfelinatului, ,,paznicul cel mai vigilent de pe planetă, ochiul uriaș ce nu dormea niciodată”, era deranjată de apropierea lor, de faptul că Mina trăia într-o lume a ei, imaginară, atrăgându-i încet-încet în jurul ei pe ceilalți copii din orfelinat care transformaseră serile în adevărate șezători destinate basmelor. Apoi, brusc, Nicholas a fost mutat împreună cu restul băieților într-o clădire nouă, iar schimbarea asta i-a bulversat. În ziua despărțirii, după ce și-au oferit câteva daruri de suflet, Nicholas i-a promis că va găsi o cale de a veni după ea, că într-o zi se vor revedea.

  Cei doi prieteni au încercat să-și caute propriul drum în viață. Mina și-a depăşea încet-încet condiția. Dacă până atunci fusese fericită citind poveștile din cărți, de ceva vreme a început să le scrie ea, iar ajutorul primit din partea doamnei Clara, proprietara unei librarii, a făcut-o să-și vadă visul împlinit. La rândul său, Nick a muncit peste măsură, a tras cu dinții de fiecare zi a vieții sale pentru a-şi face un nume. Și a reuşit. S-a ridicat singur, a învins destinul ce părea să-i fie potrivnic, ajungând un sportiv valoros, adorat de fani. Însă, amândoi  vor trăi sub povara unei promisiuni încălcate. Se vor revedea vreodată? Cum va trece Mina peste dezamăgirea unei promisiuni încălcate? Ce efecte va avea asupra lor magia Crăciunului? Citește cartea și vei primi toate răspunsurile! Descoperă mirajul Crăciunului și adevărata lui comoară, iubirea.

  ,,Destinul meu ești tu” – o poveste plină de emoție, iubire și magie, un roman care ne reamintește ce înseamnă cu adevărat sărbătoarea feerică a Crăciunului, și ne învață că cel mai frumos este să dăruiești un strop de bucurie fiecărei persoane pe care o întâlnești în cale.

 

,,Viața nu este o linie dreaptă, nici un drum fără obstacole sau greutăți. Nimeni n-are parte de aşa ceva, credeți-mă! Realitatea fiecărui om se poate schimba într-o fracțiune de secundă, pe neaşteptate. Azi poți fi cel mai bun, cel mai bogat, cel mai lăudat, pentru ca mâine soarta să nu-ți mai fie prielnică. Cum? Printr-o întâmplare nefericită, printr-o decizie greşită, fiindcă da, suntem oameni şi greşim. E valabil şi invers însă, categoric! Dar, oare, nu merită să încercăm? Asta e întrebarea! De ce n-am putea s-o facem? De ce să nu încercăm să găsim în noi talente și resurse nebănuite, neexploatate, necunoscute. E ceva rău în asta? Poate dăuna o astfel de gândire, nu e justificată? Doar lașii se complac şi se resemnează, învingătorii luptă.”

  ,,O librărie e un loc magic. Îți lași orice griji, orice dureri, acolo, la ușă, și pătrunzi cu entuziasm într-o lume care-ți poate oferi orice-ți doreşti şi-ți poate vindeca orice rană. Cărțile te atrag ca un magnet, iar tu te grăbeşti să le furi din vraja așternută printre pagini, cauți fantasticul, irealul, fericirea călătoriei. Sufletul începe să-ți vibreze, iar ochii caută cu nesaț rândurile aşternute ca nişte nestemate pe care ți le dorești atât de mult, încât nu poţi lăsa cartea din mână. O pagină, încă una, până descoperi că e prea târziu să te opreşti, că nu vrei să întrerupi cursul acelui izvor de sentimente care te cuprind.“

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.