Dulcele sărut al morții, vol. 1 – Raluca Butnariu – Librex Publishing...

Dulcele sărut al morții, vol. 1 – Raluca Butnariu – Librex Publishing – recenzie

O poveste complicată, despre vremuri străvechi ce amintesc de Adam și Eva, Cain și Abel, despre fapte biblice și evenimente istorice.

Dulcele sărut al morții - vol. 1 - Raluca Butnariu

Dulcele sărut al morții, vol. 1 (Trilogia Tărâmul Tăcerii, partea a III-a) de Raluca Butnariu

 Editura: Librex Publishing

Data apariţiei: Noiembrie 2018

Număr pagini:344

Gen: fantasy, romance

Nota mea:10+

Trilogia Tărâmul Tăcerii: 1. Refugiul, 2. Născuți sub zodia tăcerii,3. Dulcele sărut al morții 1& 2

      Dulcele sărut al morții – vol. 1 – Raluca Butnariu – autori români

    Acțiunea ultimului volum al trilogiei Tărâmul tăcerii debutează după zece ani de la evenimentele din Sicilia.

   Datorită talismanului primit de la Inanna, Marcus începe să aibă vise despre un trecut pe care nu și-l amintește pe deplin, în vreme ce o veghează din umbră pe fiica lui Max, pe care o iubește nespus.

  Cu memoria ștearsă după trauma suferită în pivnița de la Chiaramonte, Jessica duce o viață normală, dedicată profesiei pe care și-a ales-o, călcând pe urmele tatălui ei și lucrând ca agent FBI. Liniștea aparentă a vieții ei este spulberată într-o noapte, când este atacată de doi străini, de o stranie frumusețe și o incredibilă forță fizică. Salvată de la moarte de către Marcus, Jessica nu are încotro decât să-l urmeze, conștientă că viața ei este în pericol. Lumea în care pătrunde alături de el este una care sfidează imaginația și realitatea.

  Trei pergamente vechi, înconjurate de magie și mistere antice, își dezvăluie, rând pe rând, tainele.

  O profeție veche de mii de ani amenință ambele lumi deopotrivă.

  Povestea tumultuoasă de iubire, care se naște între Jessica și Marcus, vorbește despre începuturi și alegeri, desfășurându-se pe fundalul unei cascade de întâmplări care vă vor acapara cu totul.

Cunoaște Începuturile și înțelege Alegerile

   Atunci când am primit invitația să mă refugiez pe tărâmul fanteziei, pentru a-i cunoaște pe cei născuţi sub zodia tăcerii, unde sărutul morții are cel mai dulce gust, nici prin minte nu-mi trecea că am să descopăr o poveste dureros de dulce, răvășitor de frumoasă, halucinant de alertă, migălos construită. Practic, Raluca Butnariu mi-a oferit povestea perfectă sufletului meu. O poveste scrisă parcă pentru mine: o îmbinare a mai multor genuri – fantasy, thriller, romance, intrigă polițistă – și un personaj de care m-am îndrăgostesc iremediabil – Marcus. Am îndrăgit ,,Refugiul”, am fost fascinată în cel mai frumos mod posibil de cei “Născuți sub zodia tăcerii”, dar ultima parte mi-a întrecut toate așteptările.

    ,,Dulcele sărut al morții vol. 1” te năucește cu ritmul amețitor al acțiunii, te ține într-o permanentă stare de tensiune și te solicită intens emoțional. Autoarea ne servește un cocktail exploziv de magie, mister, suspans, crime, dragoste și umor ironic. 

   Avem parte de o aventură incredibilă, învăluită de misterul unei străvechi profeții care anunță extincția vampirilor. Aflăm amănunte despre istoria vampirilor (o istorie veche, ale cărei rădăcini sunt adânc înfipte în negura timpului, și care a început în clipa în care Cain l-a ucis pe Abel), despre Ordinul celor Aleși sau Ordinul celor Tăcuți, despre legăturile dintre vampiri. Prin intermediul unor scurte incursiuni în trecut, aflăm povestea prințului întunericului, Morakhay, a vrăjitoarei Rhunna și a reginei vampirilor, Nehemah. De asemenea, ne confruntăm cu o serie de evenimente dramatice și probleme conflictuale, lupte pentru putere, răzbunări, trădări, minciuni, suferințe, sacrificiu, crime, forțe oculte, elixire magice.

