Fata pe care el o știa de Tracey Garvis Graves – Editura...

Fata pe care el o știa de Tracey Garvis Graves – Editura Epica – recenzie

Fata pe care el o știa de Tracey Garvis Graves

Fata pe care el o știa, de Tracey Garvis Graves – Editura Epica – recenzie

Fata pe care el o știa

Tracey Garvis Graves

Editura Epica, 2019

Colecția EpicLove

Traducere din limba engleză și note de Raluca Furtună

Număr pagini:304

   Fata pe care el o știa de Tracey Garvis Graves young adult.

   Cunoașteți mitul androginului? Se spune că în vremurile de demult, când chiar se luau munții la trântă, existau niște ființe perfecte prin definiție: androginii. Cu jumătate de corp-femeie și jumătate-bărbat, androginul își cunoștea din naștere sufletul pereche. Zeii, geloși pe fericirea acestor ființe, i-au separat, transformându-i în ceea ce spunem astăzi „bărbat” și „femeie”, și i-au împrăștiat pe întreg Pământul. De atunci, fiecare om își caută jumătatea. Care jumătate? Cea de androgin, firește. Unii nu și-o întâlnesc niciodată, alții… dau din întâmplare peste ea. Este cazul lui Jonathan și al Annikăi, două jumătăți de androgin, perfecți împreună, aproape disfuncționali separați.

  Fata pe care el o știa e studenta la Litere Annika Rose, cea introvertită și defectă în ceea ce privește relațiile sociale, pe care nu le poate înțelege. Preferă liniștea unei partide de șah și ordinea din biblioteci. Încercările ei de a avea o viață de student tipic sunt sortite eșecului, scăpând ca prin minune de un viol. Singura persoană pe care o acceptă în preajma ei și care pare să îi suporte ciudățeniile este colega ei de cameră, din campusul studențesc, Janice.

  Jonathan face cunoștință cu Annika la clubul de șah, unde aceasta obișnuia să își petreacă duminicile. Insistă să joace o partidă cu această fată stângace, care și te privește niciodată în ochi, cu toate că ea protestează și… pierde. Felul ei de a fi îl intrigă și-l farmecă; admiră sinceritatea ei brută, inteligența, frumusețea naturală.

,,Timiditatea mea epuizantă mă împiedica să particip la piesele de teatru organizate de școală sau la alte activități extracurriculare. Dar, asemenea cărților, șahul a umplut un gol în viața mea, unul pe care, până atunci nimeni nu reușise să-l umple. Mi-a luat mult timp să-mi dau seama că mintea mea nu funcționează ca a celorlalți oameni. Eu gândesc în alb și negru. Concret, nu abstract. Jocul de șah, cu strategiile și regulile lui, se potrivea cu viziunea mea asupra lumii. Animalele și cărțile îmi ofereau sprijin, dar șahul îmi dădea ocazia să mă integrez într-un grup.

Când jucam șah, aproape că mă integram.”

   Încetul cu încetul, între cei doi se leagă o relație solidă, tandră și unică prin puritatea ei, dar care se destramă în momente de grea încercare: Annika pierde o sarcină de care nu știa și nu mai poate să treacă peste acest episod. Așa că face doar ceea ce știe ea cel mai bine: să se ascundă.

,,Deși mi se frângea inima, nu mi-am regretat decizia. Cu toate astea,  am plătit scump pentru independența mea, iar pierderea lui Jonathan a fost mai dureroasă decât toate lucrurile care se întâmplaseră înainte, la un loc.

   Jonathan a învățat-o să iasă din carapace, să își exprime sentimente și să nu-i mai fie teamă. Tot el va fi cel care-i va marca involuntar viitorul. Iubirea unei alte femei, diferită total de Annika, i se pare comodă, până când conștientizează cât de superficială este.

  Anii trec și cei doi se întâlnesc întâmplător, cum numai sufletele pereche pot. Ea lucrează la o bibliotecă – visul ei devenit realitate, el activează în domeniul financiar și încearcă să își revină după un divorț dureros. Ambii conștientizează că iubirea lor a rămas aceeași, chiar dacă ei s-au schimbat. Nu se grăbesc, ci își oferă timp să se redescopere și să vindece rănile pe care și le provocaseră unul celuilalt. Și de data aceasta, relația lor este pusă la încercare: 11 septembrie 2001. Și cu asta am spus tot.

   Tare simpatică mi-e Annika! Îmbrăcată în haine largi, cu părul mai mereu nepieptănat, se descalță când vrea să se poată concentra, zvâcnește frenetic din degete când e agitată. Atingerea ierbii e o plăcere pentru ea, dar nisipul și noroiul sunt de nesuportat. Nu suportă gălăgia și nici să conducă mașina, dar, în situații de criză, reușește să își depășească fobiile. Folosește toate aceste strategii ca modalitate de adaptare și de protecție. Când simte însă că nu mai poate, doarme ore în șir, se trezește și doarme iar. Comportamentul  ei ascunde de fapt o tulburare de spectru autist, diagnosticată târziu, când deja fata trecuse prin tot felul de traume provocate de oamenii ignoranți, ce o vedeau ca pe o ciudată. Un nume ciudat pentru o fată ciudată! i s-a spus la un moment dat.

  Romanul de față poate părea într-o oarecare măsură clișeic: un el și o ea se regăsesc după zece ani și retrăiesc iubirea crezută pierdută. Totuși, există o notă de originalitate care îi dă savoare și, chiar dacă tratează teme grave precum abandonul, pierderea și singurătatea, tragicul este estompat de personaje blajine, calme. Aceasta este și atmosfera generală a operei: liniștea din casă,  în timpul furtunii.

   Tracey Garvis Graves este o scriitoare americană. A debutat cu romanul Pe insulă (EpicLove, 2017), care s-a bucurat de mare succes pe piața de carte romantică. Aflăm de pe blogul ei personal că „lucrează intens” la un nou roman.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți young adult

#recenziicarti #bookreview #Epica #TraceyGarvisGraves

 

 

***Andreea Oana Duduman-(Andreea D)***Soție, mamă a trei fete superbe, profesor de limba și literatura română, cu un viciu fără leac: cititul. Când am o carte bună în mână, uit de cotidian. Sunt o persoană practică, cu simțul umorului, însă nu foarte sociabilă; vorbesc doar dacă am ceva de spus. Empatică, iubesc oamenii și mă impresionează poveștile lor. Nu de puține ori mi le-am imaginat subiecte ale unor romane celebre. Respir literatură, eman literatură pe tocuri, pe platforme, în balerini sau în opinci; viața toată e literatură, trebuie doar să observi... .

9 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.