Pășește pe Calea Profeției și descoperă-i misterele

Dulcele sărut al morții vol. 2 - Raluca Butnariu - Trilogia Tărâmul Tăcerii
Literaturapetocuri.ro Autori români Recenzii cărţi

Dulcele sărut al morții, vol.2 (Trilogia Tărâmul Tăcerii, partea a III-a), de Raluca Butnariu

Editura: Librex Publishing

Data apariţiei: Noiembrie 2018

Număr pagini: 406

Gen: fantasy, romance

Nota mea: 10+

Trilogia Tărâmul Tăcerii: 1. Refugiul, 2. Născuți sub zodia tăcerii, 3. Dulcele sărut al morții, vol.1 & vol. 2

   Dulcele sărut al morții vol 2 – autori români

  Semnele sunt sigure: Profeția se va împlini! Relicva ei, reîntoarsă în lumea oamenilor, eliberează din temnița lui un rău cumplit, milenar. Războiul nu mai este o opțiune, ci se transformă într-o certitudine.

Misiunea celor din Refugiu devine uriașă. Au nevoie de aliați pentru a o învinge pe lacoma și sângeroasa regină a vampirilor, Nehemah. Dar cum să convingi alți vampiri să ți se alăture într-o misiune sinucigașă, al cărei preț este însăși propria-ți nemurire? Cât de greu ar putea atârna soarta omenirii și bucuriile simple ale muritorilor?

Și totuși…

șește pe Calea Profeției și descoperă-i misterele

   Mintea îmi este invadată de o tornadă emoțională de gradul cinci, așa că îmi vine puțin cam greu să vă explic, într-un mod coerent și inteligent, tot ceea ce am simțit pe parcursul lecturii, cât de mult mi-a făcut sufletul să-mi vibreze de bucurie, cât de întristată am fost pentru un scurt moment, și cât de mult m-am temut pentru soarta personajelor. Știți senzația aia când îți duci des mâna în dreptul sternului și masezi locul, pentru că emoțiile, bucuria și teama nu-ți dau pace? Ei bine, asta am simțit…

   Cu toate că anumite pasaje m-au făcut să râd în hohote, mare parte din timp mi l-am petrecut stând într-o permanentă stare de încordare. Presimțeam că ceva groaznic se vă întâmpla cu toți ocupanții Refugiului, așa că încercam să amân inevitabilul, citind doar două-trei capitole pe zi. Îmi era teamă să aflu deznodământul seriei, cine va învinge în confruntarea dintre Nehemah și Jessica, și dacă Marcus va supraviețui. Cu cât mă apropiam mai mult de punctul culminant, cu atât bătăile inimii îmi deveneau din ce în ce mai rapide. Nu-i de mirare că la final m-am simțit epuizată complet.

,,În lumea lor, ceva întunecat, malefic și perfid dădea târcoale, așteptând momentul potrivit pentru a lovi, a distruge și a stăpâni.

  Raluca Butnariu mi-a oferit, prin intermediul romanului său, cel mai frumos cadou pentru suflet. O poveste splendid concepută, o lume captivantă și plină de pericole, o intrigă atent construită, un deznodământ grandios și cel mai perfect final. Un roman cu un ritm halucinant, scene înfricoșătoare, mult suspans și mister, poante istețe, pasiune, tandrețe, personaje seducător de irezistibile. 

  Toate cărțile din seria Tărâmul Tăcerii mi-au plăcut, dar ,,Dulcele sărut al morții vol. 2” a reușit să mă cucerească pe deplin. Din punctul meu de vedere, această parte finală este cea mai reușită și cea mai bine scrisă. Complexă. Migăloasă. Îndrăzneață.  Povestea este mult mai intensă și mai plină de dinamism, și cu o imensă încărcătură emoțională. Mizele sunt mult mai mari, întorsăturile de situație sunt de necrezut, iar surprizele și revelațiile s-au ținut lanț.

   În ceea ce privește latura romantică, am apreciat faptul că autoarea a strecurat, printre atâtea mistere și scene sângeroase, numeroase momente de pasiune și de tandrețe. În definitiv, această ultimă parte a trilogiei are în prim-plan relația dintre Marcus și Jessica – o poveste foarte veche, cu legături mult mai profunde decât va imaginați -, un loc aparte avându-l evocarea sentimentelor pe care vampirul le are față de ea. Relația lor este una aparte și evoluează într-un mare fel. E impresionant să vezi cum volatilul și imprevizibilul Marcus, primul născut din împreunarea unui demon, cu sânge pur, cu un semi-demon, cu sânge divin, un semizeu cu puteri vrăjitorești și sânge demonic, ajunge să se îndrăgostească profund și irațional.

,,… De câte ori te privesc, mă copleșește un sentiment indescriptibil de bucurie. Când sunt cu tine, întunericul din mine nu mai este atât de tăcut și de rece, ci strălucește, fierbinte și se dizolvă în umbre. Chipul tău strălucește în mine, Jess, și mă face să fiu… mai bun, cred.

