Strada Iubirii

Strada iubirii de Lisa Kleypas-Editura Miron-recenzie

Titlul original: Rainshadow Road
An apariţie: 2015
Editura: Miron
Traducere: Andreea Radu
Nr. pagini: 367

Seria Friday Harbor: 1. Parfumul dragostei-Christmas Eve at Friday Harbor (2010)/Christmas With Holly, 2. Strada iubirii (Rainshadow Road-2012),  3. Dincolo de iubire (Dream Lake-2012), 4. Golful dragostei (Crystal Cove-2013), 5. Lightning Bay (2014)

Lucy Marin este artist sticlar și locuiește în misteriosul și frumosul port Friday. Este rănită, luată prin surprindere de cea mai amară dintre trădări: logodnicul ei, Kevin, a părăsit-o. Amărăciunea lui Lucy este amplificată de faptul că noua lui iubită e chiar sora ei.
Ca să nu fie nevoit să suporte reproșurile părinților lui Lucy, Kevin îl roagă pe prietenul lui, Sam Nolan, proprietarul unei podgorii, să o seducă pe aceasta, să o curteze și să o ajute să treacă peste momentul de furie și de durere. Complicațiile încep atunci cînd Sam și Lucy încep să se îndrăgostească unul de altul. Lucy începe să se întrebe dacă să-și riște din nou inima.
Întrebări despre dragoste, loialitate, greșeli vechi și noi începuturi, sînt explorate toate, în timp ce Lucy învață că în viață anumite lucruri care par pierdute se pot transforma în ceva nou, minunat.

 Strada iubirii este o carte cu parfum de aer proaspăt, stropită cu puţin praf magic, dar şi cu o doză de romantism. Ne plimbăm pe plajă, simțim arome, bem un vin bun şi parcă ne întoarcem în timp.

Strada iubirii de Lisa Kleypas

   Lucy Marinn de la şapte ani a început să se adapteze din mers şi să prețuiască lucrurile esenţiale. A suferit când sora s-a îmbolnăvit, dar cel mai mult a deranjat-o protecţia exagerată a acesteia în defavoarea ei. Așa se întâmplă cu fiecare copil care a trecut peste o perioadă în care boala i-a pus în pericol viaţa, doar că părinţii n-au ştiu care este limita şi au continuat să facă diferenţe majore între acestea deşi nu mai era cazul să se îngrijoreze pentru Alice, fiica cea mică. Mai târziu Lucy a simţit chemarea şi a afirmat cu ardoare că vrea să devină sticlar, a fructificat talentul şi a ajuns să facă minuni cu mâinile sale. Poate că ar fi rămas o tânără obişnuită, doar că avea harul de a face puţină magie când era învăluită de emoţii puternice mâinile ei transformau orice obiect din sticlă în licurici.

   Acum este un adult responsabil, de doi ani locuieşte în apropiere de portul Friday împreună cu logodnicul ei, Kevin Pearson. Se simte fericită, iubeşte bărbatul ce îi este alături, dar şi meseria de artist, cele două pasiuni se îmbină bine, numai că ceva se destramă atunci când află şi părerea lui Kevin. O anunţă fără să îi ofere alte semnale că nu se mai bine comod în relaţie şi ar dori să se despartă. Lucy, disperată vrea să ştie de ce, care este cauza, dacă există altcineva în viaţa lui. Spre stupoarea ei, răspunsul este simplu, da, există şi este trădată chiar de sora ei Alice. Pentru a fi cât se poate de dureros, o roagă să se mute de urgenţă pentru că iubita lui doreşte să stea chiar în casa care până atunci era a … lor.

