Tartă cu smochine și telemea – Sufleu de cartofi cu cașcaval – Meniu...

Tartă cu smochine și telemea – Sufleu de cartofi cu cașcaval – Meniu de Revelion

by -
1
Tartă cu smochine și telemea - Sufleu de cartofi cu cașcaval - Meniu de Revelion

Tartă cu smochine și telemea – Sufleu de cartofi cu cașcaval – Meniu de Revelion

1.APERITIVE

1.Tartă cu smochine și telemea (Iliuţa)

  • aluatul îl facem din 300 g făină de grâu, 120 g unt de 80 % grăsime, 150 g telemea sărată, 2 ouă și 2 linguri de apă.
  • aluatul obținut se frământă până devine nisipos la atingere.
  • îl lăsăm pentru 30 minute la frigider.
  • la final îl punem într-o tavă de tartă și îl mai lăsăm pentru încă 30 minute la frigider.
  • 150 g telemea dulce sfărâmată se adaugă peste aluat.
  • 9 -10 smochine tăiate în două fiecare, se așează peste stratul de telemea.
  • adăugăm pe fiecare smochină cremă de oțet balsamic .
  • tarta o dăm la cuptor pentru 25 minute la 180 grade în cuptorul încălzit în prealabil.
  • la final adăugăm nuca măcinată grosier și o mai lăsăm pentru aproximativ  5 minute până se rumenește
  • Poftă bună!

2. Sufleu de cartofi cu cașcaval (Iliuţa)

  • se fierb 500 g cartofi.
  • separăm gălbenușurile de albușuri la 4 ouă.
  • gălbenușurile le adăugăm peste cartofii zdrobiți, punem 200 g cașcaval răzuit, 50 ml lapte, sare și piper după gust.
  • albușurile le batem spumă și le adăugăm peste celelalte ingrediente.
  • rezultată o punem în forme mici rotunde pe care le băgăm în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 15-20 minute.

3.Salată de ton, fasole roșie și porumb (Iliuţa)

  • 2 conserve de ton în ulei sau suc propriu( 400 g), o cutie de porumb fiert (340 g ),o cutie de fasole roșie( 400 g ), 100 g măsline tocate feliuțe și o ceapă tăiată felii, se amestecă într-un castron .
  • adăugăm 2 linguri muștar de masă și o linguriță ulei de măsline, piper și zeamă de lămâie după gust.
  • se lasă la frigider pentru câteva minute înainte de a o servi.

2. Supă cremă de ciuperci:

  • 500 gr ciuperci le curățăm,le tăiem bucăți mai mari și le dăm 2-3 clocote în apă cu sare
  • strecurăm ciupercile și le mutăm în altă oală, adăugăm, 1 morcov și un cartof și punem la fiert
  • când ingredientele sunt fierte, mixăm legumele, le punem în altă oală și adăugăm din apa în care au fiert cât considerăm că e necesar (depinde de consistența pe care o vrem la ciorbă)
  • punem oala pe foc, potrivim de sare, piper, curry și lăsăm câteva clocote
  • presăram cu mărar tăiat fff mărunt
  • se poate servi așa sau dreasă cu smântână

3.Friptură de vițel picantă:

  • tăiem feliile de carne, le punem la fiert în apă cu sare până se moaie puțin
  • punem carnea în tavă, condimentăm cu piper multicolor, cury, chili, coriandru praf, lemon gras, pastă de ardei iute
  • adăugăm o crenguță de cimbru, apa în care a fiert carnea,un păhărel de alcool și băgăm tava la cuptor
  • aveți grijă când scade apa să întoarceți friptura pe ambele părți

4.Coastă de porc umplută:

  • o bucată de coastă de porc  cu grăsime pe ea, o spălăm și cu cuțitul bine ascuțit ridicăm ușor carnea de pe oase (lăsăm o gaură prin care vom umple și facem gaura mai mult către șira spinării)
  • preparăm umplutura din: carne măcinată amestecată cu o ceapă mică tăiată mărunt+2 ouă crude+2-3 ouă fierte tari și tăiate bucăți+1 legătură verdeață+un pic de pesmet cât să lege umplutura
  • umplem coasta cu compoziția,apoi coasem locul prin care am umplut(ață de culoare închisă)
  • condimentăm coasta și o punem în tavă cu apă la copt
  • când e aproape gata ungem coasta cu un amestec de muștar și miere și lăsăm la cuptor să facă crustă
  • serviți cu cartofi, orez sau murături

5. Tort ganache (Voichița)

a).Blat:

  • 8 ouă+1 vârf de cuțit de sare+7 linguri de zahăr+2 plicuri de zahăr vaniliat +1 praf de copt+8 linguri de făină+3 linguri de cacao+2 linguri de ulei
  • batem albușurile cu praful de sare, zahărul și zahărul vaniliat până devine lucios. Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm, punem făina amestecată cu praful de copt și cacaoa. Adăugăm uleiul și amestecăm bine.
  • turnăm compoziția într-o tavă (detașabilă cu diametru de 26cm) și coacem la 160 gr timp de 45 minute
  • după răcire tăiem blatul în 3 părți
  • dacă vă place însiropat când punem crema putem face un sirop din 4 linguri de zahăr caramelizat și un pahar de apă

b)Crema:

  • 450 ml smântână pentru frișcă+450 gr ciocolată menaj+120 gr zahăr+120 gr unt+200 ml smântână din care batem frișcă
  • într-o oală punem smântână pentru frișcă (450 ml)pe foc până da în clocot,adăugăm zahărul și ciocolata,tragem oala de pe foc și amestecăm continuu până se topește toată ciocolata, apoi adăugăm untul amestecând energic să se omogenizeze. Punem crema la frigider peste noapte sau cel puțin 3 ore. Scoatem crema de la frigider turnăm cele 200 ml frișcă peste ea și mixăm bine

Umplem tortul și ornăm după imaginație

6.Prăjitură cu nucă (Zebra):

  • foile:1/2 kg făină+150 gr untură (unt, margarină)+10 gr drojdie (un cub mic) muiată cu puțin lapte călduț+3 gălbenușuri de ou+3 linguri de zahăr+1 vârf de cuțit de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie+coajă rasă de la o lămâie = le frământăm cu puțină apă
  • împărțim aluatul în 4 părți egale și lăsăm să stea puțin până facem “crema”
  • “crema”: amestecăm 300 gr nucă măcinată+300 gr zahăr+2-3 plicuri de zahăr vaniliat
  • un gem aromat preferabil de caise
  • foile le întindem și le punem crude
  • montăm prăjitură în tava unsă și tapetată  astfel: foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie+gem+”crema”+foaie
  • punem prăjitura la copt
  • o tăiem rece în tavă și presărăm cu zahăr praf

7.Pișcot cu vișine:

  • frecăm 4 gălbenușuri cu 300 gr zahăr+10 linguri apă fiartă (punem în 3 tranșe)+8 linguri de ulei+1 zahăr vaniliat+1 praf de copt stins+14-16 linguri de făină=omogenizăm
  • albușurile le batem spumă cu 100 gr zahăr și le amestecăm cu prima compoziție
  • turnăm pișcotul în tava unsă și tapetata
  • visinele fie că sunt congelate, proaspete sau din compot trebuie scurse fff bine date puțin prin făină și puse pe toată suprafața pișcotului
  • punem tava în cuptor
  • tăiem pișcotul rece, presăram deasupra zahăr praf
  • Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.