Dacă mai speri în finaluri fericite, nu ai acordat destulă atenție efectului GoT

George R. R. Martin - Lumea de gheață și foc

Lumea de gheață și foc

Istorii nespuse din Westeros și din Urzeala Tronurilor, de George R. R. Martin, Elio M. Garcia şi Linda Antonsson

Lumea de gheață și foc

George R. R. Martin

Editura: Nemira

Colecția: Nautilus

Număr de pagini: 336

Format: 230 x 300 mm

Traducător: Silviu Genescu

An apariție: 2015

   Nu a existat niciodată, în toată istoria umanităţii, o serie de cărţi şi filme (pentru că deja nu mai poţi să disociezi romanele de serialul TV) care să creeze dependenţa pe care o induce “Urzeala Tronurilor”. Remarcabil e că ea nu se manifestă doar pe vreo nişă, sau pentru vreun gen anume de cititori și telespectatori. Saga literar-televizionistică este la fel de apreciată de personalităţi ştiinţifice sau literare, de adolescenţii rebeli ori tocilari ca şi de gospodinele ce priveau numai telenovele sau gospodarii ori pensionarii ce nu mai urmăriseră un serial episod după episod de pe vremea Dallas-ului. Dacă iubeşti istoria, aventura, poezia, basmele, poveştile de dragoste, mitologia, intrigile de curte sau de familie şi cam orice se poate imagina, vei găsi ce e mai bun din tematica lor în universul de gheaţă şi foc al lui George R.R. Martin.

   Într-un sondaj care să identifice principala cauză a acestui succes, probabil primul motiv bifat ar fi, paradoxul-paradoxurilor: realismul. Pentru că povestea e totuşi o fantezie. Asta dacă mai putem numi fantezie un univers din care odată ieşit, propriul univers ţi se pare palid, şters şi extrem de simplist prin comparație. Dar o fantezie care nu e nici fantasy-ul romanţios de fete, cu vampiri îndrăgostiţi, nici tocmai un eroic-fantasy – pentru că nimeni nu reuşeşte să rămână eroic până la final în GoT (Game of Thrones – abreviere  cvasi-predestinată). Însăşi clasicii literaturii de gen par infantili, exageraţi şi prea puţin credibili cu monştrii lor – nimic nu e mai monstruos decât umanitatea personajelor din Urzeala Tronurilor. Elementul fantastic e puţin folosit, mai mult ca o umbră ameninţătoare, coborând din legende şi poveşti spuse la gura sobei, decât ca o realitate palpabilă. Iar atunci când el totuşi apare este cu atât mai înfiorător, cu cât, asemeni eroilor romanelor, ai ajuns să nu mai crezi că  există.2 (2)    Inspiraţia lui George Martin e declarat una istorică, a indicat inclusiv sursele principale: Războiul celor Două Roze din istoria Angliei şi “Regii Blestemaţi”, cărțile lui Maurice Druon, serie de aventuri romanţată, ce maschează de fapt o sclipitoare lucrare didactică de popularizare a istoriei Franţei. Prin simpla lor pomenire ca matrice pentru  romanele sale fantasy, scriitorul a întors generaţii de cititori înspre istoriile şi istorisirile care l-au inspirat. Eu însumi am început să îl citesc pe Druon şi romanele Philippei Gregory despre Războiul celor Două Roze, datorită lui şi am fost uimit de cât de mult din scenariile sale, am regăsit în ele. De la bătălii, evenimente şi obiceiuri medievale, până la amănunte aproape nemodificate, la nume unde se schimbă doar o literă-două (York, devine Stark, Lancaster devine Lannister), sau porecle reproduse întocmai. Totuşi, odată impregnate cu pecețile Westerosului, nu ai cum să consideri ceva din toate astea ca plagiere, ci prin faptul că au existat şi în lumea noastră, ca o tentă în plus de realism şi autenticitate. Sigur, în caz că nu apreciai deja lumea GoT ca mult mai realistă şi mai autentică decât tot ce-avem noi pe-aici.