   Este îndurerată, plânge, dar nu poate înţelege cu ce a greşit, de ce trebuie să plătească atât de scump. Răspunsuri nu găseşte, singura cale este să meargă mai departe şi să nu se mai implice în relaţii, un fel de pact cu sine. Are noroc cu prietenele sale Justine şi Zoe Hoffman, proprietare ale unui han şi dornice să îi fie aproape în această situaţie. Pe lângă sprijinul lor, în cale se pare că va veni exact persoana potrivită, genul de bărbat dur, necizelat care ştie să glumească, dar fără să îi facă promisiuni. El nu crede în căsătorie, vrea doar să se simtă bine şi să nu se implice sentimental.

   Sam Nolan este proprietarul unei podgorii din Rainshadow, locuieşte împreună cu fratele său mai mare Mark şi nepoata lor Holly. În urmă cu un an sora lor murise într-un accident lăsând orfană o fetiţă de şase ani, iar decizia fraţilor a fost să o crească ei. Şi-au schimbat radical viaţa şi au fost făcut tot ce se poate să fie un exemplu pozitiv. Legătura lor se simte, fiecare are un rol important, o iubesc pe micuţa Holly şi o tratează ca pe o comoară. Sunt o familie unită, chiar dacă fiecare a suferit din cauza părinţilor şi a plăcerii lor morbide pentru alcool, dar ei au luat ce era mai bun, au învăţat şi au mers mai departe. Holly nu trebuie să simtă aceste lipsuri, ci să fie un copil iubit. Sam şi-a propus multe, dar podgoria este mândria lui, munceşte zi de zi, o admiră cum creşte şi nu se sfieşte să spere că într-o zi, printr-o vrajă secretă via îi va transmite care  este secretul aromei din struguri.

  În ziua când o întâlneşte pe Lucy, nimic nu pare obişnuit, dar tristețea ei din cauza trădării lui Kevin, băiatul nesuferit din şcoală pare să îl îndemne că ar dori măcar pentru o clipă să fie arma ei secretă către răzbunare. Numai că propunerea neobişnuită a lui Kevin de a consola pe fosta, îi vor crea noi oportunităţi. Trebuia să o facă pe Lucy să se îndrăgostească de el, în speranţa că părinţii celor două surori îl vor ierta pe Kevin şi de ce nu, vor sponsoriza nunta acestuia cu Alice. Dacă nu i-ar fi fost dator ar fi reacţionat cu totul altfel, dar în asemenea condiţii, singura cale este să îi facă pe plac şi să iasă cu femeia care deja o cunoscuse pe plajă, numai că nu va minţi şi nu va face dintr-o posibilă relaţie ceva morbid.

   Gândurile nu o lasă pe Lucy, nu înţelege unde a greşit, dar soluţia ar putea fi să accepte bursa gratuită pe care o primise, să plece departe, să uite, numai că înainte de a face acest pas vrea să se gândească. Sam îi oferă o mână de ajutor când îi spune ce plănuieşte Kevin şi Alice, cei care au trădat-o.

 


„-Acum le pasă de fericirea mea? se întrebă ea cu voce tare? Au avut ocazia să-mi ţină partea de mai multe ori până acum, dar n-au făcut-o, iar acum deodată, vor să fiu fericită? La naiba cu ei! Şi la naiba cu tine!
-Hei, nu trage-n mesager!
-Ai dreptate, spuse Lucy uitîndu-se urît la el. Tu nu faci parte din problemă. Tu eşti soluţia. Eşti omul care îmi aduce endorfinele. Ei bine, sunt pregătită. Dă-mi-le!
Sam clipi.
-Ce să-ţi dau?
-Endorfinele. Dacă toată lumea vrea să fiu fericită, perfect. Dă-mi cele mai bune endorfine de care eşti în stare.
El o privi nesigur.
-Poate că ar fi mai bine să mîncăm de prînz înainte.
-Nu, spuse ea furioasă. Hai să terminăm odată. Unde e dormitorul?
Sam nu ştia dacă să se amuze sau să fie îngrijorat.
-Dacă vrei să te răzbuni pe Kevin culcîndu-te cu mine, te ajut cu plăcere. Dar nu vrei să-mi spui şi mie pe cine eşti atît de supărată?
-Pe toată lumea. Inclusiv pe mine însămi.
-Ei bine, dacă te culci cu mine n-o să rezolvi problemele nimănui.
Tăcu o clipă.
-Doar, poate, pe ale mele. Dar nu e vorba despre asta.
Se apropie de ea, o apucă de umeri şi o scutură blînd.
-Respiră adânc şi hai, nu mai fi nervoasă!
Lucy îl ascultă. Inspiră o dată, de două ori, de mai multe ori, până cînd se calmă şi se relaxă, învinsă.
-Hai să mîncăm ceva, spuse Sam. Deschidem o sticlă de vin şi vorbim. Dacă mai vrei endorfine şi după aceea, vedem ce se poate face.”

