Fata care a căzut în adâncurile mării – Axie Oh – Editura Trei – recenzie
Fata care a căzut în adâncurile mării – Axie Oh – Editura Trei – recenzie
Fata care a căzut în adâncurile mării
Autor: Axie Oh
Titlu Original: The Girl Who Fell Beneath the Sea
Traducator: Ioana Tătaru
Editura: Trei
Anul apariției: 2023
Nr. pagini: 336
Gen: fantasy, young adult, romance, mythology
La începutul anului trecut, am citit cartea ,,XOXO”, semnată de autoarea Axie Oh, o comedie romantică cu totul încântătoare, despre iubirea interzisă dintre o violoncelistă plină de talent și un idol K-pop, care m-a prins nu prin intriga ei, ci prin sensibilitatea scriiturii. Prin urmare, puteți înțelege bucuria mea atunci când am văzut pe Cartepedia o noua carte semnată de ea, mai ales că descrierea suna excelent, și nici nu mai era vorba despre o poveste contemporană, ci una fantastică. Am sperat să fiu plăcut surprinsă și de această dată, însă povestea așternută în paginile acestei cărți mi-a depășit toate așteptările.
Am avut parte de aventură și acțiune, un pic de dragoste, scene intense și dramatice, teme puternice despre familie, loialitate, sacrificiu, speranță, soartă, despre conexiunea oamenilor unii cu alții, dar și despre relația dintre oameni și zei. Mituri și legende coreene. O fată tânără cu o patrie în pericol, o mireasă a Zeului Mării cu un mister de dezlegat. O cursă contra cronometru pentru a salva lumea oamenilor, pericolul fiind mai mereu prezent pe Tărâmul Spiritelor.
Am descoperit o lume magică – o lume a dragonilor, a zeilor cu puteri nebănuite, a asasinilor care se mișcă nevăzuți printre umbre. Am întâlnit tot felul de ființe, spirite prietenoase, demoni, creaturi mitice care iau formă umană, dar am dat și peste celorlalte fete care au fost sacrificate anterior Zeului Mării.
Am fost deosebit de încântată să descopăr că ,,Fata care a căzut în adâncurile mării” este inspirată de un basm popular coreean, ,,Povestea lui Shim Cheong”, dar prezintă o notă de unicitate, prin faptul că are propriul personaj original, Mina, iar Shim Cheong apare ca personaj secundar. De asemenea, m-a fascinat mitul Firului Roșu al Sorții, cel care leagă sufletele pereche unul de celălalt, dar și faptul că acest fir, care apare în poveste într-o formă fizică, o leagă pe Mina de Zeul Mării, iar de aici apar toate problemele.
M-a impresionat loialitatea, dârzenia și bunătatea personajelor. Mina poate fi încăpățânată, amară și mânioasă, dar și curajoasă, inteligentă și altruistă. Nu este o adolescentă nesăbuită, pentru că tot ceea ce face, toate alegerile dificile pe care le ia, începând cu decizia ei de a sări în mare în locul iubitei fratelui ei mai mare, este cu un scop, protejarea oamenilor pe care îi iubește, dragostea pentru poporul ei și pentru zei. Din păcate, ea ajunge să realizeze că zeii sunt diferiți față de ceea ce știa de la bunica ei. Sunt plini de capricii, avari, iau mită pentru rugăciuni și râd de durerea altora. Văd suferința oamenilor, dar nu fac nimic ca să-i ajute.
,,N-am putut să rezist într-o lume în care să nu fac nimic, în care să-i las pe cei pe care îi iubesc să sufere și să fie răniți. Dacă aş fi rămas acasă, dacă n-aș fi alergat niciodată după Joon, dacă n-aș fi sărit niciodată în mare, în inima mea ar fi existat o prăpastie – golul de a nu fi făcut nimic.”
La rândul său, Lordul Shin din Casa Lotușilor, celălalt personaj central, m-a surprins plăcut, dând adesea dovadă de milă și compasiune. Este generos, înțelept, statornic, puternic, devotat și loial. Nu dă înapoi niciodată, în vorbe sau în fapte. Interesant e că Mina și Shin sunt opuși în gândire, au convingeri diferite despre zei, dar amândoi se străduiesc să salveze acest tărâm.