   Dar nu numai trecutul e oglindit de opera lui Martin. Prezentul cu ridicătorii de ziduri şi lumea vestică clătinându-se sub invazii culturale. Cu Mama Merkel salvatoarea de victime ale războaielor ca Daenerys – mama sclavilor eliberați, cu izolaţionişti, cu separatişti şi conflincte tectonice religioase. Cu dezastre ecologice șl molimi pândind, cu forţe sumbre ridicându-se. Cu sadism, teroare, decapitări de ostatici, sânge şi flăcări. Cu senzaţie de societate aflată în pragul colapsului, unde totuşi toţi petrec cu inconştienţă.

    Însăși concepția de a face filme s-a schimbat după ecranizarea Urzelii. Happy-end-ul s-a stins în chinuri, iar acum până și în peliculele Disney a ajuns să moară toată lumea (vezi ultimul Star Wars – mai sumbru și mai masacrator decât pe vremea când nu era Disney, dar nu exista Game of Thrones care să ridice ștacheta realismului conflinctual până la stele). În spiritul ăsta prevestitor de năpaste, nu a fost vreodată un autor pentru care să se roage fanii mai mult să nu  treacă pe alte tărâmuri înainte de a îşi termina povestea, cum o fac pentru George Martin, având în vedere că scriitorul are totuşi o vârstă. S-au înregistrat chiar indignări ale unora  pentru că  şi-a dedicat timpul acestui album enciclopedic, în loc să termine ultimele două romane din seria propriu-zisă de şapte.

George R. R. Martin - Lumea de gheață și foc
George R. R. Martin – Lumea de gheață și foc

   Probabil sunt numai cei ce nu au răsfoit măcar “Lumea de gheață și foc”. Pentru că această apariţie neaşteptată, o carte uriaşă ca un tom din vechime, nu e nicio simplă enciclopedie, nici vreun artificiu comercial pentru a mai stoarce un ban de la dependenţi. Nicidecum. E practic un nou volum al seriei. O lucrare inovativă care face legătura între “Cântec de gheață si foc” şi antologia de povestiri cu Duncan şi Egg, eroii îndrăgiţi din “Cavalerul celor Şapte Regate” (prequel al Urzelii Tronurilor). Dar şi un nou episod al serialului (dat fiind că are o prezentare grafică extraordinară, aproape cinematografică), care detaliază toată istoria şi geografia Westerosului, Essosului, a celorlalte continente, precum şi faptele memorabile ale personalităților lor.

    Volumul e scris în colaborare cu Enio Garcia şi Linda Antonsson, doi discipoli specialişti în tot ce ţine de GoT, fondatori ai site-ului westeros.org care e practic o pagină oficială pentru geografia şi istoria universului lui Martin. Coautori atât de erudiţi în domeniu încât au participat ca experţi şi la elaborarea scenariului serialului. Dar ca în ecranizare, se simte inconfundabila amprentă dominantă şi forţa creatoare a maestrului, controlând totul. llustrată absolut minunat, “Lumea de gheaţă şi foc” merită achiziţionată de orice pasionat sau fan. Oricare dintre ei va găsi mereu motive să recurgă la clarificările ei citind sau recitind “Cântec de gheaţă şi foc” ori “Cavalerul celor Şapte Regate”. Iar cei ce preferă doar serialul, vor putea înţelege şi aprofunda mult mai bine personajele, legându-le de trecutul lor, de istoria, obiceiurile şi religia care le-au format.

George R. R. Martin - Lumea de gheață și foc

    V-aţi întrebat vreodată cine sunt primii oameni, de ce sunt în prag de extincţie Copiii Pădurii, cum a sfârşit măreaţa Valyrie? Dar de unde au venit Targaryenii, unde au dispărut dragonii, de ce e atât de diferit ţinutul Dornelor de restul Regatului, care era exact primejdia Blackfyre din povestirile cu Dunk şi Egg, ce făcea Tywin Lannister în tinereţe, cum a început revolta contra Regelui Nebun, de ce sunt anotimpurile atât de lungi şi ce se întâmplă când vine iarna? Toate aceste interogaţii şi multe altele, îşi găsesc răspunsurile acum.

