Fantoma de James Swallow - Editura Niculescu

Fantoma, de James Swallow – Editura Niculescu – recenzie

Fantoma

Autor: James Swallow

Editura Niculescu – 2023

GHOST
Traducere Evelina Selea 
Număr pagini: 488

  “O amenințare teribilă iese la suprafață din adâncurile întunecate ale internetului. Un terorist nemilos vrea răzbunare. Pe măsură ce atacurile devastatoare iau amploare, fostul agent MI6 Marc Dane trebuie să facă tot posibilul pentru a găsi figura misterioasă din spatele atacurilor – un criminal fără chip, cunoscut sub numele de Madrigal. Și asta înainte ca teroriștii digitali să arunce lumea în haos.”

“Incitant, provocator!”( The Sun )

  Într-adevăr pentru că de data asta echipa Rubicon are de-a face cu: ”Un inamic nevăzut. O amenințare terifiantă.”

Principala confruntare se mută pe tărâmul cibernetic și este cu atât mai greu de învins.

  Și când mai intervine și trădarea unei persoane în care ai avut încredere, chiar ai considerat-o prietenă… e dureros.

  Ne întâlnim din nou cu personajele din primele două volume, Marc Dane, Lucy Keyes, Malte, Kara Wei.

  Marc aderase la organizația Rubicon când Solomon îi dăduse șansa să schimbe lucrurile în lume: “Solomon se asigurase că Rubicon adera la un cod moral ferm.  Era un om cu o misiune, care își folosea averea pentru a face bine, confruntându-se cu amenințări cărora statele de pe întregul glob nu voiau sau nu puteau să se opună. Acțiuni mici cu consecințe mari. În acești termeni descria fondatorul Rubicon activitatea lor.

Acum Marc și Kara au o misiune diferită de a lui Lucy și Malte.

  Primii doi o urmăresc pe Celeste Toussaint, ale  cărei firme fantomă funcționau ca un paravan,  pentru grupuri care operau în Europa Centrală și în Vest. Aveau informații că își foloseau rețeaua globală pentru intermedierea clandestină de informații secrete, sensibile și periculoase. Manipula viața politică, dezbinând, existau bănuieli că avea legături și cu liderii organizațiilor de extremă dreapta, dar și cu fanaticii de stânga. Erau greu de obținut confirmări din cauza pazei cu care călătorea, a măsurilor digitale și cibernetice pe care și le luase. Mai mult, se știa că face parte din gruparea  numită “Asociația”, ale cărei acțiuni îl impinsesera pe Marc pe drumul de acum. El are ideea de-a folosi singurul moment când putea intra în computerul ei, atunci când mașina era în service. Mașina fiind echipată cu computer de ultimă generație, pentru că Celeste lucra în timp ce călătorea și avea nevoie să fie conectată tot timpul, era singura șansă. De aceea  Marc fusese trimis împreună cu Kara, ea asigurând partea digitală. Nu este ușor, dar reușesc și trimit datele la sediu.

  Kara îl anunță pe Marc, printr-un mesaj, că au o nouă misiune și va ține legătura comunicând doar cu ea. Marc trebuia să meargă în Malta, unde fusese ucis un hacker-Lex, să ajungă la corpul lui, să scoată cipul încastrat și să-i trimită Karei datele. Trebuia de asemenea să-i verifice și locuința, să vadă ce lăsase acesta în urmă. Marc își îndeplinește sarcinile,  dar realizează că fusese folosit de Kara, că misiunea era neautorizată.

  După ce este scos de Solomon din pericol, află și că cea în care avusese încredere dispăruse, se întorsese la grupul din care făcuse parte Ghost 5. Solomon îi știuse trecutul, dar, conform principiilor lui,  încercase să-i acorde o a doua șansă.

  De cealaltă parte Lucy și Keyes au o întâlnire cu un agent de la FBI, și cu Rowan- de la Securitatea de Stat, pe care-l cunoscuseră când reușiseră să  evite ca jihadistii să distrugă Washingtonul. Acesta le cere ajutorul pentru a destabiliza un grup extremist numit “Sfinții Soldați”. Își îndeplinesc misiunea,  dar își dau seama că totul are legătură cu grupul Ghost 5, condus de o femeie numită “Madrigal”. Așa că cele două misiuni se leagă.

  Lex făcuse parte din grupul de hackeri  dar intuise adevărul, care era departe de cea ce susținea Madrigal, încercase să renunțe, să scape, dar din păcate nu era un loc de unde “te puteai pensiona”. Ce nu știau ceilalți era că Lex și Kara avuseseră o relație, apoi ea plecase și chiar încercase să-și schimbe viața. Dar moartea lui Lex o readuce în grup,  hotărâtă să se răzbune pe cei care i-au ucis prietenul.

  Madrigal o primește, avea o slăbiciune pentru ea, cu toată opoziția lui Erik, omul ei de încredere. Ceilalți hackeri sunt bucuroși de revenirea ei. De fapt ei erau motivați de promisiunea șefei că vor câstiga mulți bani, și nu știau cine îl ucisese pe Lex .

  Madrigal pune în practică un program prin care poate intra în toate rețelele, oprește curentul în orașe țintă și locuri importante pentru ea.

De ce? Ce planuri avea? Ce ținte? Cine este  Madrigal?

Veți afla dacă citiți cartea!

  Veți vedea cum Madrigal se folosește de echipa ei pentru a-și realiza planurile, fără să-i pese câte cadavre lasă în urmă.

  Kara se va folosi de ceea ce știa despre Rubicon, chiar despre Marc și Lucy, pentru a împiedica planurile lui Madrigal și a răzbuna moartea lui Lex. Marc va colabora cu specialiștii în computere și programare de la Rubicon, mai ales că recunoaște programul. Mare parte din el fusese creat pe vremuri,  când el lucra pentru serviciile secrete britanice. Programul fusese conceput de serviciile secrete din mai multe țări, era de fapt “un vierme informatic multi-vector”, menit să acționeze împotriva rețelelor inamice și să le neutralizeze. Apoi fiecare țară făcuse alte proiecte, care  să le fie de ajutor, așa că programul devenise nesigur. Proiectul trenase până când fusese distrus de un atac cibernetic masiv, reluarea lui ar fi fost prea costisitoare,  așa că fusese abandonat.

  Dar Ghost 5 îl furase și-l perfecționase. Marc încearcă să-i ajute pe computeristii lui Solomon să-l monitorizeze,  și să-l contracareze. În același timp se implică cu Lucy și Malte în urmărirea grupului. Ei pe de-o parte, dar și Kara, din interior, încearcă distrugerea grupului, fiecare cu motivațiile lui.

Vor reuși? Vor descoperi planurile lui Madrigal ? Vor află motivația ei? Vor afla tainele lui Celeste?

Trebuie să citiți romanul pentru a afla.

  Sunt 500 de pagini de comploturi, urmăriri, lupte, atacuri cibernetice, victime presărate în cale, toate ilustrând nepăsarea unora de-a călca la propriu pe cadavre, pentru a-și atinge țelurile.

Vor triumfa Marc Dane și Lucy în lupta lor?  Cu ce costuri fizice și sufletești?

Veți afla până la final! Așa că lectură plăcută!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.