Hoții de fum – Sally Green – Editura Young Art - recenzie

Hoții de fum – Sally Green – Editura Young Art – recenzie

Hoții de fum

Autor. Sally Green

Titlul original: The Smoke Thieves

Traducere: Oana Dușmănescu

Editura: Young Art

Data apariţiei: 2022

Nr. de pagini: 600

Gen: fantasy, romance, young adult

Eroi de neuitat și secrete greu de ascuns

   Cu toate că romanul ,,Hoții de fum” mi-a atras atenția din prima clipă în care l-am văzut pe Cartepedia, am fost puțin rezervată în privința lui. Trebuie să recunosc că nu sunt la prima întălnire cu scrierile autoarei Sally Green. Am citit cu mare drag trilogia ,,Jumătatea rea”, însă finalul nu prea mi-a placul. Firește că îmi este fost teamă să nu fiu dezamăgită și de această dată, atunci când am să ajung la sfârșitul trilogii. Totuși, am luat decizia să îi dau o șansă, curiozitatea fiind mult prea mare.

  Spre marea mea bucurie, această fantezie medievală a reușit să mă surprindă într-un mod neașteptat de plăcut. Intriga plină de mister, stilul fluid de scriere, acțiunea alertă, atmosfera tensionată, latura romantică, umorul, personajele bine conturate, situațiile limită – toate aceste lucruri m-au făcut să citesc cartea cu mare plăcere. Iar faptul că povestea este narată de fiecare personaj în parte, mi-a dat posibilitatea să le descopăr gândurile, să le înțeleg mai bine acțiunile, dar și dorinţa lor de răzbunare.

  Autoarea a știut să-și aleagă bine subiectele, și-a pus personajele în situații limită, motiv pentru care, pe parcursul lecturii, am stat cu sufletul la gură, întrebandu-mă ce se va întâmpla mai departe. De asemenea, nu pot să ascund că, deși acțiunea este una alertă, îndemnându-mă să parcurg în mare viteză fiecare capitol, anumite evenimente m-au făcut să pun din când în când frână pentru a le digera.

,,Tash crezuse că demonii erau înspăimântători, dar oamenii puteau fi la fel de răi.”

  Povestea ne prezintă cinci personaje principale, care provin din regate și medii diferite, fiecare având propria călătorie de parcurs și un rol important de jucat: Tash – o vânătoreasă de demoni; Catherine – o prințesă care se pregătește pentru o căsătorie din interes; Ambrose – un soldat în Garda Regală care a jurat s-o protejeze pe Catherine, fiind foarte îndrăgostit de ea; March – un servitor care complotează să se răzbune împotriva stăpânului său, prințul Thelonius din Calidor, pentru că a trădat poporul abasc; Edyon – un cleptoman fără leac care încearcă să-și facă un rost în viață. Drumurile lor se vor încrucișa în cele din urmă, apoi vor porni în marea lor aventură, din care nu vor lipsi intrigile politice, luptele pentru libertate sau pentru mai multă putere, poveștile de iubire, trădările și alianțele. Toate aceste cinci personaje vor încerca să descopere misterul fumului de demon.

  Mi-a plăcut stilul de scriere al autoarei, care descrie momentele și întâmplările cu un talent aparte, care te face să vizualizezi perfect acțiunea, dar și personajele principale. Nu mi-a fost greu să le urmăresc poveștile și gândurile, deoarece ele au personalități și calități distincte. Cu toate că i-am îndrăgit pe toți cei cinci protagonisti, numai de personajele principale feminine am reușit să mă atașez, asta datorită calităților lor.

  Tash este curajoasă, iute la minte, vioaie, obraznică, dar și ușor de îndrăgit. Este vânător de demoni, lucrează pentru maestrul ei Gravell, care a cumpărat-o de la familia ei încă de când avea nouă ani, și face toate chestiile periculoase. Ea este momeala demonului, în timp ce aleargă ca vântul și atrage demonii în capcana lui Gravell, pentru ca el să poată colecta fumul (sângele demonilor) care este eliberat la moartea lor, apoi să îl vândă ca drog. Întregul proces de ucidere a demonilor şi de vânzare a fumului de demon este ilegal, dar oamenii şerifului nu-i deranjează dacă sunt discreți.