   În ceea ce privește latura romantică, am apreciat faptul că în acest volum s-a pus mai mult accentul pe dragoste și pe scene ceva mai picante. Cu toate că Raluca nu a vrut să romanțeze mitul vampirului, ci să-l expună într-o altă lumină, mai reală, mult mai nemiloasă, de această dată a vrut să țină cont și de doleanțele fanelor. De fapt, tocmai profunzimea și statornicia sentimentelor pe care le au ocupanții Refugiului (cuplurile de vampirii: Guido – Sena; Mario – Sofia; Vivien – Cyril; Mal – Henna, Eleni – Kay), mi-a captat atenția de la bun început. De asemenea, mi-a plăcut că în ,,Dulcele sărut al morţii” aflăm povestea Jessicăi și a lui Marcus, o poveste foarte veche, cu legături mult mai profunde decât mi-am imaginat. Ceea ce simte pentru ea este ,,ceva complex, un melanj de emoții extrem de intense și foarte profunde”.

,,Ce simt pentru tine nu este obsesie, fiindcă atunci când mă gândesc la tine o fac cu o deosebită bucurie. Din clipa în care te-am întâlnit, toate golurile din existența mea au încetat să mai fie goluri: au devenit preaplinuri. Singurul meu scop este să te fac fericită, să te fac să te simți în siguranță, să nu-ți mai fie teamă de nimeni și de nimic…”

   Legat de acest aspect, trebuie să recunosc că nicicând nu am mai întâlnit un personaj masculin mai irezistibil, mai volatil, mai carismatic și mai loial decât Marcus, motiv pentru care îl declar personajul meu preferat din întreaga literatură română contemporană. Tocmai de aceea, pe parcursul lecturii, atenția mea s-a îndreptat în permanență spre el și spre maniera în care își manifestă  sentimentele față de Jessica.

,,Jessica nu era o frumusețe răpitoare. Avea însă ceva ingenuu în făptura ei, un soi de vulnerabilitate care-l fascinase și îl atrăsese ca un magnet spre ea încă din primul moment în care o văzuse, trezindu-i instinctele de mascul, prădător și apărător deopotrivă. Intuia în ea un soi de putere, care n-avea nicio legătură cu feminitatea ei. Exista ceva îngropat în ea, ceva vechi, de care nici Jessica nu era conștientă măcar. Ceva ce avea să fie trezit la un moment dat.”

    Marcus e fermecător, amuzant, curtenitor într-un fel unic, posedă un umor negru greu de egalat și are o minte care funcționează cu viteza fulgerului. Pare să știe totul despre absolut orice, făcând conexiuni între diferite domenii cu o ușurință și o rapiditate uimitoare. Firește că are și el părțile lui rele – e periculos, sarcastic, impulsiv, intimidant, gelos, înfiorător de crud cu cei care îl scot din pepeni -, de-a lungul timpului a făcut niște lucruri absolut îngrozitoare, dar iubirea adevărată a scos la iveală tot ce era mai bun în el.

,,- Și eu vreau o inimă care să-mi bată în piept, ca să nu mă mai privești ca pe un monstru, dar nu toți căpătăm ce vrem, când vrem.”

  ,,Întunericul din el nu era nicidecum nemilos și rece, ci fierbinte, plin de sentimente puternice, adevărate și, tocmai din acest motiv, absolut irezistibil.”

   Interesant este faptul că în ,,Dulcele sărut al morții”, Marcus este angajat într-o călătorie anevoioasă de redescoperire a sinelui. Este o poveste complicată, despre vremuri străvechi ce amintesc de Adam și Eva, Cain și Abel, despre fapte biblice și evenimente istorice.

