„Cum ai putea să trăiești zi după zi știind că nu faci decât să numeri zilele până la propria ta moarte?”

Inainte sa te cunosc de Jojo Moyes

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes-Editura Litera – recenzie

Înainte să te cunosc
Titlul original: Me Before You
An apariţie: 2016
Editura: Litera
Traducere: Gabriel Tudor
Nr. Pagini: 398
Colecția Blue Moon

Seria Înainte să te cunoscMe Before You 
1. Me Before You (2012) – Înainte să te cunosc
2. After You (2015) – După ce te-am pierdut
3. Still Me (2017) – Eu, şi totuşi alta

  „O narațiune ingenioasă, cu personaje încântătoare. O poveste dulce-amăruie despre dragoste și renunțare. O lectură extraordinară.” Daily Mail

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes-Editura Litera

     Înainte să te cunosc de Jojo Moyes este o lecție de viață învăluită într-o poveste de dragoste care îndulceşte atmosfera romanului şi ne arată ce înseamnă sacrificiul. Simţim cum ne prinde în mrejele ei și nu știm ce se întâmplă, dacă este un vis urât sau doar o crudă realitate. Ecranizarea m-a bulversat și lacrimile au curs valuri, dar când am citit cartea am trăit cu adevărat emoţia şi am înţeles cum viaţa unui om se poate schimba radical fără voia lui. Fiecare personaj se luptă, aşteptând ceva, dar unul singur este pedepsit cu adevărat.

Două destine captive şi o luptă aproape imposibilă!

    Will Traynor este un contrast al sentimentelor, prin ochii lui poți vedea ce a avut și ce a pierdut într-o secundă de neatenție. Atunci când Dumnezeu pare să-l uite în scaunul cu rotile şi doar pe plan medical ar putea exista o șansă, apare o luminiţă care îi va însenina clipele de suferinţă.

Dacă mâine tu ai fi în locul lui Will, cum ai reacționa?

     Personal, recunosc, cartea pe alocuri m-a lăsat fără cuvinte, am înțeles, m-am revoltat, am zâmbit, m-am speriat și am așteptat un miracol. În toată această nebunie, am fost alături de Will, bărbatul care a trăit la maxim fiecare clipă și în anul 2007, dintr-un accident stupid a ajuns în scaunul cu rotile (“Și apoi nu mai e nimic”). Coloana îi este fracturată, în rest este dependent în totalitate de cei din jur. Doi ani mai târziu se află în acelaşi stadiu, a obosit să spere şi să aştepte, dar gândurile ar putea să îi fie schimbate radical pentru că în viaţa lui apare EA.

    Louisa Clark (26 ani) este pata de culoare din orășelul în care locuiește alături de părinții ei. Are un iubit de care se crede îndrăgostită, îşi iubeşte hainele vintage şi crede că un ceai poate aduce zâmbetul pe buze oricui. Ordinea i se schimbă când este concediată de la ceainăria The Buttered Bun. Are nevoie de bani și găsirea unui loc de muncă este prioritară, iar postul de îngrijitoare la domiciliu în casa familiei Traynor ar fi soluţia ideală. Au nevoie de cineva care să supravegheze un tânăr în scaun cu rotile și chiar dacă nu are pregătirea medicală necesară, atitudinea ei optimistă ar putea să îi aducă un post foarte bine plătit. Numai că ea nu știe absolut nimic despre persoana pe care trebuie să o îngrijească. Scopul lui Will este să o terorizeze şi să plece îngrozită, numai că grijile din familie o forţează să rămână şi să-l suporte:
 

„Va trebui să ai nervi de oțel. Mica ieșire de azi-dimineață e felul lui de a te scoate din minți.
   – De aceea e salariul atât de mare?
    – O, desigur.”


     Chiar dacă se străduiește să îi intre în grații zi de zi, încercările ei disperate mai mult îl enervează pe Will Traynor.

    „-Domnișoară Clark, viața mea nu se va îmbunătăți semnificativ în urma unor plimbări pe drumurile de țară din preajma castelului Stortfold.”

    Stocurile de medicamente de acasă, asistentul medical care îl vizitează zi de zi, dar şi indicaţiile pe care le primeşte în caz de o criză spontană, o fac pe Louisa să înţeleagă ce înseamnă să lupţi cu o boală. Părinţii lui Will ar putea să îi ofere orice tratament i-ar fi de folos, numai că până acum n-au descoperit formula magică.
 

   „Are tetraplegie cu leziuni la vertebrele cervicale C5-C6. Asta înseamnă că nimic din ce e sub pieptul lui nu se mai mișcă.”


  

   „Medicii încă n-au descoperit cum să pună la loc măduva spinării.”