,,- Oamenii creează mituri pentru a explica ceea ce nu pot înțelege (…) Dar ție pot să-ți explic, continuă el. Semenii tăi suferă nu din cauza vreunei mari voințe a zeilor, ci din cauza propriilor acte violente. Ei duc războaie care ard pădurile și câmpurile. Varsă sângele care poluează râurile și pâraiele. A da vina pe zei înseamnă a da vina pe pământul însuși. Privește-te în oglindă, pentru a-ți găsi duşmanul.”
De generații întregi, furtuni cumplite fac ravagii în ținutul natal al Minei Song. Oamenii cred că Zeul Mării, cândva protectorul său, i-a blestemat. Prin urmare, în fiecare an, o fecioară este aruncată în apele mării pentru a fi mireasa zeului, în efortul de a-l liniști. Însă miturile spun că doar adevărata mireasă a Zeului Mării poate pune capăt mâniei sale nestăvilite. Mireasa care-l iubește, cea pe care şi el o iubește, numai ea are puterea de a transforma mitul în adevăr.
Shim Cheong, iubita lui Joon, fratele mai mare al Minei, este cea mai frumoasă fată din sat. Din păcate, din cauza frumuseții, ea este destinată să fie mireasa Zeului Mării. Dar în noaptea când urmează să fie sacrificată, Joon pornește pe urmele ei, chiar dacă știe că asta îl va costa viața. Ca să-și salveze fratele, Mina se aruncă în apele mării în locul lui Cheong.
,,Zeii ne-au abandonat. Zeul zeilor, Zeul Mării, vrea tot timpul să ia de la oamenii care-l iubesc – să ia, să ia și să nu dea niciodată.
S-ar putea ca zeii să nu ne îndeplinească dorințele. Dar eu aş putea. Pentru Joon. Eu aş putea să-i îndeplinesc dorinţa.”
Ajunsă pe Tărâmul Spiritelor, un loc între cer și pământ, plin de tot felul de ființe minunate – zei, spirite și creaturi mitice, Mina îl caută pe Zeul Mării și îl găsește cufundat într-un somn vrăjit, fiind prins sub un blestem puternic, care se află la rădăcina naturii sale distructive. În mod instant, între ei se formează Firul Roșu al Sorții, despre care se crede că leagă o persoană de sufletul său pereche.
Din nefericire, Tărâmul Spiritelor nu poate susține o mireasă umană. Cei ca Mina sunt slabi, iar corpurile lor sunt mult mai susceptibile la pericolele acestei lumi. Efectiv, orice ar putea să o omoare, dacă se doreşte asta. Se știe că Firul Roșu al Sorții îi leagă sufletul de Zeul Mării. Dacă ar fi să moară, Zeul Mării ar suferi și el aceeaşi soartă.
În ceea ce-l privește pe stăpânul acestui tărâm, lucrurile sunt mult mai complicate decât par. În fiecare an se adună toate marile case ale regatului pentru a se asigura că legătura dintre Zeul Mării și mireasa lui este ruptă. Dar, în timp ce alții doresc să îl abandoneze, să îl răstoarne sau chiar să îl ucidă pe Zeul Mării, Lordul Shin din Casa Lotușilor îl protejează și păstrează pacea și ordinea în acest tărâm. Pentru ca să-l mențină pe Zeul Mării invulnerabil în fața atacurilor şi pe marii lorzi sub control, cel puțin pentru încă un an, Shin taie firul care l-ar face pe Zeul Mării muritor prin legătura lui cu Mina și, totodată, îi fură tinerei sufletul. Acesta i-l va returna abia după ce ea îl va elibera pe Zeul Mării de blestem. Dar trebuie să se grăbească, pentru că nu are la dispoziție decât o lună. Dacă va întârzia mai mult de treizeci de zile pe Tărâmul Spiritelor, va deveni spirit și-și va pierde sufletul pentru totdeauna. Dar oare va găsi Mina o modalitate de a rupe vraja? Se vor opri odată pentru totdeauna furtunile ucigașe? De ce a fost blestemat Zeul Mării? Ce soartă va avea Mina?
,,- Pretindeți că zeii ar trebui să-i iubească și să le poarte de grijă oamenilor. Nu sunt de acord. Nu cred că dragostea poate fi cumpărată ori câștigată sau chiar obținută prin rugăciuni. Trebuie să fie dăruită liber.”
,,De ce trebuie să ne fie luat tot ce iubim? De ce nu putem păstra pentru totdeauna ceea ce iubim, în mâinile noastre, în siguranță, la căldură și în desăvârșire?”
Carte disponibilă pe site-ul Cartepedia.ro
Felicitari pentru recenzie Alina!