Chec aperitiv cu telemea și măsline – Gâscă cu mere și legume...

Chec aperitiv cu telemea și măsline – Gâscă cu mere și legume la cuptor – Cozonac moldovenesc cu umplutură de mac – Chec cu merișoare – Meniu de Crăciun

by -
4
Chec aperitiv cu telemea și măsline - Gâscă cu mere și legume la cuptor - Cozonac moldovenesc cu umplutură de mac - Chec cu merișoare - Meniu de Crăciun

Chec aperitiv cu telemea și măsline – Gâscă cu mere și legume la cuptor – Cozonac moldovenesc cu umplutură de mac – Chec cu merișoare – Meniu de Crăciun

APERITIVE:

1. Chec aperitiv cu telemea și măsline (Iliuţa)

  • 8 ouă de mixează cu puțină sare.
  • adăugăm treptat 150 ml unt topit, 200 g făină de grâu și un pliculeț praf de copt.
  • în compoziția obținută adăugăm 250 g telemea sărată tăiată cubulețe, 2 ardei roși tocați cubulețe mici, măsline și feliuțe de ceapă verde.
  • la final adăugăm piper negru măcinat și busuioc verde tocat.
  • amestecăm bine compoziția, o așezăm într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și o lăsăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 45-50 minute.

2. Pateuri cu brânză sărată:

  • 200 gr brânză telemea sărată+200 gr cașcaval le dăm pe răzătoarea fină și le amestecăm
  • 1 foaie de aluat  foietaj o întindem puțin,tăiem în pătrate potrivite,punem umplutură
  • punem pateurile pe hârtie de copt în tavă
  • ungem pateurile cu ou bătut și puteți presăra susan,apoi le punem la copt

Ciorbă din pleurotus:

  • 1/2 kg ciuperci-pleurotus le curățăm, le spălăm bine și le tăiem fâșii (fideluță)
  • 2-3 morcovi se dau pe răzătoarea fină,1 ceapă mică se taie mărunt
  • se pune ceapa cu morcovii în puțin ulei și se călesc
  • se adaugă pleurotus,apa și condimentele care ne plac și se lasă să fiarbă
  • când ingredientele sunt fierte se drege ciorba cu smântână frecată cu gălbenuș de ou

FELUL DOI:

1.Gâscă cu mere și legume la cuptor (Vero)

  • cantitățile le stabiliți voi în funcție de câte persoane sunteți sau cât de gurmanzi .
  • se fierbe carnea de gâscă cu legume ca de supă.
  • după ce e fiartă strecurăm zeama și facem o supă cu găluște.
  • cât timp fierbe carnea pregătim legumele și le așezăm în tavă împreună cu merele.
  • eu am pus: 3 mere, 500 gr ciuperci, 2 morcovi, 2 roșii, 1 ardei galben, 1 ceapă, 2 cepe verzi, salată verde.
  • condimentăm cu sare, piper și opțional boia.
  • așezăm carnea deasupra
  • condimentăm și carnea și o punem în cuptorul încins cam 20/30 de minute.
  • o rețetă sănătoasă și gustoasă.

2. Rață cu legume la cuptor (Vero)

  • se condimentează carnea de rață cu sare, piper, boia și se aşează în tavă.
  • pe lângă carne adăugăm legume: ceapă, usturoi, morcov, ardei.
  • eu adaug și un măr.
  • se pune cam un litru de apă, se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă la cuptor la foc mic aproximativ o oră și jumătate.
  • se verifică cu furculița dacă carnea e moale, dacă nu mai adaug treptat câte o cană de apă caldă .

PRĂJITURI:

1.Cozonac moldovenesc cu umplutură de mac (Iliuţa)

  • pentru început facem maia din 100 ml lapte cald, 50 g drojdie proaspătă și 100 g făină de grâu.
  • lăsăm la crescut într-un vas acoperit pentru 20 minute.
  • într-un vas  punem 900 g făină de grâu cernută, maiaua dospită, 8 gălbenușuri de ou, 400 gr zahăr brun, puțină sare și treptat  400 ml lapte cald.
  • amestecăm compoziția.
  • pentru 30 minute frământăm aluatul cu 150 ml unt topit și 100 ml ulei de floarea soarelui.
  • lăsăm aluatul pentru 60 minute la crescut.
  • umplutura o facem din 250 g mac măcinat peste care îl turnam 150 ml lapte fierbinte. -adăugăm 100 g zahăr pudra aromat cu vanilie și 200 g stafide aurii hidratate în suc de portocală.
  • aluatul îl împărțim în două părți egale.
  • întindem aluatul adăugăm umplutură și mai lăsăm pentru 20 de minute la crescut în tava de cozonac tapetata cu hârtie de copt.
  • cu un ou bătut ungem cei doi cozonaci și adăugăm puțin zahăr tos pentru un aspect lucios și apetisant.
  • în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius punem pentru 50- 55 minute cele două tăvi cu cozonac.

2.Napolitane cu cremă de nucă:

  • 1 pachet de napolitane
  • crema:  250 gr zahăr+200 gr unt(sau 250 gr margarină rama)+300 gr nucă măcinată+1 esență de rom+2 zahăr vaniliat
  • se pune în cratiță zahărul să se caramelizeze(nu-l lăsați să se ardă trebuie numai un pic caramelizat),se adaugă untul
  • să nu vă speriați când untul s-a topit inițial fierbe și pare foarte lichid dar se îngroașă
  • adăugați zahărul  vaniliat și amestecați tot timpul
  • când compoziția s-a îngroșat adăugați nuca și esența de rom și amestecați să se omogenizeze bine,și lăsăți câteva clocote
  • puneți  așa fierbinte pe foile de napolitane(deasupra pe uitima foaie nu puneți)
  • puneți ceva mai greu deasupra până se răcește prăjitura,apoi o puteți tăia

3. Chec cu merișoare (Vero)

  • se bat bine 12 albușuri , adăugăm 250 gr zahăr pudră treptat și batem bine .
  • adăugăm 1 esență vanilie și un plic de praf de copt pe care îl stingem cu zeamă de lămâie sau helas.
  • punem gălbenușurile + 100 ml ulei =  și amestecăm cu grijă folosind lingura de lemn apoi adăugăm treptat faina/ 2 căni .
  • după ce omogenizăm bine învârtindu-se cu lingura de lemn scoatem 1/3 din amestecul obținut și punem 1 lingura de cacao neagra.
  • așezăm în 2 tăvi aluatul alb și adăugăm pe mijloc cel cu cacao.
  • cu o lingură facem spirale de-a lungul tăvii pentru ca aluatul çu cacao să coboare spre mijloc apoi așezăm merișoare deasupra .
  • atenție, merișoarele sunt acrișoare și cantitatea de zahar este redusă.

Este un desert Light.

SĂRBĂTORI FRUMOASE!

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.