    Legătura care se simte între Will și Louisa îi apropie și cumva ea reușește să spargă acea linie invizibilă și să îl cunoască cu adevărat. Pentru el este o suferință zilnică să fie dependent, să nu poată lua nici măcar o decizie, să uite că odată a fost un bărbat cu o carieră de succes, activ şi plin de viaţă care putea face orice. Zâmbetele și potențialul care îl vede la Lou, fata energică care își iroseşte clipele în acel orășel al nimănui, îl stimulează pe Will să discute, să îi arate ce pierde, să cunoască, să descopere lumea. Dacă el are șanse minime de reușită, atunci măcar ea să lupte, să evadeze și să meargă mai departe.
      Numai că situația devine cumva complicată. Fata care înflorește zi de zi începe să vadă situația altfel și să spere, să caute soluții pe Will, să îl facă să accepte ceea ce are, să înţeleagă că nu este singurul caz din lume.
  

  “Mi se părea nedrept că, deși nu le putea folosi sau simți, extremitățile lui îi provocau atâta durere.
     În ciuda atâtor greutăți, el nu se plângea niciodată. De aceea am avut nevoie de săptămâni întregi ca să înțeleg că, de fapt, suferea profund.”


      Deși pare imposibil, ea vede viitorul cu alţi ochi, dar din păcate, nu și Will:
    

„Cum ai putea să trăiești zi după zi știind că nu faci decât să numeri zilele până la propria ta moarte?”


Inaint sa te cunosc(Me Before You) de Jojo Moyes

     Dacă nu cuvintele, atunci măcar faptele îl vor convinge pe Will că Louisa este o persoană specială şi încetul cu încetul sentimentele lor vor lua o întorsătură diferită. Dacă dragostea ar putea face minuni, atunci multe persoane ar fi scutite de clipe de amărăciune, numai că uneori ea nu este suficientă. Cât de complicat poate fi?

    Un subiect dificil care m-a măcinat clipă de clipă. Alături de Will și Lou am trecut prin toate stările și m-am întrebat de ce uneori se întâmplă așa ceva. De ce nu avem soluții? De ce..?
  

  „-Tu, Clark, spuse el, privindu-și palmele, ești singura persoană cu care am simțit că pot discuta de când am ajuns în nenorocitul ăsta de scaun.”

    Lou și Will sunt două firi care ajung să facă un compromis, deși la început nu se suportă, pe parcurs gândurile li se schimbă. Fiecare va lupta pentru ceva anume: Lou să-l facă să zâmbească și să se resemneze cu viața pe care o are, iar Will să o convingă să iasă în lume, să înceapă o facultate și să își croiască un drum în viață. Dar cum ar putea să facă acest lucru când destinele lor par să fie strâns legate și dependente de scaunul cu rotile al lui Will?

      Autoarea Jojo Moyes nu a ales la întâmplare subiectul, se simte pe parcurs că s-a documentat și a decis să ofere cititorilor reversul medaliei. Cum ar fi dacă ar fi? Ai schimba ceva? Ai lupta sau ai renunța?
     Mi-aș dori să scriu că este o carte pentru oricine, dar din păcate subiectul este destul de controversat. Pentru a nu strica farmecul lecturii, am ales să fiu puțin ambiguă în detalii, dar trebuie să recunosc că este o carte bulversantă.
       Dacă v-aţi gândit să vedeți ecranizarea, vă recomand să renunțați, cartea este mult mai bună. Nu există comparație, iar explicațiile duc mai aproape cititorul în lumea obscură a celor care și astăzi mai speră la o minune. Sunt atât de multe cazuri și atât de mulți oameni care au ales să lupte încât este chiar jenant ca noi, cei sănătoși să ne plângem de diverse nimicuri.
      Astfel de cărți deschid ochii și te fac să te simți extrem de norocos, într-un fel cu un ochi râzi și cu altul plângi.

Cartea Înainte să te cunosc de Jojo Moyes poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera.

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes-Editura Litera

37 COMMENTS

 1. De-abia astept sa citesc aceasta carte 🙂 Am citit „Jertfa iubirii” de la aceeasi autoare si mi-a placut foarte mult.

  • Simona deocamdata mi-a ajuns Jojo Moyes. Va trebui sa fac pauza o perioada si dupa sa ma gandesc la Jerta iubirii. Daca merge pe acelasi sistem, atunci sigur voi lacrima si la urmatoarea carte.

 2. Vreau si eu sa citesc aceasta carte! Am citit ultima scrisoare de dragoste si mi-a placut enorm. Despre cartea de fata..am auzit ca e trista rau, dar nu conteaza, caci tot vreau sa o citesc!