     În esență, el este un vampir amnezic. Își amintește ultimii patru sute de ani de existență, însă dincolo de ei este o beznă totală. Nu-și cunoaște creatorul și nici nu știe precis câți ani are. Însă, datorită talismanului magic primit în urmă cu zece ani, în Sicilia, de la Inanna, zeița-demon, Marcus era tulburat de tot felul de vise (sunt de fapt amintiri concrete) care își au originea cu câteva secole înainte de Hristos. Visele acestea îl purtaseră prin cețurile trecutului în diferite epoci, făcându-l martor la evenimente care fuseseră menționate în istorie, dar prezentate într-o altă lumină decât cea a crudei realități. Tulburător era faptul că, deși ceva îi spunea că trăise realmente în acele vremuri, în stare conștientă nu-și putea aminti absolut nimic.

,,Trăise în acele vremuri frământate de lupte pentru teritorii și supremație, în care sângele era moneda cu care puteai cumpăra absolut tot. Fuseseră vremuri când se lăsase complet în voia instinctelor de prădător, însușindu-și ceea ce râvnea cu nepăsarea specifică seminției lui.”

Dulcele sărut al morții, vol. 1 - Raluca Butnariu

  Acțiunea din ,,Dulcele sărut al morții” are loc la zece ani după evenimentele din Sicilia. Cei care au citit ,,Născuți sub zodia tăcerii”, știu deja că Jessica a trecut printr-o experiență traumatizantă în pivnița de la Chiaramonte, însă ea nu-și mai amintește mare lucru despre acea noapte pentru că memoria i-a fost ștearsă. Știe doar că un bărbat reușise să o scoată din apartamentul atins de incendiu cu puțin înainte ca deflagrația să se producă, luând viața lui Max și a prietenei lui, Alecsandra. E ferm convinsă că cei doi sunt morți! Nu-și amintește nici măcar fața salvatorului ei. Îl visează uneori, însă niciodată nu-i vede chipul.

   În prezent, Jessica Jacobi (27 de ani) duce o viață normală, dedicată în totalitate profesiei pe care și-a ales-o, lucrând ca agent FBI, pășind pe urmele tatălui ei, Maxwell Jacobi. Cu trei săptămâni în urmă preluase un caz nou, care o determinase să se mute în alt oraș. Cazul era interesant și rezolvarea lui promitea să o propulseze cu o încă o treaptă pe scara ierarhică a agenției. În principiu, viața ei era aventuroasă, plin de provocări și satisfacții. Nici măcar nu a fost vreodată bolnavă. Imunitatea ei era atât de dură în fața virușilor, încât corpul ei dobândise capacitatea inexplicabilă de a se regenera incredibil de repede. Din păcate are o mare problemă. Nopțile îi sunt bântuite de coșmaruri care îi vorbesc despre moarte, durere și întuneric, despre sânge și sacrificii. Dar în visele ei apărea și un bărbat misterios – Morakhay, ,,un bărbat pătimaș, al cărui chip nu-l putea vedea în vis, deși ea i-l cunoștea atât de bine!… Un bărbat cu un trup suplu, numai mușchi și vigoarea, călit în războaie nenumărate”.

,,Visez moarte, sânge, foc și suferință. De fiecare dată mă trezesc îngrețoșată și speriată. Ceva mă urmărește, ceva întunecat și mai rece decât însăși moartea, dar niciodată nu-i văd chipul.”

   Jessica se află într-un real pericol, însă ea nu își dă seama de acest lucru, tot așa cum nu-și dă seama că în ultimii zece ani a fost ținută sub observație de către Marcus. Firește că el îi urmărise până și dinamica relațiilor cu sexul opus și, ,,deși gelozia și furia îl împinseseră de multe ori dincolo de pragul suportabilității, se străduise să stea deoparte și să-i ofere timp. Instinctul îi spunea să nu se amestece, să-i lase răgazul să se bucure în tihnă de câțiva ani de libertate.

