Interviu cu autorul Allex Trușcă - Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

Interviu cu autorul Allex Trușcă – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

  În 2016 am demarat campania ,,promovăm autori români,, – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri. 

    Așa că am adresat câteva întrebări prietenilor noștri.

Azi, Allex Trușcă.

Allex: Bună Arci, și mă bucur să ne reauzim. Sper să o facem mai des de acum încolo! ☺

Arci: Ce ai mai făcut în ultimii 4 ani?

  Allex:  Multe s-au întâmplat în ultimii patru ani. Am călătorit și am cunoscut oameni interesanți, am scris, am citit mult, am rescris, am urmat cursuri de scriere creativă și de scenaristică. Am participat la diferite evenimente literare, am cunoscut scriitori cu multă experiență de la care am avut de învățat, am reușit să ajung la “Antares Fest” la Brașov, că tot îmi doream asta, m-am îndrăgostit iremediabil de Sighișoara și de festivalul ei medieval. În plus, m-am obișnuit cu Bucureștiul, am descoperit câteva locuri frumoase, unde mă simt inspirat. M-am mutat aici din capitala Olteniei, când am venit mi se părea foarte romantică și boemă ideea de a citi în metrou. Acum îmi dau seama că eram un pic naiv, dar tot sunt mereu cu o carte după mine. Ah, și să nu uit: mi-am făcut site de autor, iar la secțiunea de blog mai scriu uneori despre filme și cărți, despre locurile vizitate, oferind și sfaturi pentru cei interesați. Uneori mai am și articole despre viață, despre evenimentele importante ale zilei, însă nu reușesc să scriu prea des. Mărturisesc sincer că mi se pare mult mai greu să scriu articole pe blog decât povestiri sau să lucrez la vreun roman.

Arci: Ce cărți ai mai publicat?

  Allex: Am publicat în 2018 romanul fantasy medieval „Cealaltă Regină”, iar în 2019 am rescris și republicat „Nebunul alb”, tot același gen. Am scris o poveste pentru copii, Lorelai. În plus, povestirile mele au apărut în reviste literare (Liternautica, Galaxia42, Revista de povestiri, EgoPhobia, OPT motive, CSF 8, Iocan), dar și în antologii (Centenarium STRING, CSF 2018, CSF 2019).

Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre ele.

  Allex: „Nebunul alb” și „Cealaltă regină” sunt romane fantasy medieval, aș putea spune că sunt o mini-serie, deși pot fi citite și separat. Au în centru jocul de șah ca o metaforă a existenței umane, fiecare alegere făcută este o mutare cu scopul de a obține ceva. Și ajungem să sacrificăm visuri, clipe din viața noastră, poate chiar prietenii, relații… În plus, pe lângă acțiunea specifică romanelor de acest gen, veți regăsi lecții de dezvoltare personală, filosofie, veți recunoaște adaptări ale mitului Creației Biblice, ale altor evenimente din Geneză sau Apocalipsă, mitul lui Lilith, al lui Abbadon, etc. Lorelai este o poveste despre prietenia dintre o cioară și o varză și puterea de a crede în miracole scrisă special pentru Amira, fetița Cătălinei Coman de la www.portiadecitit.ro. Despre povestiri, ar fi multe de spus. Aș aminti aici „Eu, cel din oglindă”, despre un corporatist care încheie un pact cu Diavolul pentru a avansa ierarhic, „Cad oameni”, publicată în OPT motive, în care un copil de clasa a IV-a trebuie să scrie o compunere despre o întâmplare ieșită din comun și „Moartea s-a mutat la bloc” din revista Iocan #10, unde aflăm că personajul din titlu se mută într-un apartament cât o cutie de chibrituri și se lovește de problemele inerente ale traiului în comun. Aș mai vrea să menționez aici povestirile din antologiile CSF 2018, CSF 2019 și să spun câteva cuvinte despre proiectul „Reîncărțuirea” al Editurii PAVCON: toți autorii din aceste antologii și-au donat drepturile de autor, la fel a făcut și editura cu profitul său, iar din banii strânși din vânzarea CSF 2018 s-au tipărit aproximativ 530 de cărți cu „Povestea lui Harap-Alb” și au fost oferite gratuit copiilor mai puțin favorizați de soartă. Îi mulțumesc lui Constantin (Cătălin) Pavel, un om minunat, care mi-a oferit oportunitatea de a contribui și eu la acest act. Interviu cu autorul Allex Trușcă - Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

Arci: Cum au fost primite de către cititori noile cărți?

   Allex: E fix ca în viață. Am primit multe păreri pozitive, au fost și păreri constructive utile, au fost și câteva mai puțin bune. Orice scriitor primește din toate, ceea ce e important e cum se raportează la ele. Pe mine mă bucură faptul că majoritatea impresiilor sunt pozitive, dar am din când în când nevoia și de una mai critică, pentru a nu uita că mereu e ceva nou de învățat. ☺ Uite, acum câteva zile, o doamnă mi-a scris că i-a plăcut atât de mult de Dl. Moartea, proaspăt mutat la bloc (din povestirea „Moartea s-a mutat la bloc” din revista Iocan, nr 10) încât i-ar fi plătit dumneaei și chiria, și întreținerea și fondul de rulment. I-am promis că o să-l plimb în viitor pe Dl Moartea și la corporație, și la cozile de la ANAF, poate o să-l invit și la o nuntă la țară, undeva la începutul anilor 2000. ☺

Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piața de carte? În bine, în mai puțin bine? 