  • Laura, pentru tine cartea este perfecta. Desi este o drama, are un mesaj profund. Sigur te va emotiona.

 3. Am vazut ce „nebunie” a creat atat cartea, cat si ecranizarea sa, si cartea se afla in wish-list-ul meu. Sper sa o pot cumpara cat de curand, abia astept sa o citesc. Am asteptat cu nerabdare o recenzie de la voi, ca sa vad daca ma grabesc, sau mai astept, dar categoric a urcat pe primul loc in lista.

  • Eva, sper ca ceea ce am scris sa te ajute sa iei o decizie. Cand am vazut filmul am zis ca imi ajunge, chiar nu mai vreau si cartea, dar uite ca ea mi-a transmis altceva. M-a facut sa o inteleg si sa o apreciez mai mult.
   Sincer, m-a intrigat si daca maine as fi in locul lui Will chiar m-as gandi serios la ce as face.
   Nu este un subiect comod, dar este o problema generala. Nu este singurul caz si sigur sunt destui care n-au avut „glas” sa scrie ce simt cu adevarat.

   • Da, chiar m-a ajutat sa iau o decizia: am comandat cartea, astept deja ajunga, probabil pe maine. Apoi, doar sa am timp sa citesc. Mersi. De la voi reusesc mereu sa primesc cele mai bune idei in legatura cu cartile care merita citite. locco_smiley_37

 4. Am câștigat cartea în urma unui concurs de pe Facebook, iar asta mi-a adus foarte multă bucurie. Am citit-o și am văzut și ecranizarea. Una mai frumoasă ca alta! Însă, ca întotdeauna, cartea ne introduce și mai mult în poveste, ascunzând diferite pasaje ce te emoționează. Povestea de dragoste emoționantă și totuși tragică dintre Lou și Will m-a făcut să ofer cărții nota 10. Am ajuns să ador cărțile lui Jojo Moyes. Am citit Jerta Iubirii în urmă cu ceva timp si m-a facut sa o ador. Povestea veche de dragoste dintre Sophie si Eduard este una memorabila. Povestea de dragoste dintre Liv si Paul, deasemenea, superbă. Vreau sa citesc ,,Ultima scrisoare de dragoste” . Cu siguranta ma va incanta, precum au facut si celelalte doua.

  • Raluca, aceasta este singura carte pe care am citit-o de Jojo Moyes, nu-mi pare rau, dar ma face sa ma gandesc daca si restul sunt la fel de triste, la fel de incarcate de emotie si de intrebari care raman suspendate in aer.
   Ecranizarile oricat ar fi de bune, ele tot trebuie scurtate cumva din cauza scenariului, a timpului alocat, actiunea sa fie practica, usor de transmis publicului. In carte sunt multe detalii, tocmai ele fac diferenta.

   • In ,,Jertfa iubirii” practic ne sunt prezentate doua povesti de dragoste desfasurate in perioade de ani total indepartati. Si da, ambele sunt lacrimogene. 🙂 Insa, sunt superbe! In ,, ultima scrisoare de dragoste” nu stiu despre ce e vorba, dar am sa aflu curand! 🙂

    • Raluca le iau pe rand. Jerta iubirii chiar ma tenteaza, dar si lacrimile acelea de care imi vorbesti, hmm, parca nu suna de bine. Tu vrei sa-mi faci sufletul franjuri cu asemenea recomandari.

 5. Am vazut ecranizarea, si mi s-a parut nemaipomenit de faina <3 Doamne cat am adorat filmul. 🙂 Am vrut sa citesc prima data cartea, dar nu am avut posibilitatea sa mi-o cumpar.. 🙁 Asa ca am decis sa vad filmul, si m-a lasat cu lacrimi.. Sper sa pot avea odata si cartea, pentru ca imi place povestea celor doi. 😀

  • Daniela, inteleg perfect, de aceea si eu am procedat la fel. Isteria generala, ispita m-a facut sa fac 2 pasi inainte, dar cartea completeaza golurile, simti esenta si vezi cu adevarat ce se petrece. Acolo sunt personaje care pe alocuri au dreptul la replica si le intelegi inclusiv sufletul. Acesta este farmecul ei.

