Rivali în fotbal și în dragoste de Delia Mitroi – Editura Coresi – recenzie
Rivali în fotbal și în dragoste, de Delia Mitroi – Editura Coresi – recenzie
Rivali în fotbal și în dragoste
Delia Mitroi
Editura: Coresi
An apariție: 2021
Nr. de pagini: 300
Gen: romance
Rivali în fotbal și în dragoste este un roman în care emoția, suspansul, erotismul și acțiunea se îmbină cu tensiunea partidelor de fotbal încrâncenate, ținând cititorul permanent conectat la poveste, de la primul până la ultimul rând.
Având în vedere că autoarea Delia Mitroi voia o părere sinceră despre cartea ei de debut, am început lectura cu gândul să mă țin de cuvânt și să notez atât părțile bune cât și mai puțin bune, să punctez sau să depunctez anumite elemente. Faptul că am dat peste un roman scris îngrijit, m-a încântat peste măsură, însă caracterul dual al protagoniștilor, parșivitatea personajelor, dar mai ales dorința lor de răzbunare, m-au făcut să simt o oarecare stare de neliniște. Sinceră să fiu, disputele dintre Sebastian și Răzvan, atât de pe teren, cât și în afara lui, mi-au dat o asemenea stare de nervi, încât m-am trezit că-mi rod unghiile din cauza stresului sau din pricina frustrării. Dacă erau în fața mea, jur că i-aș fi dat cap în cap pe cei doi rivali până s-ar fi trezit la realitate. Până ar fi înțeles că răzbunarea nu e decât o cale spre autodistrugere.
,,Rivali în fotbal și în dragoste” este un roman destul de bun pentru un debut literar. Povestea este bine scrisă și prezintă într-un mod credibil viața fotbaliștilor, rivalitățile dintre ei, noțiunile despre fotbal fiind redate cu acuratețe. Din câte știu, autoarea a cochetat cu jurnalismul sportiv ani la rând, impulsionată de unul dintre hobby-urile sale, fotbalul, iar lucrul acesta se vede cât se poate de clar în romanul de față. Am convingerea fermă că ea s-a inspirit de viețile reale ale unor fotbaliști, de picanteriile din vestiarele echipelor de fotbal, iar de aici a rezultat un scenariu inedit, cel puțin pentru literatura de la noi, pe segmentul romance.
Un alt lucru care mi-a atras atenția a fost caracterul personajelor înfățișate în carte, natura lor duală. Niciunuia dintre protagoniști nu i s-a conferit aerul de erou, ba împotrivă, imperfecțiunea ființei umane fiind foarte clar evidențiată. În felul acesta, am putut să văd toate slăbiciunile, temerile și dorințele lor. Și legat de acest aspect, trebuie să recunosc că aș fi vrut să văd mai multă emoție. Delia Mitroi are foarte mult potențial. Știu asta pentru că am văzut cât de multă emoție a reușit să transmită, atunci când a abordat etapa copilăriei, evenimentele marcante din viața protagoniștilor.
De altfel, am apreciat faptul că autoarea ne dă posibilitatea să tragem o privire spre trecutul lor plin de piedici, și să remarcăm ce anume le-a alimentat dorința de a a ajunge cei mai buni în cariera profesională. Despre Răzvan Stavre se știe că s-a născut ca să continuie tradiția familiei sale de fotbaliști consacrați. În schimb, Sandra și Sebastian au trecut prin niște momente greu de îndurat. La vârsta de cinci ani, Sandra a asistat neputincioasă cum tatăl ei i-a înjunghiat mama. A ajuns să fie crescută de către bunici pentru o scurtă perioadă de timp, ca mai apoi să fie adoptată de către familia celui mai bun prieten al ei, Teo.
,,Sandra se juca atunci când tatăl ei sparse uşa de la intrare. Când auzi schimbul acid de replici şi țipetele mamei ei, ieși speriată din cameră. Cu ochii ei verzi, limpezi, privi cum ființa cea mai dragă ei era înjunghiată. Apoi, se uită neputincioasă cum tatăl ei se șterse pe tricou de sânge și cum se spânzură de grinda din tavan. În doar câteva minute, copilăria ei luase sfârşit.”
Sebastian Iorgoviceanu provine dintr-un mediu social diferit față de Răzvan, fiind crescut de o mamă singură – căci iubitul ei o părăsise când aflase că era însărcinată – care nu înțelegea pasiunea fiului ei pentru fotbal, considerând că totul nu-i decât o pierdere de timp și de energie, și că ,,lumea fotbalului era viciată și coruptă, iar pentru că un băiat să ajungă la nivel înalt, ar fi trebuit să dispună de bani și/sau de relații în domeniu”. Totuși, în ciuda pesimismului mamei lui, Sebastian reușește să-și realizeze visul de a ajunge un jucător de fotbal faimos și să-l eclipseze pe Răzvan. De altfel, între Sebastian și Răzvan există o eternă rivalitate, un război al golurilor și al orgoliilor între cei doi fotbalişti se ducea în fiecare etapă, spre încântarea spectatorilor.