  Prințesa Catherine, fiica regelui Aloysius din Brigant, este de departe cel mai captivant personaj, ea având cel mai mult de îndurat. I-am admirat inteligența, ingeniozitatea de a-și croi un drum în viață, faptul că a știut cum să profite de circumstanțe, acționând puțin cate puțin. Dacă tatăl lui Catherine domnea prin intermediul fricii, ea voia să fie opusul lui. Era obișnuită cu teama și ura, să stea în gardă zi și noapte din cauza unei priviri dubioase sau a unui cuvânt nepotrivit.

  Din nefericire, tiranul ei tată o silește să se logodească cu o persoană pe care nici măcar nu a cunoscut-o, prințul Tzsayn, moștenitorul tronului din Pitonia, astfel ca relațiile şi, mai important decât atât, negoțul să se îmbunătăţească şi ca gaura neagră din vistierie să fie umplută. De asemenea, bănuind că fiica lui simte o anumită admirație sau atracție față de Ambrose Norwend, garda ei de corp, regele îi ordonă să asiste la execuția surorii tânărului soldat, pentru a-și dovedi loialitatea. Și, mai important decât orice, trebuia să dovedească faptul că nu era trădătoare, cu simțirea, gândul sau fapta. Trebuia să înțeleagă consecinţele care vor apărea dacă nu urmează planurile pe care le avea pentru ea.

   

,,Catherine știa că ăsta era adevărul. În curând se va mărita cu un om pe care nu-l întâlnise niciodată, dar mintea şi inima îi erau în altă parte. Nu se putea abține să se gândească la Ambrose în mod constant, adora discuțiile pe care le purta cu el, tânjea să fie aproape de el și, da, îi atinsese odată brațul. Desigur, dacă Ambrose ar fi atins-o pe ea, ar fi fost executat, dar nu vedea de ce nu-l poate atinge ea pe el. Dar aceste gânduri şi o singură atingere erau oare cu adevărat nişte acte de trădare?”

  Lady Ann Norwend a fost acuzată că ar fi avut o relație cu un bărbat căsătorit, că a refuzat să se prezinte în fața regelui și că a ucis unul dintre gardienii regelui. Deși a fost torturată, ea reușește să-I comunice prințesei câteva semne non-verbale înainte de a fi ucisă. Ulterior, Catherine reușește să înțeleagă două semne, „fumul demonului” și „băieți”, dar nu știe care este semnificația celui de-al treia semn, dar și ce rezultă din asta.

  Lucrurile încep să se complice cu puțin timp înainte ca prințesa Catherine să plece spre casa logodnicului ei, atunci când Ambrose este forțat să-i apere onoarea, dar ajunge să-și trădeze regele și devine un fugar. El va încerca să afle ce secrete deținea sora lui și motivul real pentru care a fost ucisă. De asemenea, March, servitorul prințului Thelonius din Calidor, complotează sa se răzbune împotriva stăpânului său, iar pentru asta trebuie să-l găsească pe fiul nelegitim al prințului. Oare despre cine este vorba? De ce este acest fiul nelegitim atât de important? Setea de răzbunare a lui March față de Thelonius va dispărea? De ce Lady Anne voia să o avertizeze pe Catherine în privința fumului de demon? Ce mesaj i-a trimis? Ce plan și-a făcut regele Aloysius din Brigant? De ce este atât de important fumul de demon? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

  ,,Hotii de fum” își poartă cititorii într-o lume fantastică, plină de aventuri periculoase, scene dramatice, comploturi, situații neprevăzute, iubiri imposibile, trădări și răzbunări.
Intrigile politice, răsturnările de situație, dar și relațiile complicate dintre personaje, te țin conectat cu povestea până la final.

Carte disponibilă pe cartepedia.ro

recenzii cărți

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.