Secretul din pădure – Kate Alice Marshall – recenzie
Secretul din pădure – Kate Alice Marshall – recenzie
Titlu: Secretul din pădure
Titlul original: What Lies in the Woods
Traducător: Alina Marc Ciulacu
Editura Storia Books
Nr. pagini: 408 pagini
“Kate Alice Marshall este autoarea romanelor pentru adolescenți I am Still Alive, Rules for Vanishing și Our Last Echoes, precum și a seriei pentru copii Secrets of Eden Eld. Secretul din pădure este debutul ei în literatura pentru adulți. Locuiește lângă Seattle, împreună cu soțul ei și cei doi copii ai lor. Are doi câini, Vonnegut și Octavia, îi plac jocurile de societate și are grijă de o grădină de legume în care domnește haosul.”
“Aveau unsprezece ani când au trimis un criminal la închisoare. Au fost niște eroine…, dar au mințit. Naomi Shaw obișnuia să creadă în magie și să-și petreacă vara cutreierând prin pădure, împreună cu cele mai bune prietene ale ei, Cassidy și Olivia. Și-au imaginat o lume plină de ritualuri și minuni. Și au creat Jocul Zeiței.
Totul s-a sfârșit brusc după ce Naomi a fost atacată și înjunghiată de șaptesprezece ori. În mod miraculos, ea a supraviețuit și l-a identificat pe bărbatul care o rănise, iar mărturia fetelor a dus la prinderea unui criminal în serie, căutat pentru uciderea a șase femei.
Însă cele trei prietene au mințit și au păstrat un secret pentru care merită să ucizi. După douăzeci și doi de ani, Olivia vrea să-l dezvăluie, iar Naomi își propune să afle ce s-a întâmplat de fapt în pădure… indiferent de cât de periculos ar fi adevărul.”
„Un thriller psihologic impresionant.” (Publishers Weekly)
„Într-un roman plin de profunzime emoțională și diversiuni convingătoare, Marshall explorează mecanismele complicate ale prieteniilor din copilărie și efectul puternic pe care îl are memoria în modelarea poveștilor.” (Booklist)
Așa este!!! “Inteligent și delicios de întunecat” (Alice Feeney) romanul “Secretul Din Pădure” este interesant și captivant. Acțiunea se desfășoară pe un fundal întunecat și apăsător.
Povestea se învârte în jurul a trei copile, trei prietene, și a locuitorilor orășelului, a tabuurilor, a secretelor, a afacerilor și mai ales a tăcerii acestora.
Încă din prima zi de grădiniță Cassidy (Cas), fiica primarului, a hotărât că ea, Olivia (Liv) și Naomi vor fi cele mai bune prietene, desigur ea asumându-și rolul de lider. Pare o prietenie obișnuită, cu suișuri și coborâșuri, până la 11 ani, o copilărie condimentată cu multe dezacorduri, cu plimbări lungi în pădurea care înconjura orașul Chester. Dar în vara aceea în adâncul pădurii fetele au descoperit grota, un bolovan enorm, cu o deschidere care ascundea un loc ca o mică încăpere, și adăpostea un schelet. Descoperirea lor duce prietenia la un alt nivel, adolescentele fiind deja pasionate de magie. Din nou Cas este cea care le distribuie roluri și nume de zeițe, numesc scheletul Persefona, îi aduc ofrande, fac ritualuri și vrăji. Deși o ascultă pe Cas, Naomi și Liv dezvoltă o afinitate aparte, o mai mare apropiere sufletească, care nu trece neobservată.
Și intervine o zi care schimbă totul, se ceartă în pădure, Naomi este atacată cu lovituri de cuțit, 17 lovituri, și aproape ucisă. Se târăște cu ultimele puteri, Cody o găsește și o salvează. Cody Benham era coleg și prieten cu Oscar, fratele mai mare a lui Cas, un tip necioplit pe care fetele preferau să-l evite. Naomi n-a înțeles niciodată cum putea Cody, un tip carismatic, să fie prieten cu Oscar. Copila este salvată, dar rămâne cu multe cicatrici fizice și mai ales psihice.