,,Dragostea pentru ea îl umpluse până la refuz, nemaiexistând loc pentru nimic altceva. O dorea la un nivel absurd, cu o patimă pe care cu greu reușea să și-o stăpânească.”

   Trebuie să recunosc că mi-au plăcut foarte multe lucruri (stil abordat, complexitatea personajelor, misterul în care au fost ele învăluite, ritmul alert, combinația de suspans, romantism și acțiune), dar altceva m-a fascinat pe mine: munca de cercetare și  modul în care autoarea a creionat geneza vampirilor. 

   Cu toate că aflasem încă de la lansare că Ralucăi i-a luat foarte mult timp să facă cercetări (bibliotecile din Ninive, zigurate, istoria Mesopotamiei) despre istorie, locuri, religii, limbi vorbite, armament și tehnologie, nu am dat prea mare importanță atunci. Abia după ce am citit cartea am știut să apreciez efortul depus de ea – să scrie o lucrare atât de amplă, să fie atentă la detalii, să adune toate firele și să ofere niște explicații credibile. Sunt convinsă că nu i-a fost deloc ușor să creioneze o lume originală inspirată din legende străvechi și fapte biblice: o altă versiune despre grădina sfântă, despre demonul Adam și zeița Eva, despre lumea zeilor, din care Eva a fost exilată pentru că i-a încălcat regulile, despre cei doi copaci postați la poarta dintre lumi, despre apariția unei creaturi obsedate de putere și nemurire – Nehemah, despre uciderea lui Abel de carte geamănul său, Cain, despre nașterea Creatorului vampirilor și apariția Profeției.

   Legat de acest ultim aspect, un rol important în ,,Dulcele sărut al morții vol. 2” îl are chiar această Profeție, care anunța nașterea unei noi rase – rasa vampirilor – evoluția și sfârșitul ei. Dacă în primul volum am încercat să cunoaștem Începuturile și să înțelegem Alegerile, în volumul de față vom merge pe Calea Profeției.Dulcele sărut al morții - vol.2 - Raluca Butnariu

   Din cărțile precedente am aflat că Profeția s-a născut odată cu apariția primilor vampiri. De altfel, toți vampirii sunt descendenții originarei Nehemah – o creatură pe jumătate zeiţă, pe jumătate demon – și ai biblicului Cain. Nehemah l-a sedus pe Cain, l-a convins să-și ucidă fratele, pe Abel, apoi s-a împerecheat cu el. Astfel au luat naștere cinci linii de sânge și au apărut primii vampiri de rang întâi, care mai târziu aveau să formeze Ordinul celor Aleși sau Ordinul celor Tăcuți. Se pare că locul unde Cain și-a omorât fratele se afla în apropierea celor doi copaci sfinți: copacul morții și cel al vieții. În clipa în care Abel sângera de moarte, Nehemah, care asistase la scenă, s-a coborât din copacul morții și a șoptit în urechea lui Cain secretul nemuririi. I-a spus că dacă soarbe sângele lui Abel va dobândi viață eternă. Cu ultimele sale puteri, Abel reușise să se târască până la copacul vieții și, cu mâna însângerată, a atins tulpina acestuia. Profeția s-a scris singură, cu litere de foc, pe bucata de scoarță atinsă de  Abel, iar Relicva aceasta a rămas o vreme în posesia lui Nehemah, care s-a străduit din răsputeri s-o distrugă, după care a dispărut fără urmă. Cât despre regina-demon, știm că aceasta a fost întemnițată în afara lumilor, rătăcind într-un pustiu nesfârșit, condamnată la o înfometare perpetuă.

   Profeția are cinci părți. Prima parte anunța nașterea vampirilor, chestie care s-a și întâmplat. Partea a doua vestea întemnițarea reginei-demon Nehemah de către unul dintre Aleși, în afara lumilor, și aici știm că acest lucru a fost realizat de către ,,primul fiu a celei dintâi”. Partea a treia a Profeției anunța nașterea unui vampir capabil să îngenuncheze ambele lumi și să coboare haosul peste ele, dacă cel însemnat de mâna zeului nu avea să-l oprească. Cel însemnat trebuia să fie un muritor, care să aleagă de bunăvoie calea întunericului. Iar acest lucru s-a înfăptuit deja (evenimentele din ,,Născuți sub zodia tăcerii”). Partea a patra spune că Nehemah se va întoarce în această lume, iar partea finală a Profeției povestește despre un descendent pe linia lui Abel, capabil să împlinească blestemul Profeției. Nu relicva în sine este periculoasă, ci persoana care va reuși să activeze puterea care dormitează în ea de mii de ani. Și cine o va face nu va fi un vampir, ci un om. Și nu unul oarecare, ci unul născut pe linia de sânge a lui Abel.

