Ochiul dragonului de Ruxandra Ivancescu-Editura Tracus Arte
Ochiul dragonului de Ruxandra Ivăncescu-Editura Tracus Arte-recenzie
Editura Tracus Arte, 2012
Nr. pagini: 580
Ruxandra Ivăncescu s-a născut în 25 iulie 1963, la Braşov. Este absolventă a Facultăţii de Filologie (secţia română-engleză) a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. A debutat publicistic în revista studenţească Echinox din Cluj (1984) şi a colaborat, de-a lungul anilor, la revistele Echinox, Astra, Vatra, Interval, unde a publicat eseuri, studii critice şi cronici literare. A publicat volumele: O nouă viziune asupra prozei române contemporane (Paralela 45, 1999), Ştefan Agopian (monografie) (Aula, 2000), Paradisul povestirii – memorie şi realitate trăită în povestirea tradiţională (Paralela 45, 2004). Ultimul volum menţionat reprezintă teza de doctorat a autoarei, susţinută în 2003 la universitatea clujeană. Ruxandra Ivăncescu a coordonat, împreună cu Ana Popescu, volumul 111 române celebre într-o singură carte, publicat în 1989 la Editura Paralela 45. În 2008 a scris ”Ochiul dragonului”, carte premiată pentru debut de către Uniunea scriitorilor.
Ca primă impresie, romanul ”Ochiul dragonului” este impresionant prin volumul mare de date istorice reale – care duc în timp la istoria unor mari familii domnitoare din Valahia și Moldova care se trag din Vlad Dracul – cu măiestrie împletite într-o poveste contemporană petrecută în decorul munților Bavariei. Acțiunea cărții este captivantă, gen roman de aventuri, dar trebuie citită pe îndelete și cu atenție, întrucât, pe lângă povestea în sine, oferă multe informații de cultură generală. Cartea are multe personaje, acțiunea se duce pe planuri multiple aflate în timpuri diferite, pentru ca din fiecare să se desprindă câte un fir care în final se împletesc între ele pentru a lămuri intriga romanului. Nu se citește ușor, dar merită efortul, e un roman spectaculos care îmbină toate elementele de mai sus și în plus o mare doză de mister și supranatural, ceea ce mie îmi place în mod deosebit. Cartea face multe referiri la ”Dracula”, romanul irlandezului Bram Stoker. Eu îl citisem, ceea ce mi-a fost de folos pentru a înțelege multele analogii și trimiteri la acesta. Totodată, se fac multe referiri la mitologie și credințe străvechi, simbolism, egiptologie și zeități, cum ar fi Isis, ”zeița cu o mie de nume”.
Acțiunea cărții are ca punct de plecare Castelul Ambras, din Tirol, 5 iulie 2007 (datele au o mare importanță, după cum veți vedea), unde suntem martorii unui jaf. Trei indivizi fură o foarte prețioasă bijuterie – ochiul dragonului, un smarald uriaș străjuit de gheare de aur. Nu reușesc să ajungă foarte departe, întrucât au un accident de mașină și ajung în stare gravă la spital, fără să-și aducă aminte ce li s-a întâmplat. Nu aveau de unde să știe, dar toți cei care intrau au încercat să fure acest talisman de-a lungul timpurilor au avut aceeași soartă, chiar mult mai rea. Și de fiecare dată, în preajmă apărea o tânără superbă, cu păr negru ca mătasea, cu ochi adânci ca noaptea și o voce învăluitoare…
În aceeași zi, Michael, un tânăr student la medicină, venit să-și petreacă vacanța la mătușa sa, ieșind în fața casei, vede trecând salvarea (care îi purta pe cei trei răniți) și echipajele de poliție. Nu are timp să se întrebe ce s-o fi întâmplat, când o walkirie modernă, o superbă tânără cu păr lung negru și voce învăluitoare oprește în trombă o motocicletă în fața lui și îi pune în mâini o borsetă pe care îi spune să o ducă la castelul Ambras.
Ajuns la castel, Michael face cunoștință cu Richard Krause, directorul muzeului și cu tânărul călugăr Alexis. Aceștia îi cred povestea, ba, mai mult, chiar faptul că putuse ține piatra în mâini să o aducă la castel fără să pățească nimic, era un indiciu că el era o persoană specială, aleasă în mod intenționat de misterioasa femeie în negru să ajungă în acea zi la castel.
Aflăm despre visele premonitorii ale lui Michael, în care vedea cavaleri din alt veac atât de clar încât îi putea descrie pe ei și blazoanele lor. I le povestește fratelui Alexis, iar acesta pune cap la cap toate indiciile și semnele și realizează că Michael e, nici mai mult, nici mai puțin decât urmașul lui Vlad Dracul, stră-strănepotul lui Petru I, descendentul acestuia, care după ce abdicase în 1591 își petrecuse anii de exil chiar aici, la castelul Ambras. Lăsase în urma sa un manuscris și un testament în care spunea că opera sa secretă va fi dezvăluită urmașului care se va înfățișa la castel în ziua de șapte a lunii a șaptea în anul 2007, și doar el le va putea desccifra! Se pare că urmașul a sosit…
”Sudentul închise ochii, trase aer în piept și rupse primul sigiliu. Acesta parcă atît așteptase, pentru că se desfăcu înaintea sa, fără să fi fost atins de cineva. Literele îngrijite se aliniau ăn cuvinte latine:
”Io Petru Voievod, din familia Prea Puternicilor Domni ai Valahiei Transalpine, din regeasca familie a Corvinilor, Eu, Petru, fiul lui Mircea Voievod, Eu Petru, cel mai nevrednic dintre urmașii vestiților și puternicilor Domnitori, am așternut aceasta pentru știința copilului din alt veac, născut din sângele nostru, ce va purta iarăși, după multe veacuri de adormire, Piatra Dragonului. Cufundă-te în fântâna timpului, și înțelege faptele celor șapte cavaleri ce au purtat Piatra Dragonului.Și după ce te vei fi dumirit de faptele lor o vei vedea pe EA…
Vei ține în mâna ta piatra dragonului, o vei așeza în fața filei scrise de mine și, în vreme ce Luna Roșie va însufleți piatra, vei citi prima dintre Istorii….