    “Lumea de gheaţă şi foc” e prezentată ca o lucrare originală ad usum Delphini (cum se numea la Curtea Franţei o operă informativă concepută pentru tânărul vlăstar regal), scribăluită pentru proaspătul Rege Tommen de Maesterul Citadelei Yendel. Prin acest artificiu, autorii strecoară în felul cronicarului de a nara, toate dubiile cărturarilor vremii lui cu privire la existența cu adevărat a unui pericol de dincolo de Zid, a interpretării legendelor, sau nelămuririle şi nesingurața din jurul diferitelor evenimente ce se pierd în negura timpului şi în privinţa cărora istoricii se contrazic.George R. R. Martin - Lumea de gheață și foc

     Cartea este alcătuită din şapte mari capitole, păstrând cifra mi(s)tică pe care o regăsim în numărul zeilor, numărul regatelor, ba chiar şi numărul volumelor pe care le-a anunţat Martin :

     Istoria Străveche – unde ne sunt povestite cele mai vechi legende despre originile populaţiilor din Westeros, clarificându-ne cine sunt atât de des-pomeniţii Primi Oameni, cum a afectat venirea lor triburile Copiilor Pădurii sau ale Uriaşilor şi cum au trebuit să se confrunte la rândul lor cu invazia andalilor

     Domnia Dragonilor – descrie ultima debarcare în masă dinspre Essos în Westeros, cea a urmaşilor distrusei Valyria, Stăpânii Dragonilor, şi felul cum Targaryenii cuceresc rând pe rând Cele Şapte Regate

       Regii Targaryeni –  detaliază domniile regilor din Casa Targaryen, lupta lor îndelungată pentru controlul neîmblânzitei regiuni Dorne,  felului în care au ajuns să îşi piardă invincibilele arme supreme zoologice în războiul civil numit Dansul Dragonilor, dar şi rebeliunile Blackfire – despre care se aminteşte atât de mult în povestirile cu Dunk şi Egg, ale căror dedesubturi le putem înţelege, în sfârşit, în profunzime.

       Căderea Dragonilor – ne aduce cu un pas înaintea debutului Urzelii Tronurilor, aproape fiecare referire din cărţi sau serial la vreun episod din trecutul recent, îşi află explicaţia; sigur, în afara celor pe care Maester Yendel nu le cunoaşte şi vor rămâne în continuare mistere de dezlegat pentru ultimele două volume ale lui Martin

      Cele Şapte Regate  – ne dezvăluie într-o manieră incitantă, istoria, geografia şi obiceiurile fiecarei regiuni din Westeros, precum şi  confruntările pentru stăpânirea lor, pedigriul războinic al marilor Case ce au ajuns să le conducă

     Dincolo de Regatul Apusului – aruncă o privire inedită chiar pentru fanii cei mai cunoscători, asupra ţinuturilor exotice din afara Westerosului; şi nu doar asupra Essosului, a Oraşelor Libere, Bravoosului, a Golfului Sclavilor şi a urmaşelor coloniilor valyriene, dar şi a Insulelor Verii sau a unor părţi îndepărtate ale universului fantastic, despre care acum aflăm prima oară6 (1)

    “Lumea de gheaţă şi foc” arată ca o enciclopedie (copertă cartonată, file veline, calitate excepţională a graficii); te informează ca o enciclopedie (nimic din trecut nu rămâne nelămurit – totuşi nu se oferă niciun spoiler, pentru că toate evenimentele au avut loc înainte de precipitarea finală din Game of Thrones); chiar are bucăţi zdravene pe care le poţi categorisi ca enciclopedice (mai ales în ultimele două părţi), însă e mult mai mult decât o enciclopedie sau un album artistic cu splendide ilustraţii gotice. Este fondul tapiseriei medievale pe care e brodată Urzeala Tronurilor, Încleștarea Regilor, Iureşul Săbiilor, Festinul Ciorilor şi Dansul Dragonilor, aşteptând Vânturile Iernii şi Un vis de primăvară. Poţi să admiri fiecare scenă, dar numai împreună dau acea senzaţie de complet, continuitate şi imagine de ansamblu.

