Forme umplute

Salată berlineză – Coastă de porc umplută – Tort ganache – Prajitură cu mere – Meniu Revelion

REVELION -2018

APERITIV

1. Salată berlineză: 1 kg carne vițel fiartă și măcinată +300 gr ceapă (curățată și lăsată în apă rece câteva ore) tăiată mărunt +300 gr castraveți acri tăiați mărunt +1 linguriță de boia (sau pastă roșii – pentru culoare) +piper, sare după gust +câteva linguri de maioneză cât s-o lege bine = se amestecă bine, se dă la rece. Când serviți ornați cu feliuțe de castravete sau gogoșari murați

2. Forme umplute

-găsiți în comerț forme de coșulețe sau ciupercuțe făcute din aluat și sărate

-umpleți formele cu salată de vinete, icre, pastă de brânză așezați pe platou și ornați

3. CIORBĂ DE BURTĂ

-spălăm burta și o punem puțin la fiert în apă cu sare și oțet, apoi o mutăm în altă oală cu apă fierbinte (putem folosi și apă de la carnea de vițel fiartă pt salată)

-adăugăm în apă boabe de piper, 2 morcovi, 2-3 căței de usturoi și lăsăm să fiarbă bine

-când burtă e fiartă o scoatem și dacă nu e tăiată o tăiem fideluţă

-într-o oală punem 2 morcovi dați pe răzătoarea fină și-i călim în puțin ulei, adăugăm burta și zeamă strecurată și lăsăm să fiarbă

-dregem ciorba cu smântână frecată cu gălbenuș de ou

FELUL DOI

1. Coasta de porc umplută:

-o bucată de coastă de porc  cu grăsime pe ea, o spălăm și cu cuțitul bine ascuțit ridicăm ușor carnea de pe oase (lăsăm o gaură prin care vom umple și facem gaură mai mult către șira spinării)

– preparam umplutura din: carne măcinată amestecată cu o ceapă mică tăiată mărunt +2 ouă crude +2-3 ouă fierte tari și tăiate bucăți +1 legătură verdeață +un pic de pesmet cât să lege umplutura

-umplem coasta cu compoziția, apoi coasem locul prin care am umplut (ață de culoare închisă)

– condimentam coasta și o punem în tavă cu apă la copt

-când e aproape gata ungem coasta cu un amestec de muștar și miere și lăsăm la cuptor să facă crustă

-serviți cu cartofi, orez sau murături

2. Friptură de vițel picantă:

-tăiem feliile de carne, le punem la fiert în apă cu sare până se moaie puțin

-punem carnea în tavă, condimentam cu piper multicolor, curry, chili, coriandru praf, lemon gras, pastă de ardei iute

-adăugăm o crenguță de cimbru, apa în care a fiert carnea, un păhărel de alcool și băgăm tava la cuptor

-aveți grijă când scade apa să întoarceți friptura pe ambele părți

PRĂJITURĂ

1.Tort ganache:

a).Blat:

-8 ouă +1 vârf de cuțit de sare +7 linguri de zahăr +2 plicuri de zahăr vanilinat +1 praf de copt +8 linguri de făină +3 linguri de cacao +2 linguri de ulei

-batem albușurile cu praful de sare, zahărul și zahărul vanilinat până devine lucios. Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm, punem făina amestecată cu praful de copt și cacao. Adăugăm uleiul și amestecăm bine.

-turnam compoziția într-o tavă (detașabilă cu diametru de 26cm) și coacem la 160 gr timp de 45 minute

-după răcire tăiem blatul în 3 părți

-dacă vă place însiropat când punem crema putem face un sirop din 4 linguri de zahăr caramelizat și un pahar de apă

b) Crema:

-450 ml smântână pentru frișcă +450 gr ciocolată menaj +120 gr zahăr +120 gr unt +200 ml smântână din care batem frișcă

-într-o oală punem smântâna pentru frișcă (450 ml) pe foc până dă în clocot, adăugăm zahărul și ciocolata, tragem oala de pe foc și amestecăm continuu până se topește toată ciocolata, apoi adăugăm untul amestecând energic să se omogenizeze. Punem crema la frigider peste noapte sau cel puțin 3 ore. Scoatem crema de la frigider turnam cele 200 ml frișcă peste ea și mixăm bine

Umplem tortul și ornam după imaginație

2. Prajitură cu mere cu foi:

a) foile: 10 linguri zahăr +10 linguri lapte +10 linguri ulei + 5 gălbenușuri de ou +1 praf de copt stins +cam 500-600 gr făină = frământăm un aluat potrivit să putem întinde foi

-coacem 3-4 foi pe dosul tăvii

b) crema: 3 -3,5 kg de mere curățate le dăm pe răzătoarea mare, le punem în cratiță pe foc cu 1 linguriță de scorțișoară și zahăr după gust. Când  scade zeama se pun merele fierbinți între foi în loc de cremă.

c)-spuma de la cele 5 ouă se bate cu 200 gr zahăr și 1 lingură oțet pe aburi

Montarea prăjiturii:

-foaie +mere +foaie +mere +foaie +mere +foaie = și lăsăm prăjitură să se răcească

-când e rece punem deasupra spuma bătută și punem prăjitura în frigider

-înainte de servire o presăram cu cacao sau ciocolată rasă

Poftă Bună!

Sărbători Fericite!

La mulţi ani 2019!

Reţete culinare

culinar

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.