,,Sebastian Iorgoviceanu îl ura de-a dreptul pe Răzvan Stavre. (…) Amândoi jucau pe acelaşi post, atacanți, extreme, amândoi pasau la fel de bine, dar aveau stiluri diferite.
Dacă Sebastian era mai tehnic şi mai rapid, Răzvan avea mai multă forță şi mai tot timpul era decisiv în atac. Pentru Iorgoviceanu fotbalul era o artă menită să-l pună în valoare individual, în primul rând, să-l facă să strălucească la fel ca un star de cinema pe covorul roşu, în timp ce toți ceilalți actori rămâneau undeva în spate. Îi plăcea să-și umilească adversarii, să-i doboare, să-i amețească atunci când poseda mingea, să domine terenul; iubea mirosul ierbii şi atingerea jilavă a gazonului.”
Rivalitatea dintre cei doi fotbaliști devine tot mai acerbă, Răzvan ajungând să-l rănească pe dușmanul lui într-o asemenea măsură, încât Sebastian ajunge să-și pună în plan răzbunarea.
,,- Ce coincidență nefastă! Chiar în ziua în care îl egalasem la numărul de goluri, când echipa mea era la un punct de câștigarea Campionatului, fundaşul stânga de la AS, întâmplător cel mai bun amic al lui Răzvan Stavre, îmi rupe piciorul, cu furia unui taur scăpat din arena de la Pamplona. Am crezut că-mi vor tăia piciorul… De abia m-am refăcut într-o jumătate de an.“
Convins fiind că Răzvan plănuise minuțios cum să-l scoată din jos, aşa încât să rămână cu sechele pe viață, poate chiar să nu mai joace fotbal niciodată, Sebastian o seduce pe Iulia, iubita lui Răzvan, în speranța că ea știe ceva. Numai că un paparazzo reușește să-i filmeze în dormitor, apoi îl contactează pe fotbalist pentru a-i cere bani în schimbul imaginilor compromițătoare și al filmului indecent. Așa cum e de așteptat, Sebastian crede că Iulia i-a întins o capcană, că l-a atras într-un joc pervers ca să apară împreună în presă. Sau poate că s-a înțeles cu Răzvan să-i distrugă cariera și reputația. Oare așa să fie?
Lucrurile se complică și mai mult atunci când în scenă intră și Sandra Ondin, recent angajată ca director de imagine și purtător de cuvânt la clubul de fotbal unde este transferat Sebastian. Între cei doi se naște o frumoasă poveste de dragoste, însă neînțelegerile apărute din cauza lipsei de comunicare le alimentează gelozia. Pe fir intră și Răzvan, dornic să se răzbune pe cel care îi este rival pe terenul de fotbal. Va reuși acesta să o seducă pe Sandra? Ce sentimente mai are Sandra pentru Teo, fostul ei iubit? Vor îngropa securea războiului cei doi rivali? Cum va reacționa Sebastian atunci când toate secretele de familie vor fi scoase la iveală? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile! O recomand cu drag pentru că merită! Sper din tot sufletul că am reușit să vă stârnesc interesul. Lectură plăcută!
Rivalități, iubiri, trădări, îndoieli, minciuni, răzbunări, secrete de familie, partide de fotbal încrâncenate și un cuplu de legendă pe care soarta îl pune la grele încercări – sunt ingredientele de bază ale acestui roman pe care nu îl veți mai lăsa din mâna până la final.
,,- Da, în fotbal există mai multe rivalități. De fapt, vezi tu, dacă nu ai fi o mironosiță, ai realiza că sportul e bazat pe competiție și ca să joci cu ambiție împotriva adversarului e necesar să-l urăști. Să-l deteşti de-a dreptul. Atunci faci performanță, când îți muşti buzele până la sânge la fiecare şut ratat, la fiecare minge pierdută. Asta înseamnă pasiune, Sandra.”
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Autori români
Un subiect inedit si interesant.
Felicitari Alina! Felicitari Delia!
Multumesc, Arci!
Mulțumesc pentru recomandare!
Multumesc, Geo!
Interesantă! Mulțumesc pentru recomandare!
Cu mare drag, Iliuta!
M ai facut curioasă. Merci
Cu drag, Vero!