Chec aperitiv cu telemea și măsline – Gâscă cu mere și legume la cuptor – Cozonac moldovenesc cu umplutură de mac – Chec cu merișoare – Meniu de Crăciun
Chec aperitiv cu telemea și măsline – Gâscă cu mere și legume la cuptor – Cozonac moldovenesc cu umplutură de mac – Chec cu merișoare – Meniu de Crăciun
APERITIVE:
1. Chec aperitiv cu telemea și măsline (Iliuţa)
- 8 ouă de mixează cu puțină sare.
- adăugăm treptat 150 ml unt topit, 200 g făină de grâu și un pliculeț praf de copt.
- în compoziția obținută adăugăm 250 g telemea sărată tăiată cubulețe, 2 ardei roși tocați cubulețe mici, măsline și feliuțe de ceapă verde.
- la final adăugăm piper negru măcinat și busuioc verde tocat.
- amestecăm bine compoziția, o așezăm într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și o lăsăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 45-50 minute.
2. Pateuri cu brânză sărată:
- 200 gr brânză telemea sărată+200 gr cașcaval le dăm pe răzătoarea fină și le amestecăm
- 1 foaie de aluat foietaj o întindem puțin,tăiem în pătrate potrivite,punem umplutură
- punem pateurile pe hârtie de copt în tavă
- ungem pateurile cu ou bătut și puteți presăra susan,apoi le punem la copt
Ciorbă din pleurotus:
- 1/2 kg ciuperci-pleurotus le curățăm, le spălăm bine și le tăiem fâșii (fideluță)
- 2-3 morcovi se dau pe răzătoarea fină,1 ceapă mică se taie mărunt
- se pune ceapa cu morcovii în puțin ulei și se călesc
- se adaugă pleurotus,apa și condimentele care ne plac și se lasă să fiarbă
- când ingredientele sunt fierte se drege ciorba cu smântână frecată cu gălbenuș de ou
FELUL DOI:
1.Gâscă cu mere și legume la cuptor (Vero)
- cantitățile le stabiliți voi în funcție de câte persoane sunteți sau cât de gurmanzi .
- se fierbe carnea de gâscă cu legume ca de supă.
- după ce e fiartă strecurăm zeama și facem o supă cu găluște.
- cât timp fierbe carnea pregătim legumele și le așezăm în tavă împreună cu merele.
- eu am pus: 3 mere, 500 gr ciuperci, 2 morcovi, 2 roșii, 1 ardei galben, 1 ceapă, 2 cepe verzi, salată verde.
- condimentăm cu sare, piper și opțional boia.
- așezăm carnea deasupra
- condimentăm și carnea și o punem în cuptorul încins cam 20/30 de minute.
- o rețetă sănătoasă și gustoasă.
2. Rață cu legume la cuptor (Vero)
- se condimentează carnea de rață cu sare, piper, boia și se aşează în tavă.
- pe lângă carne adăugăm legume: ceapă, usturoi, morcov, ardei.
- eu adaug și un măr.
- se pune cam un litru de apă, se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă la cuptor la foc mic aproximativ o oră și jumătate.
- se verifică cu furculița dacă carnea e moale, dacă nu mai adaug treptat câte o cană de apă caldă .
PRĂJITURI:
1.Cozonac moldovenesc cu umplutură de mac (Iliuţa)
- pentru început facem maia din 100 ml lapte cald, 50 g drojdie proaspătă și 100 g făină de grâu.
- lăsăm la crescut într-un vas acoperit pentru 20 minute.
- într-un vas punem 900 g făină de grâu cernută, maiaua dospită, 8 gălbenușuri de ou, 400 gr zahăr brun, puțină sare și treptat 400 ml lapte cald.
- amestecăm compoziția.
- pentru 30 minute frământăm aluatul cu 150 ml unt topit și 100 ml ulei de floarea soarelui.
- lăsăm aluatul pentru 60 minute la crescut.
- umplutura o facem din 250 g mac măcinat peste care îl turnam 150 ml lapte fierbinte. -adăugăm 100 g zahăr pudra aromat cu vanilie și 200 g stafide aurii hidratate în suc de portocală.
- aluatul îl împărțim în două părți egale.
- întindem aluatul adăugăm umplutură și mai lăsăm pentru 20 de minute la crescut în tava de cozonac tapetata cu hârtie de copt.
- cu un ou bătut ungem cei doi cozonaci și adăugăm puțin zahăr tos pentru un aspect lucios și apetisant.
- în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius punem pentru 50- 55 minute cele două tăvi cu cozonac.
2.Napolitane cu cremă de nucă:
- 1 pachet de napolitane
- crema: 250 gr zahăr+200 gr unt(sau 250 gr margarină rama)+300 gr nucă măcinată+1 esență de rom+2 zahăr vaniliat
- se pune în cratiță zahărul să se caramelizeze(nu-l lăsați să se ardă trebuie numai un pic caramelizat),se adaugă untul
- să nu vă speriați când untul s-a topit inițial fierbe și pare foarte lichid dar se îngroașă
- adăugați zahărul vaniliat și amestecați tot timpul
- când compoziția s-a îngroșat adăugați nuca și esența de rom și amestecați să se omogenizeze bine,și lăsăți câteva clocote
- puneți așa fierbinte pe foile de napolitane(deasupra pe uitima foaie nu puneți)
- puneți ceva mai greu deasupra până se răcește prăjitura,apoi o puteți tăia
3. Chec cu merișoare (Vero)
- se bat bine 12 albușuri , adăugăm 250 gr zahăr pudră treptat și batem bine .
- adăugăm 1 esență vanilie și un plic de praf de copt pe care îl stingem cu zeamă de lămâie sau helas.
- punem gălbenușurile + 100 ml ulei = și amestecăm cu grijă folosind lingura de lemn apoi adăugăm treptat faina/ 2 căni .
- după ce omogenizăm bine învârtindu-se cu lingura de lemn scoatem 1/3 din amestecul obținut și punem 1 lingura de cacao neagra.
- așezăm în 2 tăvi aluatul alb și adăugăm pe mijloc cel cu cacao.
- cu o lingură facem spirale de-a lungul tăvii pentru ca aluatul çu cacao să coboare spre mijloc apoi așezăm merișoare deasupra .
- atenție, merișoarele sunt acrișoare și cantitatea de zahar este redusă.
Este un desert Light.
SĂRBĂTORI FRUMOASE!
-
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Multumim Iliuta si Vero pentru retete!
Cu mult drag ! Un meniu excelent !
Mulțumim doamnelor
Mulțumesc pentru meniu!