    Am început cu parafrazarea unui celebru citat din serial, „If you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention.”, nu atât de celebru totuși ca “Winter Is Coming”. Se spune că atunci când un fragment dintr-o operă intră în imaginarul colectiv citată exact şi folosită în discuţii de zi cu zi, poţi nominaliza acea operă ca formatoare a gândirii societăţii. Dacă fiecare dintre bucăţelele astea memorabile ar fi flamuri medievale după care toţi pot să identifice aparţinătorul, prima ar fi a filmului, pentru că nici nu apare în carte şi e o atenţionare a revoluționarilor scenarişti conduşi de Martin, că nimeni nu e de neatins în ecranizarea sa. “Vine iarna” e previziunea simbol pentru seria de romane, parcă o şi vezi imprimată pe scutul de pe copertă. Flamura muzicală e dată de genericul de început cu coloana sa sonoră obsedantă care te pregătește pentru explozia de acţiune. Iar “Ploile din Castamere”? “The Rains of Castamere” este poezie. Cea mai bună încheiere pentru prezentarea unui atât de original album tematic de artă, ca “Lumea de Gheață și Foc”:

Surse foto: Copyright © 2014 by George R.R. Martin, Copyright © Nemira, 2015

targulcartii.ro

Cartea Lumea de gheață și foc-Istorii nespuse din Westeros și din Urzeala Tronurilor, de George R. R. Martin, Elio M. Garcia şi Linda Antonsson a fost oferită pentru recenzie de Târgul cărţii. Poate fi comandată de pe site-ul Târgul cărţii.

evaluare-carte-5

Citiţi cartea şi poate veţi avea o altă părere. Aşteptăm evaluarea voastră. 

Recenzii cărţi

 

 

20 COMMENTS

  • Pe cei pe care-i rateaza volumul unu, nu-i scapa volumul doi! locco_smiley_30 Acolo apar partile cu mister si crime, care preconizez eu ca te vor agata si pe tine. :p

 1. Nu am citit nimic de la acest autor.. Desi, ma apucasem de serial acum ceva timp, dar nu mai tin minte unde am ramas cu sezoanele si l-am lasat balta. Anul acesta poate reusesc sa cumpar cateva carti ale lui Georgee R.R. Martin, toata lumea le lauda. 😀 Felicitari pentru recenzie! locco_smiley_10

  • Cred ca e mai dificil un pic de urmarit serialul, daca nu ai citit cartile (sau Enciclopedia asta) inainte. 🙂 Toata actiunea se intampla intr-o lume foarte complexa, pe doua-trei continente si cu fiecare regat sau oras-stat de acolo avand alta politica si alte caracteristici. 🙂

 2. Am vazut serialul la insistentele sotului 😉 . Mi-a placut dar nu a fost ceva wow!!, cel putin pentru mine. Sotului i-am cumparat cartile asa ca are ce citi 😉

  • Daca a vrut sa-l vada cu tine, e sigur ca te iubeste! locco_smiley_39 Pentru un fan adevarat e cea mai intima experienta filmografica pe care o poti imparti cu cineva. Pentru ca stii sigur ca la un moment dat o sa plangi. :p

  • Merci, Rodica. 🙂 Daca il pui acolo, pana data viitoare cand verifici lista aia, toti de pe ea sunt taiati bucatele. Asa ca deja sunt sigur ca ai sa il incerci in curand si te invidiez pentru satisfactia primului contact. ;; )

 3. Intr-adevar, Game of thrones a creat isterie in randul oamenilor. Eu am vazut primele 4 sezoane din serial si chiar m-a prins. Trebuie sa continui candva maratonul pentru a ajunge la zi. Mi-as dori sa fi citit cartile inainte, ce-i drept, dar poate ca intr-o zi o voi face.