 

   Sam este altfel de persoană, va fi un bun ascultător, va veni cu soluţii când va trebui să se mute în altă parte, va preţui talentul ei, vor vorbi despre trecut, prezent şi viitor, dar frica lui pentru căsătorie mereu va fi prezentă. În clipa când Lucy va suferi un accident, el va fi acolo să o ajute şi fără voia lui se va înfiripa acel ceva pe care nu şi-l dorea. Dacă va putea să îl prețuiască, atunci împreună vor reuşi să facă magie pe Strada iubirii.

   Mi-a plăcut mult cartea, deşi la început am ezitat. De Lisa Kleypas am citit doar historical romance, aveam emoţii că va fi altceva, dar Strada iubirii m-a binedispus, personajele m-au făcut să privesc viaţa din mai multe unghiuri şi le-am fost alături în clipe de pasiune, dar şi de tristeţe. M-au enervat Kevin şi Alice, tare mi-aş fi dorit să mă răzbun pe ei, dar şi metoda autoarei a fost plăcută până la urmă. Mark şi Alex, fraţii lui Sam sunt atât de adorabili, se sprijină, se enervează, luptă în felul lor pentru fericire. Clipele de deznădejde, frustrările, eșecurile familiei Nolan par să se abată asupra lor ca un blestem, dar până la urmă jumătățile lor îi vor ajuta să găsească echilibrul la momentul potrivit.

   Aştept cu nerăbdare următorul volum din serie-Dincolo de iubireDream Lake, povestea dintre Alex Nolan-bărbatul care a rămas fără nimic din cauza unei femei şi Zoe-femeia pasionată de gătit (parcă şi acum simt mirosul brioșelor), o fiinţă sensibilă, fină. Sper ca următoarea poveste să fie puţin mai dezvoltată, să mă bucur mai mult timp de sentimentele personajelor. 🙂

Editura Miron

Cartea Strada iubirii de Lisa Kleypas poate fi comandată de pe site-ul Editurii Miron.

Recenzii Editura Miron

Seria Friday Harbor de Lisa Kleypas-magie, pasiuni și suflete pereche

 

13 COMMENTS

  1. Imi place mult autoarea. Poate achizitionez si eu cartea in curand. Recenzia este foarte convingatoare. Felicitari!

  2. Felicitari Mili pentru recenzie. Ca de obicei, ai punctat tot ceea ce trebuie. Chiar stii cum sa convingi pe cineva sa citeasca o carte! :))

  3. Foarte frumoasa recenzie Mili! Sper sa citesc si eu cartea in curand, autoarea e una din favoritele mele.

    • Va multumesc. Daca nu ati citit atunci sigur va merita efortul pentru Lisa Kleypas stie ce sa scoata in evidenta. Eu sunt fana historical romance la cartile ei, dar atunci cand sunt provocata la altceva nu ma pot abtine.
      Daca ati citit cartea, atunci sigur puteti face o comparatie intre ce ati simtit voi si ce am scris eu.

  4. Curios dar cartea aceasta nu am citit-o. Pe urmatoarele doua da si mi-au placut foarte mult. NU stiu cum mi-a scapat chiar prima carte din serie :(.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.