Cult de Camilla Lackberg și Henrik Fexeus – Editura Trei – recenzie blog tour Crime Club
Cult, de Camilla Lackberg și Henrik Fexeus – Editura Trei – recenzie blog tour Crime Club
Cult
Autori: Camilla Lackberg și Henrik Fexeus
Editura Trei / 2023
“Camilla Lackberg a debutat în 2003 cu Prințesa ghețurilor, primul volum al seriei Fjallbacka, primit cu entuziasm de critici și care i-a adus în scurt timp un număr imens de cititori. Consacrarea sa ca autoare de bestselleruri a venit odată cu cel de-al treilea roman al seriei, Cioplitorul în piatră, nominalizat pentru ,,Cel mai bun roman crime al anului” de Swedish Crime Writers’ Academy. Lackberg este unul dintre cei mai citiți autori suedezi, cu cărți vândute în 30 de milioane de exemplare în peste 60 de țări. A scris 10 volume din seria bestseller internațional Fjallbacka, urmate de două romane din seria Faye Adelheim.
La Editura Trei, au apărut: Cult, Cioplitorul în piatră, Fauritoarea de îngeri, Sirena, Paznicul farului, Copilul german, Imblanzitorul de lei, Prințesa ghețurilor, Vrăjitoarea, Colivia de aur, Piază rea, Predicatorul și Aripi de argint.”
“Henrik Fexeus, psiholog de profesie, este unul dintre cei mai apreciați conferențiari suedezi. A realizat experimente psihologice spectaculoase la SVT și TV4 și a debutat în 2007 cu volumul Arta de a citi gândurile (publicat în limba română la Editura Trei). Cărțile lui au fost premiate, s-au vândut în peste un milion de exemplare și au fost traduse în peste 30 de limbi. A debutat în literatură cu romanul The Lost, prima carte a trilogiei Final Illusion.”
“Când un băiețel dispare de la o grădiniță din Stockholm, inspectorul de poliție Mina Dabiri și colegii ei sunt puși din nou la încercare. Găsesc imediat asemănări cu răpirea unui alt copil, încheiată tragic, și înțeleg că au de-a face cu forțe dispuse să ucidă. Iar indiciile sugerează că vor mai dispărea și alți copii. Pentru prima dată de la evenimentele dramatice petrecute cu doi ani în urmă, Mina ia legătura cu mentalistul Vincent Walder. Relația lor este la fel de specială și acum, iar el se dovedește de folos și în această anchetă, în care cu toții sunt presați de timp. Când cei mai lipsiți de apărare devin victime, cine-i poate salva?”
“Un experiment literar perfect reușit, o serie care va stabili standardul în literatura crime”. ( La Stampa)
Chiar un experiment literar, pentru mine cel puțin, pentru că acest al doilea volum din Seria Vincent și Mina, s-a cam jucat cu nervii și răbdarea mea. S-ar putea spune mai degrabă că este un “experiment psihologic”, pentru că accentul este pus mai mult pe latura psihologică decât pe thriller. Sincer, mă așteptam la un thriller alert, cu multe urmăriri, dar am primit pagini întregi (prea multe după părerea mea) despre trăirile, gândurile, comportarea echipei de investigații, dar și a membrilor cultului.
Îi știm deja pe cei din echipa de investigatori, cărora li se mai alătură Adam, un membru al forțelor de intervenție, specializat în negociere.
Viața, sentimentele, trăirile, părerile fiecăruia sunt descrise în amănunt, la fel ca și modul de interacționare cu colegii sau cu suspecții.
Julia, șefa echipei, are tot timpul discuții cu partenerul ei, pentru că lucrează prea mult și el trebuie să aibă grijă de Harry, bebelușul lor. E stresată de telefoanele lui, frustrată că el nu o înțelege, dar și plină de dor pentru copilul ei.
Ruben, care, după vizitele la psiholog, hotărăște să se împace cu trecutul, o caută pe fosta iubită Ellinor, ca să aibă cumva o încheiere a evenimentelor, dar află că are o fiică Astrid. Și iată un Ruben calm, cu inima plină de iubire pentru copilul lui.
Peder la fel de îndrăgostit de soția lui Anette, dar și mândru de tripletele lor.
Milda, doctorița, și Sara, analista, fiecare cu problemele și viața ei.
Și ajungem la Mina și Vincent, cuplul cu reușite în investigații, dar și cu povești de viață interesante. Mina, care din cauza fobiilor și dependențelor, se izolase de soțul și de mama ei și era inexistentă în viața fiicei Nathalie. Și Vincent, cu Maria și copiii, cu munca lui, cu frământările datorate reacțiilor soției, și dorului de Mina. Deși nu se văzuseră de mult timp, când Mina îl solicită el îi ajută cu investigațiile, mai ales că după cum spune La Republica:
“Vincent și Mina sunt personaje puternice, fiecare cu răni interioare adânci și secrete din trecut”.
Și iată cum dispariția la intervale din ce în ce mai scurte de timp a patru copii de 5 ani îi reunește pe toți la poliție. Aparent nimic nu leagă copiii sau familiile lor, nu au nimic în comun. Totuși la fiecare cadavru se găsește un indiciu, care arată către cai. Până la urmă Vincent realizează că totul se întâmplă ca la un joc de șah, pe o tablă imensă.
Inițial șefii poliției o contactează pe Nova, o altă psiholoaga cunoscută, care pare că-i ajută. Nova conduce un centru Epicura, unde locuiau și trăiau adepți ai filozofiei Epicuriene, filozofie promovată de bunicul și tatăl ei. De fapt, cu toată poleiala, se va dovedi tot o sectă.
În timpul ăsta Vincent primise mesaje ciudate cărora cu greu le dă o interpretare. Apoi fiica Minei este luată de bunică și dusă la centru, aparent pentru a se cunoaște.
Așa că cei doi sunt și mai îndârjiți în căutări, inclusiv despre Nova. Copilăria ei, problemele de sănătate fizică și mentală, evenimentul cu focul în care muriseră caii din hambar, toate dau niște indicii.
Până la urmă din aproape în aproape echipa va descâlci păienjinişul, va aresta membrii sectei.
Ce se întâmplă cu Nova? Ce planuri urzise?
De ce au fost uciși copiii?
De ce și-a omorât adepții?
Care era până la urmă legătura între victime?
Sigur că veți afla citind cartea.
Dacă partea psihologică mi s-a părut prea lentă, acțiunea m-a prins și pentru că : “Lackberg și Fexeus reușesc să păstreze suspansul până la ultima litera a cărții.” –(Bohuslanningen)
Iar finalul și explicațiile arată încă odată că rănile trecutului rămân și evenimentele se răzbună peste ani.
Carte disponibilă pe site-ul Trei
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Mie cred ca mi-ar plăcea cartea. Merci de recomandare