   În ,,Dulcele sărut al morții vol. 2” aflăm că Relicva a fost eliberată din locul în care fusese tăinuită veacuri nenumărate, de însăși ființa care era menită să înfăptuiască vrerea Profeției, adică Jessica. Ocupanții Refugiului descoperă multiplele valențe ale sângelui ei abia atunci când Alecsandra – vampir nou-născut, o ființă extrem de instabilă din punct de vedere emoțional -ajunge să îi bea sângele, dar în loc să moară, redevine om. Cum e posibil așa ceva, când știm deja că sângele Jessicăi este toxic pentru seminția vampirilor? Toți cei care băuseră din sângele ei muriseră, dar nu ca vampir, ci ca oameni, mumificându-se efectiv. Se pare că sângele ei avea puterea de a ucide sau de a transforma un vampir la loc în om.

,,Sângele luat va ucide. Cel dăruit va fi binecuvântat cu puterea de a înapoia ce-a fost furat.”

   Între timp, zeița-demon Inanna, cea care a fost prietena, confidenta și iubita reginei-demon Nehemah, încearcă să o găsească și să o ucidă pe descendenta lui Abel, unica muritoare capabilă să împlinească blestemul Profeției, înainte ca Nehemah să fie eliberată din exil. Însă, numai o anumită persoană știe locul unde a fost aceasta întemnițată cu milenii în urmă – Prințul Morakhay, cel dintâi născut al Reginei, primul ei general și mâna ei dreaptă, cel mai temut soldat pe care stirpea lor îl avusese vreodată. Și actualul lor dușman. Marcus.

   Odată cu reapariția Relicvei, lucrurile încep să se precipite. În scurt timp blestemul Profeției avea să se împlinească. Ocupanții Refugiului vor face orice ca să o protejeze pe Jesica? Vor fi ei pregătiți pentru ce va urmă? De ce Guido, Mario și Kay o atacă pe Jessica? Ce adevăr a ascuns Guido atâta amar de timp? Au motive ocupanții Refugiului să se îndoiască de integritatea lui? Cum se face că el cunoaște varianta oficială a Profeției? Se va împlini Profeția?  Va izbuti Jess să o răpună pe Nehemah – un demon bătrân, și vampir pe deasupra, care și-a petrecut milenii într-o izolare totală, timp în care a strâns o ură cumplită și a cărui dorință de răzbunare este imensă? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

 

,,Războiul care s-a declanșat va fi unul inimaginabil, extrem de crud și brutal, o știm cu toții foarte bine. Nu va exista onoare și nici principii, nu va exista glorie. Va fi doar moarte, sânge și foc. Și un pustiu amar, dacă vom pierde acest război.”

  ,,- Gândește pozitiv, Roșcato! Nu privi în urmă la ce a fost decât dacă acest lucru îți aduce bucurie. Nu te gândi la ziua de mâine, dacă asta te face să te îngrijorezi. Trăiește acum, fiindcă acesta este singurul timp care-ți aparține. Voi, oamenii, uitați adesea că timpul vostru pe acest pământ este unul limitat și că tot ceea ce aveți este prezentul. Vă proiectați motivele de bucurie sau temerile într-un viitor pe care nu vi-l garantează nimeni și nu trăiți o viață, ci doar iluzia unei vieți. Vă temeți să trăiți, și aceasta este o altă realitate tristă. Dar tu nu duci lipsă de curaj. Așa că simte clipa, Jess. Bucură-te de ea. Simte, savurează și trăiește acest moment. Simte-l împreună cu mine. Iubește-mă și lasă-mă să te iubesc.” 

NOTA 10+

Mulțumesc, Raluca Butnariu!

Verifică disponibilitatea cărţii pe Librex.ro

Recenzie Dulcele sărut al morții, vol.1

Recenzii cărţi Raluca Butnariu

Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

21 COMMENTS

 1. Nu am apucat sa citesc decat o singura carte de Raluca Butnariu. Stiu ca scrie frumos, iar recenzia ta confirma ca si aceasta carte este minunata!

  • Mulțumesc! Îmi doresc tare mult să îi citești toate cărțile. Vei avea parte de un adevărat festin romantic!

 2. Felicitări! Cu adevarat un final de serie apoteotic! felicitări pentru recenzie! Am adorat povestea dintre Marcus și Jessica!

  • Mulțumesc, Geo! Oare există cineva care să nu se fi atașat de cei doi protagoniști? Marcus și Jessica au dus povestea la superlativ.

 3. O recenzie superbă, așa cum ne-ai obișnuit, Alina!
  Felicitări! Se pare că ai dat startul primăverii cu o carte super!

 4. Felicitări pentru recenzia minunată ! Stiam ca iti va place maxim! Am fost curioasă în privința impresiilor tale! Eu pot sa ma laud o dată în viață ca am citit cartea înaintea ta!

 5. Ce zi frumoasa ati ales pentru o recomandare necesară. Prima zi de primăvară. Asa e si Raluca. O gură de aer proaspăt. Foarte frumoasă recenzie Alinush.

  • Ce pot să mai spun? Tu ai exprimat exact ceea ce am gândit şi eu. Mulțumesc din suflet, Vero!

 6. Minunată recenzie, felicitări Alina! O serie de nota 10 cu felicitări, cu un final la superlativ!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.