Copile din alt veacinima mea sângerează când mă gândesc la grelele încercări ce te așteaptă. Dar nu te teme, citește fără preget, căci îți va sosi ajutor. După ce vei trece de jumătatea acestor istorii puterile celor înfățișați aici se vor întrupa. Atunci poarta se va deschide, și cei ce ne dușmănesc nu ne vor putea birui.”
” (…) puteri mai presus de cele omenești, aflate într-o cumpănă fragilă, s-au trezit la viață.Și s-au dezlănțuit asupra lumii. Apoi iarăși au tăcut o vreme. Ele însă vor fi descătușate, și se vor lupta între ele, prinzând la mijloc destinele oamenilor, când urmașii noștri vor citi istoriile.”
Cartea ne poartă prin șapte istorii din alte timpuri, în care îi vom cunoaște pe cavalerii care au purtat Piatra Dragonului și vom afla ce povestea acestora. Primele trei istorii se dezvăluie astfel: în Sibiul anului 1526, la puțină vreme după bătălia de la Mohacs îl aflăm pe Mircea cel Mare și cum a întâlnit-o pe cea care îi va fi soție, Maria Despina; în 1560, la Alep, în Siria, aflăm despre Alexandru, fiul voievodului Mircea, aflat aici în exil, care va ocupa ulterior tronul Valahiei; apoi aflăm istoria lui Petru Vodă, Domn al Moldovei – fiu al lui Mircea Vodă și al Mariei Despina, fratele lui Aexandru – până la abdicarea sa în 1591 și plecarea în exil, ajungând în cele din urmă la Castelul Ambras, acesta fiind autorul manuscriselor care se cer deslușite. Cine sunt ceilalți patru purtători ai talismanului, vă las să aflați singuri.
Aceste istorii se intercalează cu povestea din prezent, unde fascinante personaje se adaugă acțiunii, apariția fiecăruia exact la momentul oportun nefiind deloc întâmplătoare. Personajele sunt numeroase, bine descrise, iar noi le vom cunoaște pe rând, pe măsură ce își aduc aportul la acțiunea cărții și le vom îndrăgi, sau nu…
Cartea mi-a adus foarte bine aminte de romanele lui Dan Brown, ceea ce e un plus, întrucât îmi place foarte mult stilul acesta în care se caută indicii pornind de la descifrarea unor manuscrise, iar elementele se așează treptat la locul lor, ca într-un puzzle.
Ce forțe întunecate va declanșa citirea istoriilor, ce fapte vor ieși la iveală, cum le vor face față eroii noștri, și cum le vor influența acestea destinul, rămâne să aflați citind acest roman interesant, foarte bine documentat și frumos construit, piesă cu piesă. Nu lipsesc nici poveștile romantice, iar în final vom sărbători nu una, ci trei logodne despre care citim cu bucurie, dar nu vă dezvălui mai mult, doar vă recomand această carte cu istorii, legende și mituri împletite în firul contemporan al acțiunii, în care avem parte din plin de aventuri, mister, suspans și un strop de magie.
Recenzia m-a convins că este o carte foarte interesantă, pe care doresc să o citesc și eu. Felicitări!
Felicitări pentru recenzie 😀
Ella, felicitari! Imi place recenzia si cartea pare cu adevarat interesanta!
superba recenzia,iar subiectul carti imi face cu ochiul,am trecut cartea pe lista mea!
Felicitari, Oli ! O noua carte si pe lista mea !
Imi place recenzia ta, Oli, iar cartea mi-a atras atentia. O pun pe lista. Felicitari!
Oli este foarte interesanta descrierea cartii, nu ma gandeam ca poate ascunde atatea detalii.
Foarte ispititoare recenzia ta Oli! Felicitari!
Felicitari pentru recenzie, draga mea Oliviana!
Interesanta, dar nu stiu daca m-as aventura. Miultumesc de prezentare!
Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca va place recenzia mea, cartea e cu adevarat foarte interesanta, iar pentru pasionatii de istorie e chiar de pus pe lista cu prioritate!
Felicitari pt recenzie Ella. Zic pass. Prezentata bine cartea doar ca nu ma passioneaza istoria
Multumim pentru frumoasa prezentare. Imi dau seama ca este o carte care intr-adevar merita citita.
O recenzie atractiva, mai ales ca are si subiect istoric :).
felicitari!interesanta si cuprinzatoare carte!
La cat de pasionata sunt de istorie, cred ca mi-ar fi pe plac acest roman. Multumim pentru recenzie!
Cu drag!
Multumesc! locco_smiley_21
Am cartea! In sfarsit am cartea! Abia astept sa o citesc!