Într-o zi. Terapia pumnului în moacă de Cătălin Ungureanu – Editura Lebădă...

Într-o zi. Terapia pumnului în moacă de Cătălin Ungureanu – Editura Lebădă Neagră – recenzie

Într-o zi. Terapia pumnului în moacă de Cătălin Ungureanu - Editura Lebădă Neagră - recenzie

Într-o zi. Terapia pumnului în moacă, de Cătălin Ungureanu – Editura Lebădă Neagră – recenzie

Într-o zi. Terapia pumnului în moacă.

Autor: Cătălin Ungureanu

Editura: Lebădă Neagră

Anul apariției: 2022

Colecție: Red Spot

Nr. pagini: 216

Categoria: Literatura Română

  “Cătălin Ungureanu s-a născut pe 30 noiembrie 1990, la Chișinău. A absolivit Facultatea de Șțiințe Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu un master în Relații Umane și Comunicare. În 2014 a devenit prezentator de emisiuni matinale de weekend la postul națioal de televiziune din Republica Moldova, continuându-și cariera și în cadrul postului de radio al aceleiași companii. În 2018 îi apare prima lucrare, Pe potecile showbizzului basarabean, o broșură sarcastică legată de vedetele Patriei. În 2019 publică romanul Gunoaiele. Este copywriter și freelancer, lucrează la un alt roman și pune la cale proiecte de viitor.”

  Romanul Într-o zi. Terapia pumnului în moacă este surprinzător prin impactul emoțional creat cu pricepere de autor, având ca rezultat o radiografie autentică și detaliată a unei perioade importante din viața acestuia. Convingeri personale, principii de viață, prejudecăți al căror sensuri încerci să le înțelegi, prieteni ce vin și pleacă, un fel de a ne spune (concluzia este personală): nu sunt dezamăgit de viață…o accept așa cum vine… O biografie intensă pe care o parcurgi într-un ritm alert, cu detalii remarcabil creionate, ce transformă o zi obișnuită într-o aventură care te găsește, invariabil, nepregătit.

  ,,Eram cândva teribil de înverșunat în legătură cu identitatea mea românească, fiind unionist declarat și hipersensibil la antiunionism, iar cel mai emoționant moment al lui aprilie 2009, când au fost protestele anticomuniste de la Chișinău, a fost cântarea imnului Deșteaptă-te române, în seara lui șase aprilie, în piața Marii Adunări Naționale, de către tinerii adunați acolo inclusiv cu steaguri românești. În toamna aceluiași an am mers la universitate în România și am început să devin tot mai puțin unionist, și nu cred că fiindcă am ajuns la concluzia că românii din România sunt mai răi decât noi, cei din Moldova, ci pentru că suntem pur și simplu diferiți.”

  Fiecare pagină prezintă un amalgam de întâmplări și sentimente, unele raportate la prezent, altele la trecut prin amintirile care apar îl gândurile relatate atât de des, ajungând să fie, în anumite momente, debusolat și fascinant în aceeași măsură. O vizită în Barcelona neprogramată, anunțată în față imobilului în care fosta prietenă locuia,un refuz ferm și meritat, o discuție cu un prieten care are ca rezultat o bătaie și o vizită la…o secție de poliție, un mic abuz de putere în încercarea de a convinge un reprezentat al legi că… se pot rezolva anumite lucruri și altfel… toate acestea în primele pagini… Și povestea continuă în același ritm alert, completată cu…percepțiile personale de atunci, dar și concluziile de mai târziu ale autorului. Interesant!

  ,,Voiam totuși să mă integrez în grup,voiam să simt că aparțin unui anturaj, asta e una dintre cele mai pregnante nevoi ale vieții mele, dat fiind că sunt un individualist convins. Este, de fapt, un fenomen interesant. De cele mai multe ori mă izolez voluntar și mă retrag în singurătate, dar tot acolo ajung să sufăr încet că sunt singur.”

  Despre perioada de început, ca student al Colegiului Politehnic din Chișinău, găsim o gama variată de referințe și convingerile la care a ajuns la acea vreme. Renunțări, situații tensionate, portrete ușor cinice ale celorlalți studenți, dileme pe care încearcă să le înțeleagă, multe fără succes, completează povestea formării personalității sale. Erorile de judecată, specifice într-o oarecare măsură acelei vârste, sunt analizate într-un mod critic, cu o dezinvoltură regăsită mai rar în biografii sau încercări ale acestei.

  ,,Nu-mi sunt suficient, sunt conștient că nu-s în totalitate echilibrat, dar lucrez la asta, lucrez la controlul de sine, la calm, fac sport, recalibrez convingeri în cap, testez rezultatul în situații concrete și evoluez, simt că evoluez. Când sunt tensionat, când mi-e teamă, când sunt tulburat, știu că nu-i decât vina mea, iar contextul exterior, stimuli externi, nu sunt decât hârtii de turnesol pentru calitatea mediului meu emoțional, trag concluziile și mă deschid cu câteva unități în plus spre lumea din jur și riscurile pe care le conține.”

  Pasiunea pentru condei, dăruirea și dorința de a scrie articole și cărți, se resimte pe parcursul întregi povestiri și este una remarcabilă. Recomand cartea autorului Cătălin Ungureanu celor care vor să cunoască ce înseamnă să trăiești fiecare clipă la maxim, să îți asumi responsabilitatea deciziilor luate și să mergi mai departe, iar uneori, …înfrânt pe toate fronturile…, poți ieși, la final, învingător.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Într-o zi. Terapia pumnului în moacă de Cătălin Ungureanu

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.