  Allex: Aici e mult de discutat. Din punct de vedere al vânzărilor de carte, suntem o piață mică, poate chiar cea mai mica din Europa, în privința asta nu s-a schimbat nimic, chiar dacă 2019 a fost declarat „Anul Cărții”, iar anul acesta s-a desfășurat o campanie „Citește românește” inițiată de Ministerul Culturii, cu rezultate discutabile. Ar fi nerealist să spun că sunt convins că lucrurile se vor schimba în bine într-un viitor apropiat, asta nu se poate rezolva bătând din palme. Privind din punctul de vedere subiectiv, aș putea spune că editurile nu investesc în promovarea autorilor români publicați. Privit din punctul de vedere al unui cititor, unele cărți n-ar fi trebuit puse pe piață, cel puțin nu înainte de a trece prin mâinile unui corector și redactor priceput. Mulți autori români stau în bulele lor mai mici sau mai mari, fără să aibă dorința sau interesul de a evolua. Au acolo admiratorii lor care-i laudă și ridică în slăvi, de ce să încerce mai mult, să riște critici și păreri negative? Unii, nu toți, nu vreau să generalizez, și e o părere pur subiectivă.

  Ce mă bucură, e că în ultimii ani sunt din ce în ce mai multe cursuri de scriere creativă, online sau offline, ținute de scriitori cu experiență, iar debutanții au ocazia să primească feedback și să-și îmbunătățească stilul. Au apărut și reviste literare, ce oferă tinerilor scriitori ocazia de a fi remarcați. Aș vrea să mai punctez că sunt de părere că avem și mulți scriitori comparabili cu cei din afară dacă ar avea norocul unei promovări pe măsură și dacă unii cititori ar putea trece peste prejudecata că X e român, n-are cum să scrie bine. Însă, în aceeași măsură, nu poți nici să blamezi cititorul care, după ce s-a fript de 2-3 ori cu cărți ce n-ar fi trebuit tipărite, nu vrea să mai audă de contemporanii autohtoni. Vezi, e mult de discutat aici, nu ne-ar ajunge o zi întreagă să vorbim despre asta…

Arci: Ce urmează? Ce povești? Ce planuri? Ce vise?

   Allex: Cu planurile, e mai greu. Uneori te pregătești pentru ceva, iar viața îți trage una zdravănă după ceafă. Anul 2020 e exemplul perfect. Din punct de vedere literar, aveam în plan să lansez „Toți ce blestemați” – o colecție (sau culegere, antologie, că am văzut că unele persoane sunt mai sensibile la acest cuvânt) de  șapte povestiri fantastice și horror inspirate din folclorul, mitologia și legendele rurale din zona Olteniei: ființe supranaturale – moroi, strigoi, iele, spiriduși, blesteme, iubiri blestemate, locuri și evenimente istorice cu însemnătate. Ca bonus, fiecare povestire urma să aibă un desen tematic, realizat de un tănăr foarte talentat (Salutări, Eduard! ☺). Dar au intervenit niște schimbări, și, undeva la mijlocul lunii octombrie 2020, o să apară pe piață romanul „I put a spell on you”, într-o nouă colecție de literatură contemporană coordonată de scriitoarea Doina Ruști la Editura Litera. Da, „I put a spell on you”, exact ca melodia interpretată de Annie Lennox sau Nina Simone (dar și de alții), veți vedea voi de ce. Pe viitor, n-aș putea spune exact, am în cap niște idei care s-ar putea concretiza într-un roman, dar mă gândesc și la un grup de povestiri cu “Domnul Moartea”, sau ceva în același registru ca cel din povestirea „Cad oameni”, pe care o puteți citi pe www.optmotive.ro. Am deja câteva texte scrise în acest an, cred că sunt peste zece, unele publicate în reviste, altele nu. Plănuiesc să citesc mai mult, deja am depășit numărul de cărți citite anul trecut. Dacă stau să mă gândesc, din unele puncte de vedere, anul ăsta n-a fost chiar așa rău. Dar cine știe? Nimic nu e bătut în cuie…

Arci: Câteva cuvinte  pentru cititorii și echipa Literatura pe tocuri.

  Allex: Mă bucur să vă cunosc, pe unii doar online, pe alții față în față și vă rog să dați o șansă și autorilor români. Nu cer să-i favorizați, ci să le acordați aceeași încredere ca celor străini. Dacă vă plac, vorbiți despre ei. Dacă scriu bine, iar subiectul nu e pe placul vostru, spuneți și asta, poate va ajunge la cine trebuie. Dacă nu vă place deloc cartea și nici cum e scrisă, vorbiți despre ea, pentru a-i atenționa și pe ceilalți, prea mulți copaci sunt tăiați inutil. În rest, multe bucurii și tot ce vă doriți! Aveți grijă de voi și de cei dragi și sper să ne întâlnim la vreo lansare de carte! Pe curând! Cu drag, Allex Trușcă.

Arci: Mulțumim Allex și mult succes în tot ce-ți propui!

Verifică disponibilitatea cărţilor în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Interviuri autori români

Interviu cu autorul Allex Trușcă – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Un interviu superb! Împărtășesc multe dintre opiniile prezentate. Felicitări! Mult succes în continuare !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.