Dacă m-ai întreba din nou – Mary Beth Kean– Editura Bestseller –...

Dacă m-ai întreba din nou – Mary Beth Kean– Editura Bestseller – recenzie

Dacă m-ai întreba din nou - Mary Beth Kean– Editura Bestseller - recenzie

Dacă m-ai întreba din nou – Mary Beth Kean– Editura Bestseller – recenzie

Dacă m-ai întreba din nou

Mary Beth Keane

Titlu original: Ask Again, Yes

Traducere: Mona Eaus, Iuliana Stan

Editura: Bestseller
Anul apariției: 2022
Numar pagini: 334

Gen: Romance

Un roman profund despre două familii învecinate într-o suburbie a orașului New York, o prietenie interzisă dintre copiii lor, o tragedie care are ecouri și peste patru decenii, intimitățile zilnice ale căsătoriei și puterea de a ierta.
Francis Gleeson și Brian Stanhope, polițiști începători în New York, locuiesc alături unul de celălalt într-un cartier din apropierea orașului. Ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise în ambele case – singurătatea soției lui Francis, Lena, și instabilitatea soției lui Brian, Anne, creează terenul perfect pentru evenimentele explozive care vor veni.
Romanul „Dacă m-ai întreba din nou” de Mary Beth Keane este o explorare profundă a prieteniei și iubirii care înflorește de-a lungul vieții între copiii celor două familii: Kate Gleeson și Peter Stanhope.
O poveste modernă cu Romeo și Julieta, doi tineri care se îndrăgostesc în pofida neînțelegerilor dintre familiile lor.

    Cu toate că am terminat de citit acest roman în urmă cu câteva zile, nici acum nu știu ce să spun despre el, dacă mi-a plăcut cu adevărat povestea sau mi-a stârnit doar niște reacții contradictorii. În mod cert, intriga și personajele au exercitat o inexplicabilă senzație de atracție și de respingere asupra mea. Asta pe lângă faptul că am început lectura având așteptări prea mari.

   Nu auzisem nimic de autoarea Mary Beth Keane, dar mă lăsasem ademenită de descrierea cărții, de numeroasele păreri pozitive de pe Goodreads și de faptul că fusese unul dintre romanele de vârf ale anului 2019 pe Amazon. Toate astea m-au făcut să-mi doresc și mai abitir să aflu povestea din spatele titlului, crezând că acțiunea se va învârti mai mult în jurul generației tinere, Kate și Peter, iar finalul va fi unul previzibil. Ei bine, lucrurile n-au stat deloc așa! Generația mai în vârstă a avut ceva de spus, iar acțiunea a continuat și dincolo de ,,fericiți până la adânci bătrâneți”.

  ,,Dacă m-ai întreba din noueste o poveste cât se poate de bine ancorată în realitate, fiind încărcată de momente dramatice, probleme grave și conflicte domestice.

 Acțiunea începe undeva la începutul anilor ’70 și îl va duce pe cititor prin următorii patruzeci de ani din viața personajelor, cu toate sușurile și coborâșurile. Cartea explorează istoriile fiecăruia dintre părinți, ambele familii suferă enorm în diferite moduri de-a lungul anilor, iar Kate si Peter își vor petrece restul vieții confruntându-se cu consecințele din primii ani de viață, la fel și membrii familiei lor. Nu este povestea modernă cu Romeo și Julieta, așa cum ni se prezintă în descriere, pentru că nu implică iubiri imposibile și morți tragice, ci vedem realitatea trăită de o parte însemnată din clasa de mijloc americană. În esență, ,,Dacă m-ai întreba din nou” este o dramă de familie, care ne arată că viața este adesea o luptă și că împreună putem forma niște conexiuni puternice.

   Deși povestea celor două familii mi-a suscitat interesul, m-a deranjat cantitatea prea mare de amănunte, detalii, impresii, sentimente lăutrice, care nu au făcut decât să-mi inducă uneori o stare de plictiseală. De asemenea, am constatat că există schimbări de perspectivă între un număr mare de personaje și că povestea sare în timp pe alocuri. Toate astea oferă cititorului posibilitatea de a vedea același eveniment din unghiuri diferite, dar pot să și-l deruteze.