   Însă traiectoriile existențelor lor ajung să se intersecteze ceva mai devreme decât sperase el, atunci când  Jessica este atacată într-o noapte de doi vampiri trimiși să o ucidă. Pentru a o scoate în afara pericolului, Marcus trebuie să o ducă la Refugiu. Acolo poate beneficia de o gardă de corp formidabilă, formată din treisprezece vampiri.

   Se pare că Jessica va trebui să facă față unei noi încercări, întâlnirea cu vampirii nu mai putea fi amânată la nesfârșit. Dar va fi pregătită să afle adevărul despre Max și Alecsandra? De ce vampirii o vor moartă pe Jessica? De ce se tem de o muritoare? Ce anume face ca sângele ei să fie atât de special? Va accepta ceea ce este și și să controleze ce i s–a dat? Își va aminti Marcus cine este cu adevărat? Ce legătură există între el și Morakhay, prințul întunericului? Ce înseamnă vrăjitoarea Rhunna pentru Marcus? De ce crede Inanna, zeița-demon, că Jessica este cea care îi va nimici pe toți vampirii? Reprezintă Jessica un pericol pentru cei din Refugiu? Va fi descoperită Relicva pe care stă scrisă Profeția despre extincția vampirilor? Cum va decurge relația dintre Marcus și Jessica?

,,El era vampir, o zămislire a întunericului, un prădător cu sânge rece. O creatură superbă, senzuală, care trăise zeci de vieți înaintea ei și care avea să mai trăiască alte o mie, după ce ea va părăsi această lume. Ce fel de viață ar fi fost aceea?”

 

,,Nimeni și nimic n-avea să-i separe vreodată! Nu cu adevărat. Nici măcar moartea… ba dimpotrivă chiar! Sufletele lor fuseseră unite pentru totdeauna și legătura aceea n-avea să piară niciodată. Le fusese predestinat să ajungă împreună, noapte și zi, întuneric și lumină, pentru a frânge granița care separa lumile lor și a împlini Profeția. Cea care o pregătise în tainele celor adevărate îi spusese că iubirea era cea mai puternică magie din toate lumile și că forța ei putea să pătrundă acolo unde luminii îi era refuzat accesul. Se baza pe asta! Știa care-i era destinul, iar dragostea-i era scut și lance deopotrivă.”

   V-am povestit doar în linii mari câteva dintre evenimentele petrecute la începutul cărții. Nu vă rămâne decât să descoperiți singuri ce se întâmplă mai departe. Și ca să îl citez pe Marcus: ,,Istoria este lungă, încâlcită, și mai veche decât poate mintea ta să cuprindă momentan. Dacă mă pun acum pe narat, s-ar putea să îmbătrânești între timp.

NOTA 10+

Mulțumesc Raluca Butnariu!

Verifică disponibilitatea cărţii pe Librex.ro

Recenzii cărţi Raluca Butnariu

Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

19 COMMENTS

  1. nu am mai citit de mult o recenzie atatd e patimasa 😀 sincer, cred ca m-ai convins. pare o serie misto si chiar nu am maii citit de mult ceva atat de antrenant si in afara zonei mele 😀

  2. Superba cartea, documentata, care ne conduce pe drumuri la care nu ne-am fi așteptat. O poveste care atrage si cucerește. Aproape ca nu respiri cât timp citești.
    Felicitări pentru recenzia frumoasa, Alina!

  3. Mi-a plăcut tare mult recenzia ta. Seria asta ni o am, dar sigur nu o sa o ratez. Imi e draga Raluca
    Va felicit pe amândouă!

  4. Minunata recenzie Alina, pe măsura cărții, felicitări! Și eu am fost încântată de această poveste și cucerită de Marcus! Cu adevărat o serie extraordinara, un must-read pentru iubitorii genului!

  5. Felicitări pentru recenzie ! Este minunată ! Felicitări autoarei ! Mult succes in continuare !

  6. O recenzie absoluta! Eram sigur ca o sa iti placa aceasta carte, purtand semnatura talentatei Raluca Butnariu 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.