Divergent (Vol. 1) - Veronica Roth

Divergent de Veronica RothDivergent

Titlul original: Divergent
Editura: Leda
Traducere: Adrian Deliu
Anul apariției:2011
Numar de pagini:444

Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfîşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.
Primul volum al seriei Divergent (Allegiant) a fost declarat de Publishers Weekly si Amazon unul dintre cele mai bune 100 romane ale anului 2011.

O singură alegere îţi hotăraşte prietenii
O singură alegere îţi defineşte idealurile
O singură alegere îţi determina credinţa pentru totdeauna
O singura alegere te poate transforma radical.”

Hei… În această recenzie vă scriu depre prima carte din seria Divergent scrisă de Veronica Roth, celelalte 2 cărți sunt: Insurgent și Allegiant apărute la editura Leda.
Chicago este împărțit în 5 facțiuni: Abnegația (cei altruiști), Candoarea (cei sinceri), Erudiția (cei inteligenți), Prietenia (cei buni) și Neînfricați ( cei curajoși).
În această lume, atunci când împlinesc vârsta de 16 ani, toți adolescenții dau un test şi vor afla cărei facțiuni aparțin. Cei care au două sau trei facțiuni sunt numiți Divergenți, fiindcă au mintea diferită de ceilalți, şi nu pot fi controlați, asta pentru că ei pot controla simularea la care sunt supuși.
La rezultatul testului, personajul principal Beatrice Prior află că e divergentă și nu are voie să spună nimănui. Poate fi omorâtă dacă se află.

În cadrul inițierii își dă seama care îi sunt adevărații prieteni, adversarii, și se îndrăgostește de instructorul ei Four. Un tip fermecător, dar şi enervant câteodată. Tot atunci din cauza rivalităţilor Beatrice îşi schimbă numele în Tris.
Pe totul parcursul acțiunii dă dovadă de multe calități, dar și defecte, şi ajutată de cei mai buni prieteni şi de intructorul ei Four reuşeste să treacă testele cu brio.
Relaţia dintre Four si Beatrice este una frumoasă, diferită faţă de ceea ce am întâlnit prin carţile contemporane. Are un farmedivergent_finalc aparte şi inevitabil îţi ajunge la suflet.
Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Şi, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, ameninţând să destrame societatea aparent perfectă în care trăieşte, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.

Mi-a placut foarte mult cartea, stilul autoarei, dar şi faptul că nu se axeaza foarte mult pe detalii care nu îşi au rostul. O mică nemultumire, mi-ar fi plăcut să fie prezentată mai bine, mai substanţial relaţia dintre Four si Tris.
Nu vreau să vă spun prea multe, nici să dau detalii, să nu vă stric plăcerea de a citi. Dacă n-ați lecturat-o încă, vă recomand să puneți mâna pe ea și să o citiți, iar apoi să vă uitați la filmul pe care îl găsiţi online. Un film produs de Summit Entertainment-producătorii Twilight. Merită!
Sper să vă fi plăcut recenzia și poate v-am stârnit interesul, iar cei care nu aţi citit cartea, aştept să vă apucaţi de ea.
Dacă aţi citit cartea aş fi bucuroasă să vă cunosc părerile. Sunt curioasa ce impresie v-a făcut. Numai eu sunt încântată de ea, sau suntem mai mulţi?
O carte frumoasă pentru adolescenţi, care te face să o adori pur şi simplu.

10 puncte/10

Autor: Denisa Florinela

5 COMMENTS

  1. Nici pana acum nu am reusit sa citesc cartile(povestea in mare o cunosc) ,desi am primele 2 volume. Ecranizarea am vazut-o ,dar gandul la cum se termina povestea ma face sa o tot aman.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.