Dragonul cu inima de ciocolată, Stephanie Burgis-Editura Storia-recenzie

Titlu original: The Dragon With A Chocolate Heart
Traducere: Cosmin Maricari
Editura Storia Books -2017
Număr pagini: 331
   Stephanie Burgis provine dintr-o familie mare, zgomotoasă și iubitoare. Este foarte apropiată de cei doi frați ai săi, așa că nu este o surpriză pentru nimeni faptul că în multe dintre cărțile sale vorbește despre familie.
A crescut în Est Lansing, Michigan, și a fost îndrăgostită de cărți-spre norocul ei, familia mergea săptămânal la biblioteca locală. Pentru că tatăl său i-a citit Stăpânul inelelor și Mândrie și prejudecată când încă nu împlinise un an, au început să îi placă aventurile fantastice și comediile romantice din secol XIX încă de mică. Acum are dublă cetățenie, americană și englezească-s-a născut în America, dar locuiește în Țara Galilor, alături de soțul ei, cei doi băieți ai lor și o pisica tigrată, pe nume Pebbles.
Stephanie Burgis a creat un personaj impulsiv, cu un temperament demn de sufletul său de dragon…
Cititorii vor urmări cu sufletul la gură pățaniile prin care trece Aventurine în această carte plină de culoare. O poveste atractivă pentru fanii tineri ai genului fantasy.- Booklist
   Aventurine este un pui de dragon foarte zvăpăiat. Interdicția de a nu părăsi peștera din munți până nu i se întăresc suficient solzii, asta durând câțiva zeci de ani, o va răzvrăti pe tânăra noastră ,,dragon”.
   Deși părinții ei spun că este prea tânăra să zboare de una singură, ea se simte feroce și curajoasă. Nu suportă să stea închisă printre mormanele de aur și munții de pietre prețioase, nu îi place să învețe nimic, mai ales să citească.

,,Nu pot să spun că m-am întrebat vreodată cum ar fi să devin om. În definitiv, bunicul Grenat a susținut întotdeauna că este mai prudent să nu stai de vorbă cu mâncarea și toți dragonii știu că oamenii sunt cel mai periculos fel de mâncare.
Normal, fiind un dragon tânăr, singurele lucruri pe care le vedem și care aparțineau oamenilor erau bijuteriile și cărțile acestora. Giuvaierele erau încântătoare, însă cărțile pur și simplu mă exasperau. Ce risipă de cerneală! Oricât de tare aș fi strâns ochii, nu reușeam niciodată să citesc mai mult de câteva paragrafe din textul înghesuit și minuscul. Ultima oară când am încercat, am fost atât de frustrată, încât am făcut cenușă trei cărți cu pufăiturile furioase ale respirației mele de foc.”

   Hotărâtă să demonstreze că poate să zboare, să se apere, dar mai ales să vâneze, Aventurine va ieși pe ascuns din peșteră. Tot încercând să vâneze, va da peste prada supremă-un om. Ce bucurie pe tânăra dragon! Ar reuși să dovedească mamei sale de ce este în stare. Problema tinerei noastre este că a dat peste un vrăjitor al mâncării. Aceștia, prin mâncare reușeau să își îndeplinească vrăjile. Cum Aventurine este atrasă de un miros dumnezeiesc de ceva, iar vrăjitorul -om- este hotărât să scape cu viață, îi va pregăti o ciocolată magică.

,,Am strâns ochii și am sorbit lichidul fierbinte și delicios.
Ooo!
Simțurile mi-au explodat de extaz. Am simțit că amețesc de atâta plăcere.
Ciocolată, ciocolată, ciocolată. ..
-Aaah! În secunda următoare, totul s-a dat peste cap în interiorul meu și lumea din jur a devenit neagră.
Primul lucru pe care l-am realizat când am deschis ochii a fost că mă aflăm în alt loc.
Cu doar câteva momente mai devreme, stăteam ghemuită și priveam în jos, înspre omul îmbrăcat cu haine multicolore, care știa să gătească delicios. Acum nu vedeam decât cerul albastru.
Aripile! Unde-mi erau aripile? Nu le simțeam sub mine. M-am grăbit să mă ridic pe toate cele patru picioare…și am picat imediat în nas.
………………………… ………………
-Vrei să vezi cum arăți? a întrebat omul cu o blândețe stranie.
Omul a coborât oglindă direct în față.
De acolo mă privea o femeie foarte tânăra, cu niște ochi aurii și îngroziți.”