  Totuși, am apreciat scriitura lizibilă, dar și felul direct de a spune lucrurilor pe nume, curajul cu care sunt abordate problemele din viața reală, precum bolile mintale, alcolismul, infidelitatea, abuzul, abandonul, trauma, legăturile de familie. De asemenea, mi-a plăcut atmosfera pe care autoarea reușește să o creeze și sentimentul de speranță pe care îl insuflă.

 Un alt lucru care mi-a atras atenția a fost caracterul dual al relațiilor dintre personaje, imperfecțiunea ființei umane fiind bine evidențiată. Există câteva scene intense și triste în acest roman, iar personajele sunt încrâncenate, crude și tind să se rănească reciproc, atât fizic, cât și emoțional. Cel mai mult m-a impresionat povestea lui Peter, cu suișuri și coborâșuri, determinate de mediul în care a crescut. Boala mintală a mamei sale, a provocat rupturi, atât în căsnicia ei cu Brian, cât și în relația lui Peter cu Kate. Femeia chiar o ura pe fată, ba chiar a spus că ar ucide-o dacă s-ar apropia de fiul ei.

 În schimb, mi-a plăcut prietenia dintre Kate și Peter, felul în care el a încercat mai tot timpul să o protejeze. Peter a fost un băiat dulce și, dacă mă gândesc prin ce a trecut, era un miracol că era așa normal. Și că o iubea pe Kate. Cred că toată lumea ar trebui să aibă un astfel de prieten bun. Amândoi s-au confruntat cu multe probleme de-a lungul vieții, care sunt atât de realist descrise, încât simți că-ți smulge o părticică din inimă.

,,- Kate, îl ştiu pe Peter din ziua în care s-a născut. E băiat bun. Nimeni nu spune că nu este. Dar trebuie să-l uiți. A fost prietenul tău, dar acum nu mai este. Poate că nu crezi asta acum, dar într-o zi îți vei face un prieten pe care o să-l iubeşti la fel de mult cum l-ai iubit pe Peter. Toate astea sunt prea pentru o fetiţă ca tine. Ai toată viața înainte.”

 Povestită în capitole alternative, ,,Dacă m-ai întreba din nou” este un roman domestic despre două familii vecine dintr-un oraș, prietenia profundă dintre copiii lor, tragedia care distruge complet lumile ambelor familii, dar și despre puterea iertării.

 Francis Gleeson și Brian Stanhope sunt doi polițiști începători în New York, repartizați în cartierele aspre din Bronx. Nu sunt prieteni apropiați la serviciu, dar ajung să locuiască unul lângă celălalt în idilicul oraș suburban Gillam. După ce au pierdut un copil, soții Stanhope au un fiu, pe Peter, în timp ce familia Gleesoni are trei fiice. Între fiica cea mică a lui Francis, Kate, și fiul lui Brian, Peter, care s-au născut la șase luni distanță, se formează o legătură deosebit de puternică.

 Familia Gleeson a încercat inițial să îi ajute pe soții Stanhope, dar aceștia erau mult prea orgolioși, considerând că erau pe deplin capabili să se descurce singuri. De fapt, pe soția lui Brian, Anne, asistentă de profesie, o femeie cu probleme emoționale, o supărase modul lor nechibzuit de a vorbi și de a da sfaturi, și de a se implica în viețile altora. În plus, ea devine din ce în ce mai tulburată de relația care crește între fiul ei și Kate.

  În ceea ce în privește pe Francis, acestuia i s-a părut că ceva nu era în regula cu Anne, a simțit ceva rău în legătură cu ea de la bun început, așa că a încercat în repetate rânduri să-și convingă fiica să stea departe de Peter. Știa că e băiat bun, dar familia lui era una problematică. Cu toate astea, cei doi adolescenți vor continua să se vadă pe ascuns, sperând că vor pleca din oraș într-o zi, că vor trăi pe cont propriu după ce vor absolvi școala. Însă un eveniment tragic ce va implica ambele familii îi va despărți pe cei doi. Oare Peter și Kate își vor găsi drumul înapoi unul la celălalt? De ce crede Peter că fata îl urăște? Ce se va întâmpla cu Anne? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

Carte disponibilă pe site-ul Cartepedia.ro

Recenzii cărți

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.