„Iubirea nu poate fi măsurată prin fapte disperate.”

Dosarele mamei mele de Andras Forgach - Editura Pandora M

Dosarele mamei mele, de Andras Forgach – Editura Pandora M – recenzie

Dosarele mamei mele de Andras Forgach

Titlul original: Elo kotet nem marad

Editura: Pandora M

Colecția Anansi Ego

Anul apariției: 2021

Traducere din limba maghiară de: Andrei Dosa

Număr pagini: 364

Gen: Nonficțiune, istoric

Cotație Goodreads: 3,15

  „Dosarele mamei mele” este un roman ce are în centru o anumită perioadă istorică și anume comunismul în Ungaria. Un roman cu informatori, servicii secrete, rapoarte ale informatorilor.

  Totul se învârte în jurul doamnei Papai, o colaboratoare valoroasă a regimului, o evreică ce își reneagă religia, fiind devotată comunismului. Spre deosebire de alte persoane din acea epocă, care au colaborat cu regimul din constrângere, neavând încotro, doamna Papai avea convingeri politice puternice.

„Doamna Papai este un om dârz, „băgăreț”, care muncește neclintit și cu sârguință. Vârsta (60 de ani), educația de nivel mediu, zăpăceala ei, care poate fi pusă pe seama tragediei familiale și a nivelului nesatisfăcător al pregătirii nu ne permit maximizarea potențialului ei. (…) Datorită cunoștințelor sale locale privind Israelul și cercului social extins, doamna Papai ne-a înlesnit munca printr-o activitate folositoare de descoperire a unor informații confidențiale, pe lângă faptul că e în continuare singurul nostru traducător de limbă ebraică pe care putem conta.”

  De altfel, și soțul ei era colaborator, din aceleași convingeri. Ba el are chiar și probleme psihice.

  Subiectul este interesant, însă consider că ar fi putut îmbrăca altă formă. Stilul lasă mult de dorit, este greoi, dezlânat, cu multe note de subsol, ceea ce îngreunează lectura. Cursul acțiunii este derutant, ai impresia că a fost conceput în așa manieră încât să nu te prinzi de nimic. Cum te-ai obișnuit cu ceva și crezi că începi să înțelegi, se schimbă registrul. La început, am avut impresia că vom merge pe urmele celor doi fii ai doamnei Papai, când colo, suntem proiectați în trecut, în istoricul familiei, amestecat cu zeci de rapoarte și note informative prezente în notele de subsol.

  Rapoartele, fotografiile, toate acestea dau romanului un aer de autenticitate, însă personal, mi-a fost foarte greu să țin pasul cu faptele din roman. Este foarte multă informație, iar actiunea fiind plasată în Ungaria, nu am background-ul necesar pentru a înțelege contextul. Am crezut inițial că voi înțelege cât de cât cele petrecute, având în vedere că și România a trecut printr-un regim comunist, dar nu am rezonat.

  Sunt curioasă, totuși, cum ar percepe cartea cineva care a trăit acele vremuri. Eu, una, nu am trăit atunci și asta poate fi altă piedică în lectură.

Clar nu este o carte pentru mine, dar poate pentru alti cititori, da.

Despre autor:

  Andras Forgach este prozator, dramaturg, scenarist, eseist și traducător maghiar. Este profesor la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta. A publicat două romane și mai multe volume de eseuri. Este autorul unor scenarii de film și a fost recompensat cu mai multe premii și distincții.

Carte disponibilă pe site-ul Pandora M

Recenzii cărți

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.