FascinaţiaFascinatie de Sylvia Day de Sylvia Day

Titlul original: Captivated By You
Traducerea: Florenţa Simion
Editura: Litera
Număr pagini: 478
Seria Crossfire: 1.Atracţia (Bared to You) 2. Revelaţia ( Reflected in You) 3. Împlinirea ( Entwined with You) 4. Fascinaţia (Captivated by You) 5. One with You

Sylvia Day este autoarea a peste 20 de bestselleruri internaţioanle care au urcat pe locul 1 în topul New York Times, distinse cu numeroase premii şi vândute în 40 de ţări. Este în topul vânzărilor din 28 de ţări, cu milioane de exemplare vândute în întreaga lume. Seria Crossfire este în curs de ecarnizare la casa de producţie Lionsgate.
„Aşa cum era de aşteptat de la un roman Crossfire, suntem martorii iubirii pasionale şi captivante dintre Gideon Cross şi Eva Tramell în vreme ce se confruntă cu fantomele trecutului şi totodată se lupta pentru un viitor fericit la care amândoi visează şi pe care în sfârşit îşi dau seama că îl merită.”

Am avut o mare îndoială în privinţa acestui al patrulea volum al seriei Crossfire. Dacă în primul volum –Atracţia am făcut cunoştinţă cu personajele, cu povestea în sine, volum care de altfel mi-a plăcut tocmai din cauza noutăţii, în volumul doi asităm la o învârtire în jurul cozii, nu aflăm mai nimic din trecutul lui Gideon, dar suntem în plin avant erotic, totul reducându-se la scene fierbinţi cu mici întreruperi de evenimente. Volumul trei pare şi mai plictisitor, mergând pe acelaşi drum, eroticul inevitabil şi la tot pasul, dar ne scoate la suprafaţă finalul surprinzător de romantic-căsătoria celor doi.
Din aceste cauze, mă gândeam cu stupoare că voi asista la un nou volum de plimbat prin birouri, pe sub birouri şi alte locuri accesibile eroticului dezlănţuit şi tot nu voi afla mare lucru din trecutul acela dubios al marelui Gideon Cross. Mă gândeam că nimic nu va fi nou, toate vor fi la fel, aşa cum ne-a obişnuit autoarea. Recunosc, am făcut o mică greşeală.

Fascinaţia aduce ceva nou şi benefic acţiunii cărţii. Dacă până acum eram obişnuiţi să vedem totul prin prisma Evei, de data aceasta intră în acţiune şi Gideon, şi aflăm şi gândurile lui. Povestea este prezentată atât prin prisma Evei, cât şi prin prisma lui Gideon. Ceva nou şi o bilă albă adusă autoarei, a schimbat ceva şi a dat un suflu nou cărţii.
Frământări interioare, teama de-a nu fi părăsit, iubire obsesivă, fascinaţie bolnavă sunt aduse în prim plan. Pentru Gideon totul este ireal, nu îşi închipuise niciodată cum este să ai o seară liniştită petrecută acasă cu familia. ÎI este frică să nu greşească, nu ştie cum să se poarte, ce să spună sau ce să simtă. Alături de soţia lui vroia să îngheţe clipele şi să le ascundă pentru totdeauna. Devine atât de obsesiv încât îl doare şi când se uită la pozele cu soţia lui. Teama aceea de-a nu fi părăsit este obsedantă, bolnăvicioasă. Foamea pe care o simt unul faţă de celălalt depăşea graniţele trupului.
Gideon se vedea pe sine ca pe un om distrus pe dinăuntru, îi era ruşine pentru el, pentru ceea ce reprezintă el. Nu se vede aşa cum este în realitate, vede numai partea urâtă, acea parte a trecutului sau tulbure şi dureros. Trecut care îl urmăreşte în fiecare clipă, din care nu ştie cum va scăpa.

Eva vede în acest bărbat, ceea ce el refuză să vadă, sau mai bine zis, umbrele trecutului sunt prea sumbre să mai vadă şi partea cealaltă a monedei. Ea vede bărbatul cu suflet generos, care voia să facă parte din ceva mai important decât el însuşi. Atunci când nu ştie ce să facă îşi lasă instinctele şi inima să preia conducerea. Are o capacitate uimitoare de a simţi şi a iubi. Acest bărbat trebuia salvat, dar din cauza secretelor pe care nu şi le puteau împărtăşi erau izolaţi într-o relaţie de codependentă. Cei care le făcuse rău, nu le furase numai inocenţa, le furase şi libertatea, erau încă ţinuţi prizonieri ai unor minciuni. Trebuia să depăşească, să evadeze din acest prizonierat şi să încerce să se ajute, dar numai împreună vor putea reuşi. Toate aceste legături duc către o fascinaţie obsedantă, pe care cei doi o au unul faţă de celălalt.
imagineEl este un bărbat puternic, ea este o femeie puternică, şi probabil împreună vor depăşi momentele negre, dar relaţia lor este tulburată de anumite evenimente care fac să îşi piardă din echilibrul fragil pe care îl găsise, şi este posibil ca totul să conducă care un echilibru puternic sau către o catastrofă.
Doi oameni răniţi care se iubesc obsesiv, sunt fascinaţi, dar care, dacă nu vor găsi acel ceva, acel liant care să-i unească, vor ajunge să se distrugă.