Este învinuit un tip, Alan Michael Stahl, un violator și ucigaș. Naomi nu este sută la sută sigură, dar se bazează pe mărturia lui Cas și a lui Liv. Tipul este închis și ele își continuă viața cum pot. Naomi pleacă din localitate și devine fotograf de evenimente, mai ales nunți, are o viață aparent normală, deși nu poate lega cu nimeni o prietenie sau iubire de durată. Mai vorbea la telefon cu prietenele ei, mai ales cu Liv care trecuse prin căderi psihice și încercări de sinucidere. Singură Cas își construise o viață, preluase un hotel, avea o fiică de 12 ani.
Și se întâmplă simultan două lucruri: fetele sunt anunțate că Stahl s-a sinucis în închisoare, Liv sună spunând că a aflat identitatea Persefonei și nu mai poate să tacă, și Naomi se întoarce după mulți ani în orășel.
Dar încercarea lui Liv de-a vorbi se soldează cu moartea ei, catalogată de poliție drept sinucidere. Naomi nu crede în asta, mai ales că mici amintiri și flashuri de memorie o determină să-și pună întrebări, poate au greșit atunci și nu Stahl o atacase de fapt.
Întâlnirea cu Ethan care face un podcast cu crime, discuțiile cu Cody, ajuns acum politician, căsătorit și cu copii, poveștile lui Cas și împotrivirea acesteia la orice idee, o fac să încerce, cu orice preţ, să afle adevărul.
Merge pe urmele lui Liv, descoperă numele Persefonei, de fapt o tipă Jessi, care lucrase la bar în vara aceea, legătura ei cu un bărbat însurat, circumstanțele despărțirii lor, dar este din nou atacată și aproape ucisă. Descoperă însă adevărul, un adevăr sordid și tulburător.
Cine avut o legătură cu Jessi-Persefona? Cine a ucis-o? Cine și de ce a înjunghiat-o pe Naomi cu ani în urmă? Cine a ucis-o pe Liv și de ce? Cine vrea s-o omoare acum pe Naomi? Ce explicație are toată această nebunie? Ce se întâmplă cu protagoniștii?
De fapt “Secretul Din Pădure” este viața unor adolescente într-un mic orășel, în care traiul localnicilor cu diferențele de clasă, cu interesele și modul lor de-a vedea lucrurile, cu traumele și secretele lor, duc la întâmplări incredibile.
Avem toate elementele posibile: prietenia unor copile, modul în care cea mai puternică le subjuga pe celelalte două impunându-le jocuri, fantezii, răutăți până la răniri. Apoi felul în care persoanele importante din oraș ascund și acoperă diverse ilegalități și influențează legea, pentru a-și rezolva litigiile și a nu coborâ în ochii publicului. O grămadă de secrete și tabuuri care pregătesc un teren fertil pentru tragediile petrecute.
A fost un roman interesant deși dur, cenușiu, întunecat și apăsător. Pare chiar incredibil și totuși fiecare segment al poveștii ar putea fi real și chiar recunoscut în jurul nostru. Un roman care-ți alimentează cele mai întunecate coșmaruri și totuși merită citit.
Iată și câteva păreri avizate:
„O poveste obsedantă despre trădare, inimi frânte și ispășire, redată într-o proză poetică, cu personaje incredibil de complexe.” (Liv Constantine, autoarea romanului Ultima doamnă Parrish)
„Absolut captivant! Secretul din pădure este un roman uluitor și întunecat, la fel de întortocheat și tăios precum o încâlceală de spini.” (Riley Sager, autorul romanului Supravietuitoarele)
„Romanul Secretul din pădure este un coșmar straniu despre pericolele care stau la pândă în inimile și imaginația unor fetițe. Fără îndoială, e cel mai bun thriller pe care l-am citit de foarte multă vreme!” (Chandler Baker, autoarea romanului Rețeaua șoaptelor)
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Secretul din pădure
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:
Arci, mulțumim pentru recomandare. Pare o carte plină de suspans. Am dat, în ultima vreme, de gustul thriller și îmi place foarte mult! Felicitări pentru recenzie!
[…] Secretul din padure face parte dintr-un nou Blog Tour by Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol au mai aparut articole despre carte pe urmatoarele bloguri: Madalina Udrescu (Cartile mele si alti demoni); Anca Adriana Rucareanu (Anca si cartile); Marius Andrei (Analogii Antologii); Liviu Szoke (Biblioteca lui Liviu); Ciobanul de azi; Andrei Cioata (Falled); Arci (Literatura pe tocuri). […]