  • Ce îi fain e ca la cat de multe personaje si fire ale actiunii sunt, de fiecare data cand revezi un episod sau te intorci la carti, parca descoperi inca o perspectiva noua si amanunte care ti-au scapat. 🙂 SPOILER ALERT! Bine zis, isterie. :p Nu am vazut nici oameni filmati la un cutremur live atat de ingroziti ca aia stransi la premiera episodului cu Nunta Rosie, filmati de amicii lor ce stiau deja din carte ce o sa se intample. Ba chiar si cei care stiau deja, au ramas la fel de bulversati, pentru ca scena din film a mers si mai departe decat romanul. A si fost declarata oficial cea mai socanta scena de serial din istoria televiziunii, am inteles. :p

 4. O recenzie foarte complexa,se vede ca ti-a placut.Eu una sunt cu alte genuri,mai,,usurele”.Felicitari Marius!

  • Nicol, poate incerci odata macar primul volum sa vezi daca te prinde. 🙂 Martin are un fel de a scrie, cu fiecare capitol prezentat din perspectiva altui personaj. Iar cum eroii lui sunt atat de multi si raspanditi in atatea zone si clime diferite, e imposibil sa nu adori macar unul din firele povestii. 🙂

 5. Stiu ca esti o persoana care scrie cu inforcare atunci cand ii place ceva, se vede documentarea si modul cum te straduiesti sa ma convingi inclusiv pe mine, omul de rand care iubeste cartile accesibile.
  Lumea lui RR Martin imi este necunoscuta si nu are rost sa ma dau rotunda, chiar am incercat sa il citesc. Ma simteam penibil ca eu sa nu fi incercat sa ajung la operele lui. Replica Winter is coming, atat de celebra chiar m-a impulsionat sa spun, gata, este a mea.
  Te felicit pentru pasiune si implicare. Promit sa ma revansez si eu, daca nu cu caramizile domnului, macar cu ecranizarile.

  • Te astept in armata fanilor, Mili! ;; ) Una duce la alta, cred ca sunt putini cei care au rezistat atractiei cartilor dupa ce au vazut serialul, sau invers. Simti ca vrei sa stii tot mai mult despre noul univers cu cat inaintezi in el. De aia si recomand enciclopedia asta inovativa cu atata caldura. Din punct de vedere pur utilitar, practic ajungi sa o rasfoiesti cel mai des din toata colectia GoT. De cate ori vrei sa aprofundezi o referinta istorico-geografica din celelalte sau vreo referire vaga dintr-un episod, tadaaam, ai aici povestea amanuntita prezentata la fel de interesant ca in romane sau film.

 6. Am citit mai întâi cărțile și apoi am văzut serialul. Cărțile sunt extraordinare , le așez lângă Dune și Fundația. Le-am citit pe nerăsuflate , am așteptat apariția următorului volum că pe Harry Potter. Serialul a deviat începând cu sezonul 2 și acum e o poveste paralela cu rădăcini în romane dar de sine stătătoare. De cinci ani aștept volumul 6 , sper că anul asta va apare. Minunata recenzie. Felicitări.

 7. Multumesc, Calin. 🙂 Chiar sunt curios cate dintre rezolvarile din ultimele doua sezoane ale serialului va pastra Martin in noul roman. Deja e ca in bancul cu constructorii de pod, unul a inceput de pe un mal, altii de pe celalalt si daca se intalnesc bine, daca nu, avem doua poduri. Ceea ce pe fani nu poate decat sa-i bucure, doua variante ale aceleasi povesti indragite. Macar asa sa creasca sansele de supravietuire pentru eroii preferati. 😀

 8. Imi place foarte mult cum ai descris toate lucrurile Marius , si am si eu o intrebare in ce ordine sa citesc cartile , sa citesc prima data volumul Lumea de Gheata si Foc si apoi cele 5 carti din Urzeala Tronurilor ? Daca au un impact diferit daca nu le citesc intro anumita ordine ?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.