   • Cu cata usurinta pui vorbele in valoare. 🙂 Si ai dreptate, cartea, in general, chiar umple golurile. Multumesc pentru cuvinte! 🙂

    • Eu sunt sincera Daniela, probabil de aceea imi este usor sa scriu despre lucrurile care ma emotioneaza. Pur si simplu ele vin de la sine.
     Legat de carte, nu este timpul pierdut. Atunci cand te astepti mai putin ea, ar putea ajunge pe strada ta. 🙂

 6. Felicitari pt prezentare, Mili. Eu … asa cum am spus, pot sa-l inteleg pe Will dar sub nicio forma sa accept decizia lui. As muri in secunda in care o persoana draga mie ar lua o astfel de hotarare in ochii mei. Oricum am simtit ca mor la propriu cand am citit cartea si m-a pus finalul in fata unui fapt gata decis asupra caruia nu aveam putere. E senzatia aia de iti vine sa sfasii cerul cu unghiile pana primesti un raspuns pt toata suferinta. 🙂 Na. Si acum mi se pune un nod in gat. Culmea, recomand cartea. E o poveste generatoare de emotii puternice si permite dezbatere indelungata pe subiect.

  • Stiu Mara, este greu. Oricum ai pune problema tot iesi in pierdere, insa nici lui Will nu ii este usor. Gandeste-te la suferinta lui, la tot ce i se petrece. Numai cand fac presupuneri deja ma ia groaza. Si eu o recomand, dar trebuie sa pun si acel avertisment…sa ia pastila de inima inainte sau ceva vitamine, la fel ca in Triplu H.

 7. Eu mă pun în locul lui Will… pentru o persoană cu un stil de viață ca al lui, activ, sportiv, mereu în vizorul lumii, în mijlocul prietenilor… e dificil să accepți că viața ta s-a schimbat radical și că nu mai ești capabil nu doar să faci tot ce făceai înainte, ci nici măcar să ai grijă de propria persoană.
  Mara a punctat bine, e o carte cu un subiect care permite discuții interminabile și multe păreri.

  • Rodica, asa este. Oricate scenarii am face raspunsul este complicat si greu de inteles. Un om are dreptul sa aleaga, insa noi, cei care nu suntem in locul lui parca ne este usor sa punem in balanta cum ar fi daca ar fi.

 8. Off Mili, ce imi faci tu mie ??!!!
  Nu mi-am luat cartea, inca, dar stiu deja ca o sa imi placa la nebunie 🙂 . Sunt sigura ca o sa plang asa ca am servetele pregatite 😉
  Nu am vazut filmul desi sunt tentata. Dar mai astept, poate, poate iau cartea mai repede 🙂
  Chiar daca nu ai dat foarte multe detalii ai reusit sa transmiti emotia 🙂
  Frumoasa recenzia 🙂 . Nu am citit nimic pana acum de aceasta autoare. Dar pentru toate este un inceput 🙂

  • Mirela deocamdata nu te uita la film, ar fi pacat. El merita vazut, dar avand in vedere ca unele detalii nu sunt vizibile, s-ar putea sa te bulverseze putin. Ar fi ideal sa citesti cartea si apoi sa vezi filmul. 🙂 Asa ai face o comparatie si ar fi mult mai bine..zic eu.

 9. mersi mili!mie imi place autoarea foarte mult,am cartile ei,celelalte citite,aceasta inca necitita dar urmeaza.
  felicitari pentru recenzie! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  • Arci, acum am emotii, dar parca tot as citi Jertfa iubirii. 🙂 Titlul este cam dramatic, iar parerile fetelor m-au cam pus pe ganduri, insa cine stie, poate ..poate

 10. Oh… ati trezit in mine sentimente pe care le voiam adanc ingropate in sufletul meu. Aceasta e singura carte pe care am citit-o de la aceasta scriitoare si oricat de mult mi-ar fi placut, nu stiu daca as vrea sa ma mai torturez si cu celelalte doua.
  Am iubit „Inainte sa te cunosc”, in ciuda lacrimilor varsate. A fost o carte care m-a emotionat, am ras, am plans si am trait o data cu persobajele. Filmul inca nu l-am vazut, insa sunt sigura ca voi plange iar.

  • Narcisa, cartea este emotionanta, profunda. Dupa ce am vazut filmul si am plans am vrut sa nu mai citesc restul. Mi-am spus ca nu mai pot sa o iau de la zero, dar cand am inceput, putin cate putin am realizat diferenta.

 11. Am citit cartea si, intr-adevar este deosebita, aparte. Povestea este trista dar si frumoasa in acelasi timp, iar personajele sunt bine conturate, emotiile/starile lor bine prezentate. O carte cu replici foarte bune, aparent haioase (asta mi s-a intamplat mie ) dar si enervante (asta vine din tristetea, durerea personajelor ) . M-a enervat foarte mult familia lui Lou, egoista, slaba, profitoare, iar la final mama ei sa dea lovitura.
  Astept sa vad si filmul dupa o perioada. Fac o pauza pentru ca vreau sa simt altfel ecranizarea.
  C afpt divers, eu nu am plans 😛 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.