   De aici încolo încep necazurile pentru Aventurine. Mai întâi va trebui să se obișnuiască să stea pe picioarele umane, să meargă, să…ceva…nu știa nici ea prea multe. Este o ființă pricăjită, desculță, cu dinţii tociți și cu o blană mare pe cap. Înainte de a pleca, vrăjitorul mâncării a sfătuit-o să meargă în următorul oraș, să între ucenică la o ciocolaterie. În drumul său chinuit va da în cale de Greta și bărbatul său care vor pleca la oraș.

   Aceștia sunt hotărâți să facă din fata prostuță, sălbatică, o slujnică în casa lor. Chiar dacă se lasă dusă în casa acelor oameni, instinctele sale îi spun să fugă cât mai departe. Ea trebuie să devină ucenic. Greu lucru! În primul rând miroase îngrozitor, haina de pe ea, care are imprimat solzii ei adevărați nu o vor ajuta. În oraș ar exista trei ciocolaterii. Primele două sunt elegante, totuși ciocolată este un lux, iar aici va fi dată afară și se va râde de ea.

   Când disperarea și foamea atinge cote alarmante, tânăra va da peste Silke, o fată ciudată, care se ocupă cu diverse tranzacţii, cunoaște diverși oameni, iar strada e casa ei.
   Aventurine va fi prostită să își vândă părul lung până la glezne, iar cu banii obținuți își va lua o rochie. Norocul tinerei dragon face că ucenicul de la Inima de ciocolată, a treia ciocolaterie deschisă în oraș, să fie dat afară. Tânărul acesta nu era oricine, era nepotul primarului din oraș. Ucenic în asemenea loc poți să ajungi dacă te tragi din neam ales. Maestrei ciocolatieră i se va face milă și o va lua sub aripa ei pe Aventurine. Tânăra noastră învață să muncească din greu sub îndrumarea exigentei Marina.
   Necazurile pornesc de la primar și oameni lui, care vor răspândi zvonuri false despre Inima de ciocolată. Silke este hotărâtă, contra cost evident,  să facă rost de clienți. Apar deghizați incognito, însuși regele și cele două prințese.
   Marina se va speria și va refuza să facă ciocolată caldă. În timp ce Horest proprietarul se va certa cu Marina, Aventurine este hotărâtă să salveze ea situația, pregătind ea însăși ciocolata. Poate că ar fi fost toate bune dacă oamenii primarului nu ar fi năvălit în ciocolaterie și nu ar fi preluat controlul împroşcând cu minciuni şi aducând acuzaţii false. Regele va pleca, la fel și toți clienții. Tânăra dragon va fugi și ea, dezamăgirea ei fiind cruntă. Greta o va găsi și o va face servitoare neplătită. Silke va urmări situația și va interveni. Din cupele pregătite pentru rege, unde Ave și-a dorit să salveze Inima de ciocolată, Silke va mânca și va fi mai hotărâtă ca nicicând să ajute. Ave își va da seama că s-ar putea să se fi transformat și ea în vrăjitor al mâncării.
   Familia numeroasă de dragoni din munți este hotărâtă să dea de tânărul lor membru. Când vor veni deasupra orașului, oameni se vor panica, singura care se crede în stare să trateze cu dragonii este Aventurine.
   Ce se va întâmpla mai departe? Vor reuși cu ajutorul ciocolatei să oprească un măcel? Îi va convinge   Aventurine că ea, micul om, este dragonul căutat? Va reuși să oprească războiul?
Cum va evolua relația dintre micul om și dragoni? Vor reuși să o accepte așa cum este?
Va mai fi Aventurine dragon? Sau va rămâne pe vecie om?
   Cineva m-a atenționat! Să am rezerve de ciocolată lângă mine când am să citesc această carte. M-am conformat și am purces în lumea fantastică a dragonilor și a ciocolatei. Cu siguranță o să va delectați cu această carte. Am îndrăgit micul dragon, mai apoi micul pui de om cu inima de dragon și pasiunea pentru ciocolată!
Recomand cu căldură această carte și nu numai. Majoritatea cărţilor de la editura Storia sunt cărți pe gustul fiecărui cititor-de la mic la mare!
 Cartea Dragonul cu inima de ciocolată, de Stephanie Burgis poate fi comandată de pe site-ul Storia Books 
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

11 COMMENTS

  1. Waw… ce acțiune interesantă! Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta, Nicol! Fiind vorba de ciocolată, o voi citi și eu, cu siguranță!
    Într-adevăr, cărțile de la Storia sunt foarte frumoase.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.