Fascinaţia ne mai aduce ceva nou –romantismul în doze generoase, dar umbrit de un strop de vulgaritate.
Personajele secundare: Cary, Ireland (sora lui Gideon), Mark, Chris, sunt prezente şi descoperim şi o mică părticică din viaţa lor.
Gideon este un bărbat protector, dar în unele cazuri această protecţie exagerată dăunează. El nu prea ştie să împartă greutăţile, vrea să ia totul asupra lui, să lupte singur în apărarea a ceea ce iubeşte. Nu este conştient că Eva poate fi capabilă de acceaşi putere ca şi el, că poate lupta.

Briza marii mi se strecoară în par şi eu închid ochii, absorbind senzaţia, lăsându-mă legănat de ea. Mişcarea ritmică a valurilor pe plajă şi ţipetele gălăgioase ale pescăruşilor mă ţintuiesc în clipa asta, în locul acesta.
Sunt acasă, într-un fel pe care nu l-am mai cunoscut de multă vreme, chiar dacă n-am petrecut decât câteva zile aici. E un loc în care am stat doar cu Eva, aşa că toate amintirile de aici sunt imprimate de ea, aşa cum nisipul e scăldat de razele soarelui. Ca şi nisipul, am fost zdrobit în grăunţe mici de către forţele din jurul meu. Şi, ca şi soarele, Eva a adus bucurie şi căldură în viaţa mea.
Vine pe trerasă, sprijinindu-se de balustradă, alături de mine. ÎI simt mâna pe umăr, apoi obrazul care i se lipeşte de spatele meu gol.
-Îngeraş, şoptesc şi o înlănţui cu braţele.
De asta aveam nevoie, să ne întoarcem în locul acesta. Este adăpostul nostru, când lumea se repede la noi, încercând să ne despartă. Aici ne vindecăm unul pe altul.
Mă copleşeşte uşurarea. S-a întors. Suntem împreună. Acum pricepe de ce am făcut ceea ce am făcut. Era atât de furioasă, atât de rănită. Pentru o clipă, m-a cuprins o spaimă îngrozitoare că am distrus partea cea mai preţioasă a vieţii mele.”
Şi, totuşi, acesta este un vis pornit din realitatea celor întâmplate. Un Gideon distrus încercând să întelegă.
O Eva rănită, încercând să lupte, şi împreună să îşi creeze un viitor fericit. Vor reuşi?
Această serie după cum ştiţi şi voi a creat polemici vis-à-vis de 50 Shades of Gray, sau invers. Mulţi au spus că s-au inspirat care, după care, că se aseamănă, nici nu mai are importanţă, deoarece pentru mine aceste afirmaţii nu sunt relevante. Aceste două cărţi fac parte din genul New Adult, merg pe o anumită linie, stil, aşa cum sunt cele din Young Adult sau Iubiri de poveste, dar asta nu înseamnă că s-a inspirat cineva de la cineva, şi evident pot exista şi asemănări. Ştiţi cum este: Se aseamănă, dar nu se adună. Ce dacă avem cătuşe roşii? Aşa şi…..nu s-a mai auzit? Ce dacă avem bărbaţi cu trecut întunecat? La câte poveşti din astea am citit înseamnă că autorii s-au inspirat unii de la alţii. Fiecare are o poveste creată aşa cum i-a zburat imaginaţia, sau mai bine zis „pocnit de muză”.
Am o nemulţumire, dar cred că ţine de mine, de felul meu de-a percepe lucrurile. M-au deranjat scenele erotice, prea multe, prea fără rost, prea la tot pasul, dar şi alunecarea către panta vulgarităţii. Dar trecem peste şi ne ocupăm de lucruri mai importante şi esenţiale ale cărţii, de fapt ne strecurăm printre scenele de sex, să aflăm câte ceva mai profund. Şi inevitabil scena SDMS, cu lanţuri, cătuşe roşii şi , alte chestii. Aşa că, înarmaţi-vă pentru scenă-cireaşa de pe tort.
Şi iarăşi avem o surpriză din partea autoarei, un final romantic, care te face să vrei să citeşti şi volumul următor.

8 puncte/10

Cartea Fascinaţia de Sylvia Day este oferită pentru recenzie de Editura Litera. Cartea poate fi comanda de pe Editura Litera. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale editurii urmăriți site-ul și pagina de facebook.

Autor: Iasmy

7 COMMENTS

  1. Bravo Yasmy! O recenzie frumoasa, care ma face sa cred ca acest volum este mai bun decat cele de pana acum! Abia astept sa imi cumpar si eu cartea!

  2. Incep sa cred ca merita citita seria. Exista multe comparatii cu Fifty Shades si chiar sunt curioasa… Imi place mult recenzia , Iasmy! :*

  3. Am citit cartea zilele acestea. In sfarsit 😉 . Mi-a placut foarte mult intreaga serie incat sunt horata sa o recitesc la un moment dat 🙂 .
    Imi place cum au evoluat cei doi, Gideon si Eva, povestea lor, frumoasa dar si trista. Recunosc ca la un moment dat incepuse sa ma enerveze Gideon cu atitudinea lui misogina (eu asa l-am perceput ); vrea sa o protejeze pe Eva dar crede ca doar el are dreptate. Sincer, mi-am spus ca a cam stagnat actiunea. Oricum am citit-o pe nerasuflate. Chiar este o serie minunata 🙂 . Asa ca am profitat de reducerea de pe elfant.ro si mi-am luat si vol.5 „Descatusarea” . Clar, luna asta portofelul meu urla la mine 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.