Fată înecându-se de Caitlin R. Kierman

Titlul original: The Drowing Girl
Editura: Paladin
Traducere: Flavius Ardelean
Anul aparției: 2015
Număr de pagini: 370

    Caitlin R. Kierman este o scriitoare de origine irlandeză, născută pe data de 26 Mai 1964, în Dublin.  Are numeroase lucrări științifico-fantastice și de groază, zece romane, benzi desenate, colecții de povestiri scurte și nuvele. Cu cartea „Fată înecându-se” câștigă în 2013 Premiul Bram Stoker și este și nominalizată pentru Premiul Nebula.
      „Fată înecându-se” este defapt jurnalul unei tinere care dorește să scape de boala ce i-a răpit bunica și mama. De frică să nu ajungă într-un spital de nebuni, India începe să scrie.
    India Morgan Phelps (Imp – cum o vom întâlni în tot romanul) își vede atât bunica cât și mama sinucingâdu-se în spitalul de Boli Mintale Butler. Ea suferă de aceeași boală: este schizofrenică.
    Imp face psihoterapie, ia pastile și aparent își ține boala sub control căci are o viață normală. Merge la lucru iar în timpul liber pictează.
    Copilăria sa este marcată însă de un tablou, care o va urmări toată viața ei; este vorba despre tabloul „ Fată înecându-se ” pictat în 1898 de Phillip George Saltonstall. În jurul acestui tablou se învârt o groază de legende, pe care Imp le va descoperi ceva mai târziu, atunci când o va întâlni pe Eva Canning.

    Imp este și lesbiană. O ajută pe Abalyn (care este trasgen) pentru a nu rămâne pe străzi și o primește în casa ei. Abalyn făcea recenzii de jocuri video așa că Imp descoperă cu ajutorul ei calculatorul și internetul. Se îndrăgostește. Nu o mai lasă să plece. Asta până într-o seară de Iulie când, în urma unei plimbări cu mașina întâlnește pe marginea râului, o femeie complet goală. E Eva Canning. Acea femeie trezește în Imp coșmaruri de nedescris pentru că seamănă tulburător de mult cu fata din tabloul ce o obseda în copilărie.
    Ședințele la psihoterapeut o ajută să-și țină imaginația în loc deși în mintea ei, Eva, devenea pe rând ba sirenă, ba fantomă, ba lup. Vorbea cu ea și parcă este hipnotizată de ceea ce aduce înăuntrul ei. Chiar Imp recunoaște la un moment dat că a fost nevoită să o inventeze de prea multe ori pentru a scăpa de ea.
    Ca să scape de aceste imagini obsedante, Imp începe să-și pună gândurile pe hârtie și să devină scriitoare.  Va reuși oare până la urma să scape sau se va sinucide ca și celelalte femei din familia ei? Cine este Eva Canning? Există cu adevărat? Sunt întrebări pe care mi le-am pus de fiecare dată când mai citeam câte un rând. Vă las pe voi să descoperiți răspunsurile.
    Mi-a plăcut romanul per ansamblu, deși poate la început pare mai greu de parcurs și de ținut pasul cu Imp și cu imaginația ei. Lumea fantasy și erotică se îmbină perfect creând o imagine de sine stătătoare puternică din punct de vedere psihologic.
    Dacă iubiți acest gen de carte, vă recomand să citiți „Fată înecându-se” căci o veți adora!

Citate care mi-au rămas în minte:
„Râd cât de mult pot. Râd ca să țin lupii la distanță.”
„Cum e să fii prizonier în propria carne, să-ți dorești atât de tare să fii liber, încât moartea devine în cele din urmă o opțiune, așa cum a devnit o opțiune pentru mama și bunica mea.”
„Durere, furie, confuzie. E o aroganță să pretind că aș ști ce simțea în timp ce eu vomitam și scuipam în brațele ei.”

Editura Paladin-logoCartea Fată înecându-se de Caitlin R. Kierman este oferită spre recenzie de către Editura Paladin. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Paladin. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Măli

9 COMMENTS

  1. Îmi plac cărțile gen jurnal. Au o mare tentă de autenticitate. Felicitări, Măli, pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.