Eretica de Ayaan Hirsi Ali – Editura Rao – recenzie
Eretica, de Ayaan Hirsi Ali – Editura Rao – recenzie
Eretica
SUBTITLU: Pledoarie pentru o reformă musulmană
Autor: Ayaan Hirsi Ali
Editura Rao, 2017
Titlul original: Heretic, the case for a muslim reformation, 2015
Traducere din limba engleză: Maria Dobrinoiu
Pagini: 256
Recenzii cărţi
Ayaan Hirsi Ali născută în 13 noiembrie 1969, activistă, scriitoare, fostă politiciană olandeză, de origine somaleză. Stabilită în SUA în anul 2006, cunoscută pentru poziția critică față de religia islamică și discriminarea femeii. Remarcată pentru scenariul scris pentru filmul Submission –regia Theo Van Gogh
Activitățile sale i-au atras ostilitatea musulmanilor, astfel că după asasinarea regizorului Van Gogh, autoarea a trăit în exil, sub protecția autorităților olandeze.
Cu un click pe google am aflat foarte multe lucruri despre autoare. Pledoarie pentru o reformă musulmană este o carte foarte profundă și interesantă. Informațiile necenzurate despre islam, regulile acestei religii, dar și descrierile despre musulmani sunt utile. Privind cu o minte deschisă toate religiile, am ajuns la convingerea că nici o religie nu te învață rău. Cei care o iau pe drum greșit sunt de fapt oameni îndoctrinați prin intermediul unor grupuri bine organizate.
Am citit mai multe cărți despre modul de viață al musulmanilor, dar această carte este diferită. Multitudinea de informații pe baza experienței autoarei, dar și a relatarea regulilor stricte, a slăbiciunilor și a intenției de a schimba mentalitatea și atitudinea musulmană printr-o reformă.
Deși islamul este unul, există trei tipuri de musulmani. Autoarea ne prezintă diferențele, dar și acțiunile acestor tipuri prin relatarea unor întâmplări reale pe care de multe ori le-am văzut în presă. Ceea ce noi vedem în alb sau negru pe ecranele TV sau în ziare este doar o parte a ceea ce s-a întâmplat.
„ Acum, când afirm că Islamul nu este o religie a păcii, nu înseamnă că această credință islamică îi face pe musulmani să fie violenți în mod automat. Acest lucru nu este evident: în lume există milioane de oameni pașnici. Ceea ce spun este că apelul la violență și la justificarea acesteia sunt explicate clar în textele sacre ale Islamului. Mai mult decât atât, această violență sancționată din punct de vedere teologic trebuie să fie activată de orice număr de infracțiuni care includ, dar nu se limitează la apostazie, adulter, blasfemie și chiar la ceva atât de vag precum amenințările la onoarea familiei sau onoarea Islamului însuși.”
O lume nebănuită ne este dezvăluită între coperțile acestui volum. Nu o poveste, ci mai multe. Acțiuni ale extremiștilor, jihadiștilor, dar și implicarea, mușamalizarea politică a multor cazuri cunoscute. De admirat curajul unui om, al unei femei de a se implica într-un subiect periculos. De acolo și amenințările cu moartea, dar și protejarea autoarei de către autoritățile olandeze.
Dacă ați vizionat filme cu subiect asemănător, imaginați-vă că în această carte secvențele sunt amplificate la maxim. Explicate amănunțit întâmplări despre care nu am auzit, dar și cazuri de execuție. Unul dintre incidentele menționate este și Charlie Hebdo. Un masacru despre care toți am auzit și care – ne-a cutremurat.
Să nu judecăm un om pentru religia pe care o are. Pentru mine toți sunt oameni. Acțiunile fiecăruia ne clasează în tipuri de oameni.
„ Pentru mulți astfel de musulmani, după ani de neînțelegeri, pare să existe doar două alternative: fie să părăsească Islamul în totalitate, așa cum am făcut eu, fie să abandonez rutina plictisitoare a respectării zilnice a crezului islamist lipsit de compromisuri, oferit de aceia – musulmanii din Medina – care resping în mod explicit modernitatea Occidentului.”
Foarte interesantă evoluția unui individ, în cazul nostru autoarea, pornind de la întrebările pe care și le pune un copil inadaptat, cu personalitate proprie, care nu acceptă să se subordoneze unor reguli impuse. Reguli pe care o femeie nu avea voie să le încalce. Refuzul autoarei de a se căsători cu bărbatul ales de familia ei a fost urmat cu fuga acesteia. Poveste relatată în romanul autobiografic ”Necredincioasa”.
Drumul acesteia de la a fi o musulmană credincioasă și practicantă, până la a lupta împotriva îndoctrinării cu un curaj ireal.
Eretica – Pledoarie pentru o reformă musulmană este răspunsul tuturor întrebărilor despre islam, istoria islamului și despre credința musulmanilor, fix așa cum este. Fără perdea, fără a băga sub preș mizeria produsă de strictețe și îndoctrinare și fără a ascunde profunzimea credinței musulmane. Nu e doar o carte inspirată din realitate, ci e o carte scrisă bine, în care realitatea bate orice imaginație.
Să fac o paranteză, cu referire la Biblie.
Biblia e scrisă în pilde. Nu ușor de înțeles, așa cum nu e ușor de înțeles nici istoria creștinilor. Mulți și-au închis porțile minții în funcție de ce au înțeles alții, nici măcar nu au citit să aibă propria opinie. Biblia este o carte în care sunt adunate mai multe scrieri ale mai multor oameni. Fiecare sectă/religie analizează părți și le transmite mai departe. Credința e ca un puzzle. Dacă îți lipsesc piese nu iese nimic.
Cui recomand? Oamenilor curioși, care nu se lasă influențați după ureche. Celor care își doresc să descopere adevărul, oricare ar fi el.
Super-interesanta recenzie, Vero! 🙂 Chiar asteptam impresiile tale despre carte. 🙂
Mulțumesc, Marius! Sunt curioasă ce părere ai tu !
Foarte interesanta recenzia ta.Felicitari!
Merci, Arci!
Aceasta carte s-ar putea sa fie pe gustul sotului meu. Multumesc pentru recomandare, Vero! <3
Ma bucur, Alina. Lectură plăcută lui Claudiu, daca alege sa o citească!
Mă bucur, Alina! Lectură plăcută lui Claudiu , daca alege sa o citească!
Multumesc pentru impresii!