Fosfene dintr-o altă viață de Mihai Cotea

Fosfene dintr-o altă viață, de Mihai Cotea – Editura Singur – recenzie

Fosfene dintr-o altă viață

Autor: Mihai Cotea

Editura Singur

Pagini 107

Fosfene dintr-o altă viață de Mihai Cotea – poezii.

   Sunt fericita cititoare a tot ceea ce a scris Mihai: Vremea tornadei; Eu și Mia; Oameni și granițe și Fosfene, cartea despre care o să scriu câteva cuvinte.

    M-am obișnuit cu stilul de scriere al lui Mihai în proză. Urmăresc blogul lui „ Colțul cultural” și am înțeles că iubește poezia, din traducerile unor poezii publicate pe blog. Totuși, poeziile cuprinse în volumul Fosfene m-au surprins plăcut.

  Poezii moderne, fără semne de punctuație, cu versuri inegale, rima folosită din când în când, versurile lipsite de măsură. Cuvinte țintă într-o construcție diferită în care versurile se aliniază la cotorul cărții și nu la începutul paginii.

   Într-o conversație cu un profesor de limba română analizam poeziile marilor clasici și am căzut de comun acord că nu știe nimeni ce a vrut poetul să spună, e important ce a înțeles cititorul, iar eu din versurile lui Mihai am rămas cu o stare de meditație.

  Mi-a părut că autorul este un bun observator care rezonează foarte bine cu sufletele neînțelese, ascunzând în versuri nu tocmai simple amărăciunea prezentului în care toți trăim. O lume în care toleranța e la ea acasă, descrierea vagă a unui prezent care nu mai este al nostru. Un suflet la fel de falit ca buzunarele.

„                                                                        eu sunt eu

                        știu ce-i în mine nu te supăra că-ți spun

                          demnitatea îmi parvine doar de rămân

                                                                              Cel ce sunt

                                   să mă neg e-o amăgire am făcut-o

adeseori am văzut ’n a mea privire cum o haită de suri

                                                           nori mă transpare

                                   în amintire-i curată dezamăgire

                                                      am visat iar în culori

                                                                      eclectic 3/5”

  Fosfene mi-a părut un strigăt de disperare al sufletelor pierdute în întuneric, dar căutând lumina în flori, crepuscul, visuri de iubire.

   Spuneam despre romanele lui Mihai că sunt profunde și mă întrebam unde are loc atât de multă sensibilitate într-un om așa mic. Acum vin și confirm cele spuse, adăugând volumului de față  puțină ironie într-un mod unic și diferit de ceea ce am citit eu până acum. Nerenunțând la sensibilitate, dar conștientizând o doză mică dezamăgitoare s-au creat mici capodopere de artă.

  Alături de poeme întâlnim câteva texte de proză foarte scurtă în care am recunoscut stilul autorului de la romane.

  Pentru Mihai poezia este un joc de cuvinte, poate neînțeles pentru unii, dar care este destinată unui public cunoscător și deschis la o viziune nouă.

   Mă bucur că am descoperit un autor român plin de înțelepciune tânără, cu un viitor promițător. Sper doar ca meritele lui să-i fie recunoscute în timpul vieții, bucurându-se de recunoștința bine-meritată.

Felicitări și succes, Mihai!

Mi-a făcut plăcere să te citesc din nou. Pe data viitoare!

Mihai Cotea facebook

Autori români

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

9 COMMENTS

  1. Felicitări pentru recenzie, Vero! Îmi place foarte mult titlul, îmi plac și versurile. Poartă în ele o emoție deosebită. Felicitări autorului și mult succes în continuare!

  2. Mulțumesc din suflet, Vero! Foarte frumos ai scris și din inimă, nu mă îndoiam că vei ajunge la miezul versurilor mele. Mă înclin sufletului.

  3. Mulțumesc din suflet, Vero! Foarte frumos ai scris și din inimă, nu mă îndoiam că vei ajunge la miezul versurilor mele. Mă înclin sufletului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.